3 proiecte de case ieftine pentru un teren lung
Unchiul meu a cumpărat de curând o casă veche în oraș pe care vrea să o dărâme să construiască una nouă. În prezent el și soția stau cu fiul și nora într-un apartament și vor ca la bătrânețe să aibă un spațiu al lor, să nu deranjeze pe nimeni.
Ei vor numai ceva simplu, un dormitor, sufragerie, baie, bucătărie, eventual un mic spațiu de depozitare, nimic mai mult. Și nu vor cu etaj pentru că el suferă de reumatism, ea cu inima și se gândesc că în anii următori va fi poate mai dificil pentru ei să urce scări. De asemenea își doresc un plan de casă simplu, care să fie o soluție ieftină pentru economiile lor.
Partea mai complicată e că terenul pe care vor să construiască este foarte îngust, doar 5.5m, chiar dacă la lungime are peste 20m. Casa veche era tip vagon, cu camere în stil vechi, semidecomandate, în care se trecea din una în alta și ei nu vor asta. Multe terenuri de case din orașe au de fapt problema asta, nu au o lățime foarte mare.
Un prieten arhitect i-a ajutat să rezolve problema spațiului și le-a propus trei modele de casă cu design modern, care răspunde tuturor nevoilor și cerințelor lor.
Model 1 plan de casă
În casă se intră lateral printr-un hol mic. În față este baia și o mică debara sau spațiu mic de depozitare. Dormitorul este în partea dinspre stradă. Bucătăria și camera de zi sunt în spate. Amprenta la sol este de 5m pe 15m, deci le rămâne jumătate de metru pentru o mică alee care să meargă până în curtea din spate. Acest model are o bucătărie deschisă și spațiu de luat masa în mijloc îi dă un aer modern, dar răspunde și pasiunii mătușii de a urmări programele la TV în timp ce gătește și stă la masă. Pentru ferestre, sistemul bluEvolution 92 este perfect pentru acest tip de casa.
Model 2 de casă
În acest plan dormitorul și baia sunt puțin mai înguste. La fel, un hol mic face legătura cu toate încăperile. Bucătăria este separată, clasică. Se ia masa în bucătărie la o măsuță, dar e spațiu și în camera de zi de pus o masă pentru când vin musafiri. Nu are însă un spațiu de depozitare, arhitectul a propus o cameră externă în spatele dormitorului construită din materiale ușoare, în care s-ar putea depozita mai multe. Ferestrele pot fi facute cu bluEvolution 82.
Model 3 de casă
Dormitorul este spre stradă, baia la fel în fața holului de la intrare. Sufrageria este mai lată și bucătăria deschisă, dispusă pe un perete întreg al camerei de zi. Pentru că acest plan ocupă tot spațiul de la sol pe lățime, ieșirea în curtea din spate se face din sufragerie, nu există alee sau loc de trecere în exterior. Avantajul este că acolo se poate construi și o mică terasă. Planul nu conține un spațiu de depozitare mare, numai o mică debara la intrare însă dulapurile mai mari din bucătărie compensează cumva această lipsă, oferind mai mult loc pentru lucrurile din casă.
Toate modelele propuse se pot realiza din cărămidă, bolțari înguști și chiar din materiale ușoare tip lemn, panouri termoizolante de tip sandwich etc. Ferestrele greenEvolution 76 sunt alegerea perfecta in acest caz. Acoperișul poate fi în una sau două ape, potrivit pentru o casă pe lungime și mai simplu și ieftin de construit.
Sper.Tare!