10 moduri de a-ți proteja casa de frig
Chiar dacă perioada de toamnă cu temperaturi acceptabile se prelungește anul acesta, în curând va veni și înghețul și facturile mari la căldură. Dacă o protecție corespunzătoare de frig înseamnă pereți groși, izolare interioară și exterioară, uși și ferestre de calitate, putem face totuși unele îmbunătățiri care să adauge câteva grade în plus în casă (și, evident și ceva minus la facturi).
10 idei de a-ți proteja locuința de frig
1.Izolează spațiul dintre sticlă și cercevele – dacă nu îți permiți să investești în ferestre performante, cu tâmplărie care asigură protecția cu garnituri de etanșare și mai multte sttraturi de sticlă, soluția ar fi să continui tradiția bunicii și să aplici chituri speciale, un adeziv pe bază de silicon sau bandă autoadezivă din burete în spațiul de închidere.
2. Draperii și perne blocante – tot pentru uși și geamuri care sunt principalele surse de pierderea a căldurii din casă, mai poți folosi și draperii groase pe care să le tragi și pernuțe lungi izolante pe care le poți pune în dreptul ușilor. Un neajuns ar fi că draperiile din materiale mai groase pot să fie scumpe, dar merită investiția.
3. Folii de izolare termică de lipit pe geamuri – există anumite folii ușor fumurii care au un dublu rol- vara să protejeze locuința de soarele puternic și iarna să prevină pierderile de căldură. Specialiștii spun că poate reduce cu 30% pierderile de căldură prin suprafețele vitrate.
4. Izolează spațiile din jurul țevilor- deși aveam balconul închis cu termopan și calorifer montat, am observat că era mai mereu frig acolo. Am chemat un meșter și a găsit problema- țevile de la gaz treceau prin balcon și locul de intrare de afară nu era izolat, aveau puțin loc pe lângă ele, destul cât să inttre frigul nestingherit. Am mai pățit asta și pe lângă țeava de scurgere la intrarea de sus, de la un vecin care nu folosea apartamentul și era neîncălzit. Așadar, verifică toate spațiile de intrare-ieșire a țevilor, cablurilor și izolează-le cu vată de sticlă sau cu silicon pe cele mai mici.
5. Montează un termostat pentru centrala termică – este ceva mai mult decât util dacă ai încălzire cu centrală proprie. Cu acesta se poate fixa o limită maximă la care să se oprească încălzirea și chiar se pot seta temperaturi diferite pentru perioadele în care nu sunteți acasă. Dacă ai un termostat deja, verifică-i bateriile și funcționarea înainte de a începe gerul. Măsura nu te protejează de fapt de frig ci de supra-încăcarea facturilor.
6. Verifică instalațiile de încălzire – se pot pierde multe grade la temperatura de interior dacă ceea ce folosești pentru încălzire are probleme de funcționare- acestea pot fi calorifere cu depuneri, neaerisite, defecte, coșuri înfundate, sobe vechi și ineficiente etc. Vei cheltui mai puțin pe o verificare făcută de un specialist decât mai apoi pe combustibil sau pe… medicamente.
7. Montează robineții cu cap termostatic– se montează la calorifere. Aceștia îți vor permite să alegi teperatura dorită pentru că reglează cantitatea de apă care trece prin calorifer (debitul) astfel încât să păstreze o temperatură constantă.
8. Alege un furnizor de energie și gaze naturale cu prețuri mai avantajoase– în loc să închizi căldura peste tot, să umbli în casă cu paltonul sau să muți toată familia într-o cameră, este mai bine să cauți din timp un furnizor de energie/ gaz cu prețuri mai mici.
9. Izolarea podului – deși mulți proprietari s-au grăbit să-și izoleze pereții locuințelor, studiile de specialitate spun că 80% din căldură se pierde prin plafoanele și acoperișurile neizolate. Există multe metode și materiale de a face asta. Deși este o soluție mai scumpă, izolarea cu spumă poliuretanică este cea mai rapidă și se crede că și cea mai eficientă pentru poduri și spații de sub acoperiș. Dacă nu îți permiți o investiție mare, pune pe pod deasupra camerelor încălzite niște vată minerală de sticlă, din ceea de tip saltea comprimată și rulată. Poți face asta chiar tu cu o pereche de mănuși, fără alte unelte și echipamente speciale.
10. Fă-ți un plan B de încălzire- trăim vremuri nesigure, cu schimbări climatice nemai-întâlnite până acum, cu amenințări noi de la vecinii aflați în război și de la noi cu recesiune și prețuri în creștere la multe produse și servicii. Fii proactiv și nu lăsa o pană de curent, o prelungire a frigului sau alt eveniment nedorit să te lase fără căldură. Dacă ai centrală pe gaz, procură-ți și o aerotermă sau calorifer electric sau montează-ți dacă e posibil un șemineu pe lemne
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!