Înveselește-ți casa de Sărbători cu un șemineu DIY
Personal îmi doresc un șemineu în sufragerie, chiar și în dormitor, dar am fost repede descurajată de prețurile unui astfel de accesoriu de iarnă. Pe lângă prețuri, mai există niște dezavantaje:
- nu am coșuri așa că se exclud variantele pe lemn sau gaz, cele care scot fum adică
- m-am uitat la cele electrice dar, chiar dacă nu erau făcute să dea căldură ci doar să mimeze flăcările, consumul de electricitate nu mi se părea deloc neglijabil, mai ales la prețurile din acest an
- și nu în ultimul rând, am un copil mic și orce variantă ”fierbinte” se exclude deocamdată, vreo câțiva ani
Acestea fiind opreliștile, m-am orientat spre ceva temporar sau homemade, un proiect DIY deci și iată ce variante am găsit că ar fi mai ieftine și avantajoase:
Pentru masca exterioară
Desigur cea mai ieftină variantă ar fi să ți-o faci singur, un șemineu încorporabil fiind mult mai ieftin decât unul care vine fără mască. Depinde cât de complex vrei să arate șemineul tău, dar poți folosi orice ți se potrivește din ideile de mai jos:
- construiești o mască temporară (adică probabil o poți folosi doar 1-2 sezoane) din cutii de carton sau bucăți de carton prinse între ele cu scoci simplu și apoi pictate cu culori acrilice sau lipit pe ele autocolant care imită cărămida, lemnul etc. Se poate lipi simplu de orice perete. Eventual poți lipi ceva negru în spate direct pe perete sau pe un carton pus în spatele șemineului în dreptul spațiului de ardere.
- mască din plăci PVC expandat – se taie simplu cu un cuter la mărimea dorită și, la fel ca la masca din cartton, se poate picta sau acoperi cu folie autocolantă
- mască din profile decorative- se pot găsi în depozitele cu materiale de construcții. Poți folosi din cele din polistiren care se taie ușor sau profile decorative din ipsos, plastic sau lemn. Vor arăta mult mai profesional față de cele din carton. Poți crea cu ele ceva plat, să sai numai formatul unui șemineu, fărăm să pui înăuntru ceva care să imite artderea sai mai în relief lipind profilele pe un suport din lemn sau rigips.
- masca din lemn vechi – pentru stilul de amenajare tradițional sau shic, poți să confecționezi un șemineu care să corespundă stilului din niște bucăți de lemn, scânduuri vechi sau decupaje din piese de mobilier mai vechi. Va ieși o capodoperă, credeți-mă!
- pentru ”profesioniști”, puteți oricând construi masca din profile din lemn sau metalice și rigips și s-o placați cu plăci decorative sau care imită cărămida, lemnul, marmura etc.
Pentru efectul de flacără
Poți folosi orice, de la un simplu bec cu efect de flacără, o instalație de pom, o lampă decorativă tip flacără sau cărbune, lemn arzând, până la un șemineu LED pe baterii sau electric.
Poate fi ceva foarte ieftin, până în 100-200 ron chiar. Unele conțin efecte realiste de ardere și pot funcționa și cu cu baterii sau USB. Dar citește cu atenție descrierea, informațiile despre dimensiuni, consum, culori și dacă se încălzesc sau nu. Dacă ai clădit partea externă din carton sau materiale inflamabile, automat ai nevoie de ceva care nu se încălzește, nu are funcție de aerotermă.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!