TERMOPANE IEFTINE

✓   Ghid de achizitie 2024, pentru cumparatori informati
✓   Exemple din experienta

Ca in orice business, pretul este influentat de costurile cu materia prima, manopera, adaosuri etc. Intr-o piata extrem de concurentiala, precum este cea de termopane Bucuresti, majoritatea producatorilor au aproximativ aceleasi costuri si adaosuri, altfel produsul lor ar fi incompatibil cu piata. Prin urmare, preturile pentru cele mai bune termopane ar trebui sa se situeze la acelasi nivel, diferenta fiind facuta, ca in orice alt domeniu, de serviciile oferite: know-how tehnic, consultanta, disponibilitate, masuratori, transport, promotii etc…

Si totusi, in conditiile comparatiei aceluiasi tablou de tamplarie, exista diferente enorme intre ofertele de pret. Acest lucru este posibil doar apeland la trucuri, si ele ieftine, care induc in eroare cumparatorul. Prin urmare, sa vedem cum se pot obtine termopane ieftine ?!

Vom discuta in detaliu despre urmatoarele trucuri:

Sa incepem detalierea fiecarui capitol.

Clasa profilelor PVC folosite in productie

Conform standardului SR EN 12608 profilele sunt impartite in 3 clase (A, B si C), clasificarea fiind facuta in functie de grosimea peretilor exteriori si interiori.

Profilele de clasa A sunt mai rezistente la schimbarile climatice, mai rezistente la impact si izoleaza acustic mai bine.

Profilele de clasa B sunt cu aprox. 7% mai ieftine decat cele de clasa A, din simplul motiv ca sunt mai usoare, au greutatea mai mica. Folosirea profilelor de clasa B sau C este reglementata, deci pot fi folosite, insa moral este sa informezi cumparatorul asupra acestui aspect sau sa mentionezi acest lucru pe oferta de pret. Din pacate, exista multi comercianti care „uita” sa mentioneze acest aspect.

  • oferta corecta, care mentioneaza clasa profilelor
    oferta corecta, care mentioneaza clasa profilelor
  • oferta incorecta, care nu mentioneaza clasa profilelor
    oferta incorecta, care nu mentioneaza clasa profilelor

Utilizarea gresita (intentionat) a  profilelor

Elementele principale ale unei ferestre sau usi sunt: tocul, cerceveaua (partea care se deschide)  si montantul (care separata orizontal sau vertical diverse elemente). Pentru termopane Salamander se folosesc anumite profile iar pentru usi alte profile, mai mari si mai rezistente.
In imaginile de mai jos sunt prezentate cerceveaua de fereastra, usa de balcon si usa de intrare pentru Salamander bluEvolution 92.


cercevea fereastra

cercevea fereastra

cercevea usa balcon

cercevea usa balcon

cercevea usa intrare

cercevea usa intrare

Din dorinta de a produce termopane ieftine, diferiti producatori folosesc cerceveaua de fereastra pentru usile de balcon iar cerceveaua de usi de balcon pentru usile de intrare.

De ce este gresit si incorect:

    • este contrar indicatiilor producatorului;
    • cerceveaua de fereastra nu poate prelua greutatea unei usi de balcon care are mult mai multa sticla (deci este mai grea)
    • cerceveaua de usa de balcon nu poate prelua greutatea unei usi de intrare din cauza ca sticla este mai mare (deci este mai grea) iar frezarea facuta pentru broasca creeaza un punct critic. Dupa cum observati usa de intrare are armatura rectangulara, special creata pentru astfel de frezari.

Bineinteles ca in acelasi timp cu inlocuirea profilului cu unul mai mic se inlocuieste si armatura aferenta cu una mai mica. Aceasta este unul dintre cele mai uzuale trucuri pentru a face usile din termopan mai ieftine. Insa, este si unul care poate fi verificat extrem de usor de un client informat.

Mitul numarului de camere


Nemtii de la Salamander, care au o experienta de 40 de ani de cand produc profile din pvc, au considerat ca pe profilul lor cel mai bun, varful de lance in acest moment – profilele Salamander bluEvolution 92 – cu care se pot atinge performante energetice incredibile de Uw = 0.65 W/m2K, trebuie sa puna 6 camere.

Si totusi, undeva, intr-un magazin din Romania, exista un coleg de breasla care vinde mai multe camere, si anume 7. Si culmea-culmilor, le vinde la pret de 5 camere. Oare de ce ?

Explicatia este extrem de simpla:

    • in primul rand colegul de breasla nu este agent imobiliar. Ar trebui sa vanda performata energetica si nu camere;
    • in al doilea rand, profilul de 7 camere costa cat cel de 5 camere si are fix acelasi coeficient de transfer termic Uf (care, prinre altele este mai mic decat cel al profilului de 6 camere), numarul de camere fiind doar un argument de marketing.

Performanta unei ferestre se masoara in performanta energetica, nu numar de camere. Iar aceasta se traduce prin coeficient de transfer termic.
Ofertele de pret ale unui producator serios ar trebui sa mentioneze coeficientii de transfer termic pentru profil (Uf), sticla (Ug) si fereastra (Uw). Cu cat coeficientul Uw este mai mic, cu atat pierderea de caldura prin fereastra respectiva este mai mica.

Infolierea profilelor


Profilele colorate, se infoliaza in diferite culori: stejar, nuc, wenge etc… Ele sunt vandute infoliate de funizorul de profil, in cazul meu Salamander, avand astfel garantia oferita de Salamander ca produsul este infoliat conform unor materii prime certificate si procese tehnologice corespunzatoare.
Din dorinta de a le ieftini, diversi producatori cumpara profilele neinfoliate si le infoliaza la producatori locali. Nimeni nu poate garanta tehnologia utilizata, adevizii folositi, folia care se utilizeaza etc…

Folosirea armaturii necorespunzatoare pentru termopane ieftine


Profilul de pvc este confectionat dintr-un plastic dur insa sub actiunea factorilor externi, sufera modificari: se contracta, se dilata, se inconvoaie la presiunea vantului …
Din acest motiv, in interiorul profilului se introduce o armatura de rigidizare din otel zincat care sa minimizeze modificarile. Grosimea si forma armaturii sunt recomandate de fiecare furnizor de sistem (Salamander, Veka etc..) pe baza unor calcule ingineresti, de statica. Astfel, armatura are momentele de inertie Ix si Ix corespunzatoare pentru a impiedica modificarile profilului.

De asemenea, mentionarea grosimii armaturii pe oferta de pret, reprezinta o minima decenta din partea producatorului.

Din dorita de a micsora pretul si a vinde cele mai ieftine termopane cu efort minim, anumiti producatori utilizeaza armatura dupa cum cred de cuviinta:

armatura bluEvolution 92

armatura recomandata pentru Salamander bluEvolution 92

    • nu o cumpara de la furnizorul de sistem, ci de unde este mai ieftin
    • folosesc grosimi nerecomandate (mai mici) ale armaturii.
      Spre exemplu: 1 mm in loc de 1.5 mm. Astfel, greutatea scade si pretul este mai mic.
    • folosesc forme diferite ale armaturii, care nu respecta cerintele de statica
      Spre exemplu, se foloseste armatura tip U in loc de tip G sau rectangulara. In imaginea alaturata de vede cum armatura de tip G copiaza forma profilului pentru a-i conferi rigiditate.
    • monteaza armatura doar pe latura cu balamale
    • folosesc profile de gips carton in loc de armatura
    • folosesc armatura randalinta, care, se crede ca la o grosime mai mica are aceeasi statica.
      In teoria nedovedita, o armatura randalina cu grosime de 1mm are aceeasi statica ca o armatura de 1.2 mm sau chiar 1.5 mm. Cert este ca eu nu am vazut vreun calcul matematic care sa dovedeasca acest lucru.
    • nu pun armatura deloc

Feroneria pentru ferestre


Elementele care asigura inchiderea ferestrei: mecanisme de inchidere, manere, balamalele … se numesc, intr-un cuvant, feronerie.

Feroneria este importanta din urmatoarele puncte de vedere:

Asigura inchiderea perimetrala a ferestrei

elemente eliminate frecvent din lantul cinematic

elemente lipsa din lantul cinematic

Fiecare producator de feronerie (Maco, Roto, G-U etc…) recomanda schema de inchidere pentru un anumit tip de fereastra. Insa, in general, la fiecare 800 mm fereastra trebuie sa aiba un punct de inchidere, balamaua fiind, de asemenea, considerata punct de inchidere.

Producatorii incorecti, care vand tamplarie ieftina, elimina anumite repere din lantul cinematic, in special inchiderile de pe spatele ferestrei + blocatorii aferenti (pentru ca sunt mai putin vizibile) sau cele din partea de jos.

Practica este cel mai des intalnita la usile de balcon ieftine unde inaltimea fiind mare, necesita mereu inchideri suplimentare.

In cazul ferestrelor cu doua canaturi, practica incorecta este de a pune doar doua zavoare – sus si jos – care asigura inchiderea minima a ferestrei, in partea din fata. Nu se asigura inchidere in partea de jos, sus si spate.

Asigura securitatea ferestrei

inchidere de siguranta

bumb si blocator de siguranta

bumb fara securitate

bumb fara siguranta

O tamplarie pvc decenta, din secolul XXI, are mecanisme de inchidere cu bumbi de tip ciuperca si blocatori adaptati acestora, prinsi cu 3 suruburi.

Pentru a ieftini termopanele, chiar daca mecanismele au puncte de inchidere de siguranta, se pun blocatori pentru mecanisme fara siguranta. Exista de asemenea, si feronerie fara mecanisme sau blocatori cu siguranta.

Asigura etansarea prin presiunea profilelor pe garnitura de etansare

Neexistand numarul recomandat de blocatori, presiunea pe garnitura nu se mai face cum trebuie.De asemenea, pentru feroneriile „no name” bumbii mecanismelor nu au reglaj.

Asigura reglarea tamplariei

Folosirea balamalelor fara reglaj, in special pentru ferestrele batante si oscilante, reduce semnificativ costurile.

Participa la statica ferestrei, alaturi de armatura corecta

Asigurarea numarului corect de puncte de inchidere si blocatori, impiedica fereastra „sa se lase”.

Geamul termopan sau tripan

Reprezentand aproximativ 80% din suprafata tamplariei, sticla este unul dintre elementele componente cele mai importante dintr-o tamplarie si, in mare masura, determinanta pentru stabilirea coeficientului de transfer termic.

Geamul este format din mai multe foi de sticla care sunt sigilate avand intre ele un distantier:

    • geamul termopan are 2 foi de sticla, si anume: sticla + distantier + sticla
    • geamul tripan are 2 trei foi de sticla, si anume: sticla + distantier + sticla + distantier + sticla.

Sticla poate avea grosimi diferite: spre exemplu 4mm, 6mm, 8mm ….
Distantierul poate fi din aluminiu sau material plastic (WarmEdge) si poate avea, de asemenea, grosimi diferite: 12mm, 14mm, 16mm …

Prin combinarea lor se obtine geamul utilizat pentru tamplarie, astfel:

    • sticla 4mm + distantier 16mm + sticla 4mm => geam termopan de 24mm
    • sticla 6mm + distantier 16mm + sticla 6mm => geam termopan de 28mm
    • sticla 4mm + distantier 16mm + sticla 4mm + distantier 16mm + sticla 4mm => geam tripan 44mm
    • sticla 6mm + distantier 16mm + sticla 4mm + distantier 16mm + sticla 6mm => geam tripan 48mm
    • etc…

Cu cat sticla si distantierul utilizate sunt mai performante termic cu atat geamul termopan sau tripan folosit pentru tamplarie va fi mai performant. Pentru a imbunatati si mai mult transferul termic, intre foile de geam se introduce gaz nobil: Argon sau Krypton.

La modul extrem de simplist, un geam tripan este superior termic unui geam termopan, avand o grosime mai mare si doi distantieri.

Folosind acesta axioma, universal valabila si inteleasa de oricine, diversi colegi de breasla propovaduiesc tripanul in stanga si in dreapta, insa oferta cel mai ieftin tripan cu putina, in unele cazuri avand coeficient de transfer termic mai slab decat termopanul.

Geamul tripan 4S + Clar + Clar sau LowE + Clar + Clar este un non-sens. Ug pentru acest tip de geam este aprox. 1.0 W/m2K similar cu un geam termopan 4S + Clar, cu distantier WarmEdge.
Un geam tripan, care poate fi numit tripan, ar trebui sa aiba minim 2 foi cu depunere; spre exemplu: 4S + Clar + LowE sau LowE + Clar + LowE. In acest fel Ug = 0.6 W/m2K.

Mai mult, noi ducem distantierul la alt nivel si folosim WarmEdge din material compozit. In acest fel pierderea de gaz este 0.4% / an, in timp ce limita admisa este < 1% / an.

Folosirea unei tehnologii necorespunzatoare de productie

termopane ieftine

termopane ieftine

Cunosc suficient de multi furnizori mici care produc tamplarie pvc extraordinara cu utilaje manuale. Insa, exista anumite limite.

Folosirea unor utilaje automatizate are nenumarate avantaje si nu trebuie neglijata la achizitionarea tamplariei si nici la evaluarea pretului:

    • nu exista abateri la taiere;
    • debavurarea excesului de sudura se face automat (vezi alaturat o debavurare derizorie);
    • frezarile pentru montanti, manere si broaste sunt foarte precise, fara abateri;
    • gaurile pentru drenaje si decompresie se fac exact in locurile stabilite de furnizorul de sistem;
    • nu exista loc de greseli, coordonatele venind direct din softul de productie care utilaj.

Concluzii

Pretul pentru ferestrele unei case de dimensiune medie, cu profil termopan gri antracit, este de aprox. 5.000 EUR. Cu aceste practici incorecte pretul scade cu 20%, adica 1.000 EUR, care, in mod cert, vor inclina balanta in favoarea comerciantului care triseaza.

Astfel de practici au existat dintotdeuana si vor exista in continuare. Insa, cu cat clientii finali sunt mai informati, cu atat vor deveni mai greu de aplicat.

Ii astept pe producatorii onesti si pe clientii care s-au lovit de astfel de practici, sa ma ajute sa completez lista si sa concuram civilizat pe baza serviciilor oferite, a solutiilor propuse si a pretului, insa, format in mod corect.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *