Transformare spectaculoasă în locuință a unui hambar din piatră
O familie de pesionari din Franța, regiunea Lorraine, a dorit să se mute la țară dar dispuneau de fonduri foarte puține. La oraș au stat într-un apartament cu două camere la o mansardă, așa că vânzarea lui nu i-au ajutat foarte mult financiar. Marie ne spune povestea spectaculoasă a transformării unui hambar în locuință modernă:
”Când soțul meu mi-a spus că a găsit o casă la un preț foarte scăzut, într-o zonă de dealuri cu peisaje superbe, m-am bucurat ca un copil. Nu am văzut-o decât în ziua când am finalizat actele de cumpărare. Și… a fost o ”surpriză” pentru mine. Deși proprietarul afirma cu hotărâre că acea clădire fusese locuită cândva de oameni, cu siguranță arăta și mirosea ca un hambar sau un grajd de țară. Pereții din piatră erau cârpiți și crăpați, acoperișul stătea să cadă. Nu știu cum m-a convins soțul să o cumpărăm, probabil a contribuit puternic peisajul și gândul că o putem dărâma, iar prețul era cu adevărat un chilipir.
Am consultat câțiva constructori și un arhitect și majoritatea ne-au sfătuit să o dărâmăm din temelie și să ridicăm alta. Dar un inginer mai învârstă ne-a arătat 3 pereți care fuseseră probabil adăugați mai târziu și erau solizi, foarte bine lucrați. Așa că am dărâmat și consolidat ceilalți pereți și am înlocuit total acoperișul. Am folosit multă piatră de la vechea clădire, ceea ce ne-a salvat de multe cheltuieli. Dar vreau să vă spun mai multe despre interiorul noii noastre case.
Am visat mereu la o locuință în stil rustic
Eu și soțul avem gusturi moderne, dar am visat mereu la ceva rustic ca design interior. Și pentru că am refăcut unii dintre pereți cu piatră, ne-am hotărât să lăsăm câțiva în stare naturală, netencuiți. Iar în camera de zi am păstrat și bârnele în tavan să se vadă, majoritatea fiind cele originale ale grajdului .
Instalația electrică am făcut-o din nou, casa nu era racordată la apă, avusese duș și toaletă într-o gheretă atașată casei, cu intrare din exterior, pe care am dărâmat-o de tot. Așa că o parte bună din buget a fost cu instalarea de utilități noi.
Am optat pentru zugrăvirea pereților în alb și să amenajăm casa în culori deschise, alb rustic (off white) și griuri colorate, crem, puțin maro pe alocuri, culori naturale și foarte potrivite cu mediul rural și cu nuanțele naturii.
În camera de zi ne petrecem majoritatea timpului. Televizorul nostru de tip plasmă l-am încorporat într-un dulap cu bibliotecă făcut de noi la comandă pe tot peretele, pentru a nu crea un contrast prea mare ca stil. Eu privesc seriale, soțul are multe cărți și îi place să citească.
Tot în camera de zi am adăugat un șemineu care dă căldură și culoare serilor de iarnă, cu toate că toată casa are instalată încălzire centrală. Bucătăria este destul de modernă, deschisă, doar cu un bar în formă de L care o separă de camera de zi. Am folosit însă dușumea și nu mochetă acolo, ca să fie mai ușor de curățat. Este una de calitate, rezistentă la umezeală și la trafic.
Majoritatea mobilierului din bucătărie nu este nou, ci piese vechi recondiționate și vopsite cu alb de o prietenă a noastră. Câteva bârne și rafturi mai colorate îndulcesc și încălzesc puțin spațiul. Avem și o cămară încăpătoare și un spațiu pentru mașina de spălat rufe cu intrare din bucătărie.
Dormitorul principal are și el un perete din piatră natur dar fără bârne în tavan. Patul este din apartamentul vechi, am retapițat doar tăblia în stilul celorlalte piese din casă. Câteva obiecte de mobilier rustice, majoritatea cumpărate de la târguri de vechituri și obiectele de luminat din metal negru, completează minunant amenajarea noastră. Firida din perete este favorita mea, am un loc perfect în care să pun ulcica tradițională primită de la copii de ziua mea.
Pentru că am transformat cămăruța de lângă dormitor în dulap pentru haine și am lărgit baia, nu am mai avut loc la parter pentru un dormitor pentru oaspeți, așa că am rugat arhitectul să proiecteze unul în pod, sub acoperișul nou. A ieșit foarte frumos, l-am făcut în special pentru nepoțelul nostru, Alexandre, care vine în vacanțe câte 2-3 săptămâni. Are și o mică baie cu duș atașată.
Nu este o locuință foarte mare dar este exact ce ne trebuie acum la pensie. Vara este răcoroasă și iarna facem economie la căldură din cauza pereților groși din piatră. Lucrările au durat aproape un an. Nu fac aici dezvăluiri despre exterior pentru că nu l-am terminat de finisat încă” , încheie Marie cu optimism.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!