Top 10 al celor mai ciudate materiale de construcție pentru case
Unele dintre materialele de mai jos sunt vechi de mii de ani și sunt ieșite din comun prin faptul că sunt astăzi folosite mai rar sau numai în anumite părți ale lumii. Altele sunt mai noi și au fost adoptate ca material pentru case din dorința de proteja mediul înconjurător, de a recicla dar și de a reduce cheltuielile de construcție.
Iată care sunt 10 dintre cele mai ieșite din comun materiale de construcție:
Case din sticle din plastic – se construiesc în mai multe moduri dar sticlele din plastic folosite sunt principalul material. Avantajul acestora este că poți găsi sticle din plastic peste tot în lume și le poți obține chiar gratis. Desigur că pentru construirea unei case ai nevoie de mii de sticle. Cel mai des sunt umplute cu pământ sau nisip și sunt prinse una peste alta cu lut sau mortar. Se pot tencui sau lăsa așa, creând pereți în relief. Un alt mod de folosire este punerea sticlelor într-un suport din plasă sub formă de pereți, fără să se lipească între ele și se tencuiește deasupra plasei. Sunt foarte trainice și, tencuite, nici nu ai ghici din ce e făcută acea casă. Un inginer din Noua Zeelandă a invenat niște cărămizi din sticle și alte deșeuri din plastic comprimate cu o mașină simplă.
Case din conducte de scurgere – desigur, se folosesc conducte de dimensiuni mari, din ciment. Se utilizează mai ales la casele îngropate în pământ dar nu numai. Există și case de vacanță, restaurante și hoteluri construite din acest material. Dacă vă gândiți că nu e posibil așa ceva, doar aruncați o privire la următoarele fotografii.
Case din baloți de paie- paiele sunt bune izolate și dimensiunile mari ale unui balot fac o construcție să fie nu doar ieftină ci și rapidă. Baloții sunt așezați unul peste altul ca niște cuburi mari și sunt prinși între ei cu sârmă sau fier beton trecute prin ele. Se mai toarnă niște rame și stâlpi de ciment ori se prind în rame de lemn. La fel, se tencuiește deasupra cu ciment sau chiar cu lut pentru cele mai rustice.
Casele din containere – containerele sunt larg folosite la construcții industriale sau comerciale, precum și la adăposturi provizorii. Dar căutarea unor noi soluții ieftine și rentabile a dus la folosirea containerelor noi sau refolosite la construcția de case. Mulți oameni sunt reticenți la o astfel de alegere, probabil gândind că va fi ceva de tip cutie, sufocant. Dar ia priviți ce se poate face cu puțină imaginație.
Casele din pământ bătătorit – este o tehnică antică folosită chiar la construcția unor palate în Orientul Mijlociu. Un amestec de pământ și nisip ude se toarnă în forme de dimensiunea pereților și apoi se bătătoresc. În trecut sau pentru construcții mai mici, se făcea asta manual, acum există mașini cu care se comprimă iar rezultatul poate concura cu succes cu bolțarii sau cimentul. În plus, constructorii amestecă mai multe tipuri de sol creând texturi interesante. Vi se pare ceva arhaic și incompatibil cu stilurile de case moderne? Cu siguranță veți vrea să locuiți într-o casă ca cele de mai jos.
Case din cauciucuri uzate – la fel ca sticlele din plastic, cauciucurile uzate sunt puse în compoziția pereților, lipite cu mortar sau lut. Pereții ies groși și izolează bine și ca temperatură, umiditate dar și fonic.
Casele din nisip – mai bine zis din saci cu nisip. Sunt excelente în zonele cu multă umezeală și inundații dar și în zone afectate des de cutremure ori caniculă. Nisipul se pune în saci obișnuiți din rafie sau în saci special creați lungi și mai înguști și cu acești saci se clădesc pereții caselor.
Casele din lut – pentru mulți români folosirea lutului la construcție nu este o noutate, pentru că toți avem rude la țară și am văzut pereți construindu-se cu lut amestecat cu paie făcut vălătuci (boțuri) sau, mai nou, modelate ca și cărămizi mari și uscate la soare. De fapt în multe părți ale lumii se folosește lutul doar că a fost eclipsat de materialele mai noi de construcție. Dea ceea acum a devenit ceva mai rar și chiar un deliciu al zonelor turistice. Dacă nu ați vizitat Castelul de lut din Valea Zânelor din județul Sibiu, vă recomand să o faceți în primul weekend liber.
Case din paleți din lemn – multe persoane au încercat refolosirea paleților din lemn folosiți la împachetarea și transportul unor produse dar de obicei pentru a crea bănci, mici piese de mobilier sau de uz casnic. Dar sunt și persoane care au construit case întregi din acest material.
Case din resturi biologice – tehnica a fost inventată de danezi. Casele 100% bio sunt făcute cu materiale de construcție neconvenționale, cum ar fi tulpini de roșii, soia, alge marine, in și paie, casa evidențiază posibilitățile de a construi structuri locuibile din materiale alternative.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!