Soclu casa: modele si materiale
Soclul casei, numit și brâu este porțiunea care leagă fundația de restul casei. Mulți îl consideră parte din fundație. Ca dimensiune specialiștii recomandă să aiba o inaltime de minim 50 de centimetri, dar poate ajunge și până la 2 metri, dacă ai o casă care include un subsol sau demisol. Desigur, arhitectul care a stabilit cum va arata fatada, tamplaria aluminiu, acoperisul si toate elementele care contribuie la aspectul modern al casei, va stabili si dimensiunile și cum va arăta în final soclul, pentru ca stilul casei să fie unitar.
Ca să alegi corect materialele și modelul, trebuie să înțelegi că soclul nu este numai decorativ ci are rolul de a proteja casa de umezeala de la ploi, ninsori și de infiltrațiile de la sol. De aceea orice soclu are o componentă impermeabilă de 15-20cm: hidroizolant pe bază de ciment, hidroizolație pe bază de bitum modificat cu polimeri și cauciuc, membrane sau folii impermeabile, hidroizolant lichid etc . Se folosește mult și polistirenul expandat pentru a proteja fundația de îngheț și umezeală.
Cum să protejezi soclul împotriva degradării
– pantele de la sol trebuiesc înclinate suficient pentru a nu se strânge apa la baza casei;
– asigură-te că ulucii și sistemele pentru scurgerea apei pluviale au un punct de scurgere aflat la o distanță de cel putin 50 de cm față de casă;
– poți preveni infiltrațiile curățând cu grijă zăpada și gheața strânse pe lângă casă în anotimpul rece;
– spatiul de sub casă trebuie să dispună de o buna ventilație.
Materiale pentru izolarea externă a soclului:
- Unii proprietari preferă să nu facă acest soclu vizibil și atunci îl vopsesc/ văruiesc în culorile pereților casei. Se poate vopsi și diferit. Acesta este unul dintre modurile în care soclul se poate izola dar trebuie să folosești var sau vopsea de calitate, special pentru exterioare și rezistente la umiditate. Dacă vopseaua se scorojește în timp, necesită un strat nou pentru a nu lăsa soclul să se degradeze.
- Soclul casei se mai poate tencui și o metodă comună este folosirea unei tencuieli dure mozaicate- este un material fabricat pe bază de dispersii de rășini acrilice, particule de cuarț și aditivi speciali, granule de marmură naturală, poliuretan sau silicon și fibre naturale. Are o putere mare de acoperire și este foarte rezistent la intemperii, șoc mecanic, soluții alcaline, diferențe de temperatură, etc. Oferă și protecție împotriva microorganismelor (mucegaiuri și alge) și este ușor de curățat. Dacă în timp se fisurează din cauza umezelii, tencuiala trebuie reaplicată.
- Placarea soclului – se pot folosi diverse materiale decorative pentru a placa soclul casei. Înainte de a selecta un material de placare, trebuie să fii sigur că este pentru exterior și că îți oferă ceea ce dorești: protecție împotriva umidității (este impermeabil), rezistență la variațiile de temperatură, la șocuri mecanice. În al doilea rând tipul de material de placare și culoarea acestuia se alege în funcție de culorile și stilul casei.
Exemple de materiale pentru placare a soclului
Materiale naturale – cea mai des folosită la noi este piatra naturală dar câștigă teren și marmura, granitul, andezitul, travertinul și plăcile de ardezie. Din argilă se fabrică plăcile de cărămidă aparentă, foarte utile pentru placările caselor în spil rustic și nu numai.
Plăci ceramice – gresie/ faianță de exterior/ plăci porțelanate de diverse culori și modele care îți poate permite să faci un design unic, potrivit cu stilul și culorile oricărei case. Se curăță mult mai ușor decât materialele naturale, protejează excelent clădirea de umezeală dar este mai puțin rezistentă la lovire/ zgâriere.
Alte materiale – există astăzi foarte multe panouri decorative pentru exterior/siding create din diverse materiale: ciment, ipsos, rășini, polistiren, fibră de sticlă etc. Acestea sunt impermeabilizate prin diverse metode. Avantajul lor este că pot fi mai ieftine decât materialele naturale de placare si pot să le imite foarte bine. În plus se montează mai ușor.
De ce proprietăți trebuie să ții cont la materialele pentru izolarea soclului:
Se poate alege orice dar există niște parametri de care trebuie să ții cont. Iată cum poate arăta un exemplu.
Citește cu atenție proprietățile specificate în descrierea produselor:
- rezistenta la solicitare mecanică/ impact – de care se măsoară în Jouli. Fiind în partea de jos a casei, soclul se poate ușor lovi cu mingea de către copii, zgârâi cu o bicicletă rezemată lângă și alte loviri accidentale. De asemenea straturile externe ale casei pot fi lovite de grindină. Unele plăci decorative sunt mai rezistente sau sunt prevăzute cu un strat special de armare care le măresc rezistența la impact extern.
- inflamabilitatea – anumite plăci sunt mai ușor, altele mai greu inflamabile, în funcție de materialul din care sunt confecționate și dacă au sau nu aplicate substanțe anti-inflamabile
- stabilitatea culorii la UV – importantă mai ales dacă alegi modele cu nuanțe intense atât de plăci decorative cât și de vopsele. Aici materialele sunt împărțite în diverse clase, A1 fiind maxima, cea mai stabilă.
- termoizolare – unele plăci decorative au și rol de a izola termic locuința și acest coeficient de transfer termic se măsoară în W/mK. Poți citi și articolul Izolarea termică a locuinței-ce materiale să alegi.
- întreținere și curățare – așa cum am mai spus mai sus, plăcile ceramice sunt mai ușor de curățat. Fiind mai poroase, cele naturale adună mai ușor praful și murdăria și trebuiesc curățate cu soluții și proceduri speciale. Unele panouri decorative au și proprietăți de autocurățare- prin folosirea în fabricație a pigmenţilor speciali nanostructurați se reduce semnificativ aderenţa particulelor de murdărie: lumina naturală a soarelui activează (prin fotocataliză) aceşti pigmenţi special optimizaţi nanotehnologic ce dezmembrează particulele de murdărie, acestea fiind astfel uşor de îndepărtat de vânt şi ploaie.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!