Sfaturi amenajare locuință de închiriat
În condițiile în care au crescut prețurile la apartamente dar și ratele bancare, tot mai mulți români optează acum pentru închirierea unor case sau apartamente. Ca și proprietar, poți să le prezinți ce ai, cum vrei, dar sfatul nostru este ca o locuință de închiriat să respecte câteva reguli de amenajare care vor face viața mai ușoară și chiriașilor dar și celor care închiriază. Iată care sunt acestea:
- Cum văruim
Cu siguranță vei obține mai mult dacă locuința arată bine, are instațiile reparate și este proaspăt văruită. Tendința multora ar fi să aleagă culorile și materialele care le plac lor dar se pune întrebarea cum știi dacă acestea vor fi și pe placul celor care se vor muta acolo. De exemplu unora le place tapetul, alții îl consideră de prost gust. În plus, dacă locuința nu e mobilată și chiriașii o să vină și cu mobila lor, atunci poate nu se va potrivi ca și culoare, stil. Așa că designerii de interioare recomandă o locuință de închiriat văruită simplu, la fel în toate camerele, cu alb sau un gri colorat deschis, pentru că acestea se potrivesc cu siguranță la orice stil.
Dacă varul este alb, în caz că chiriașii se schimbă după o perioadă scurtă, poți vărui repede numai anumite zone care s-au murdărit și nu apartamentul în întregime și nici nu trebuie să îți faci griji că nu mai găsești aceeași nuanță ori meșteri să îți văruiască. Mai poți alege var lavabil de calitate, pentru ca și chiriașii să poată curăța dacă au copii sau se întâmplă ceva. Eventual poți face un perete de altă culoare (accent) în sufragerie dar nu ceva pretențios sau foarte încărcat.
2. Ce ce îl mobilăm
Mulți închiriază apartamente ori case moștenite de la părinți sau alte rude și atunci toată mobila și lucrurile lor sunt acolo, orice polonic, degetar etc. Poate unii consideră asta un avantaj, dar cei mai mulți chiriași nu sunt încântați de asta. Aglomerarea spațiului cu prea multe (unii au chiar rafturi cu cărți, bibelouri, pahare de pe timpul bunicii etc), le lasă lor mai puțin loc pentru lucrurile personale, camerele sunt mai greu de întreținut și lista de lucruri care se pot strica și deteriora. Așa că depozitează în altă parte lucrurile rudelor pe care vrei să le mai păstrezi și lasă-le chiriașilor un spațiu ordonat, aerisit, pe care să îl poată folosi la maximum.
Verifică toată mobila și aruncă (sau vinde) ce nu este bun și trainic. În general obiectele de mobilier care trebuiesc pliate, desfăcute des, se deteriorează cel mai repede. Un apartament se consideră mobilat dacă are piesele esențiale: paturi, dulapuri de haine, dulapuri de bucătărie, o masă cu scaune, eventual canapea și un mobilier simplu în sufragerie. Elimină orice altceva. Înlocuiește ce este vechi, descompletat, defect cu ceva trainic. Cel mai solid este lemnul, în comparație cu palul și alte materiale mai noi, deși mobila din lemn poate să fie mai scumpă și să se găsească mai greu, ori poate să nu arate așa de modern.
Poți și recondiționa anumite piese care sunt solide. Vopsește-le sau acoperă-le cu hârtie auto-colantă în culori deschise, neutre. O casă cu mobilă veche, maro sau neagră poate să arate bătrânească și neîngrijită.
Dacă planifici să închiriezi unor elevi sau studenți și să amenajezi camerele pentru a fi folosite separat, atunci te poti gandi să aibă fiecare pat, șifonier, birou și scaun pentru teme. Dar la bucătărie și în spațiile comune trebuie să te gândești să fie loc destul pentru cei pe care planifici să îi iei în chirie- de exemplu destule scaune la bucătărie, locuri pe canapea în sufragerie etc.
3.Cu ce electrocasnice să dotezi casa
În prezent multe dintre apartamentele și casele de închiriat, chiar dacă se dau mobilate sau nu, au cel puțin bucătăria mobilată și utilată și majoritatea și mașină de spălat. Un alt plus dar și necesitate este centrala de apartament și aerul condiționat. Dacă tu nu ai locui la 35 de grade într-un apartament la ultimul etaj fără aer condiționat atunci ai grijă că și chiriașii să se simtă bine și să nu trebuiască să caute altceva când vine căldura sau frigul. Se recomandă ca un spațiu de închiriat să aibă apartele de uz casnic absolut necesare (aragaz, frigider, aspirator, boiler dacă nu e alt mod de încălzire a apei). Asta pentru a nu face chiriașul să umble el să amenajeze, să conecteze aparatele etc.
Ca și în cazul mobilierului, alege modele trainice și îndepărtează din locuință ce este nefuncțional sau stricat.
4. Decorațiuni
Așa cum am spus mai sus, nu încărca inutil spațiul de închiriat cu tablouri, ghivece, bibelouri etc.
Uneori poate fi un plus, într-adevăr, ca să pui niște covoare, niște perdele, draperii, să acoperi patul cu o cuvertură dar asta numai dacă știi ce să folosești. Culorile închise, tărcate, cu modele, dungi complicate, cu stiluri și culori diferite, sau vechi, ponosite, nu vor face decât ca spațiul să pară vechi, neaerisit și de prost gust. Nu acoperi ferestrele cu perdele și draperii voluminoase pentru că iau din lumină și atunci va crea acea atmosferă de beci sau de casă de pensionari dezolantă.
Pune o perdea albă simplă, covoare doar pe mijloc, la fel într-o culoare neutră (gri, crem) fără modele complicate. Nu acoperi canapeaua și fotoliile în sufragerie pentru că eu personal m-aș întreba ce defecțiuni vreau să ascund cu huse sau cuverturi.
Păstrează simplu și lasă loc noilor veniți să își personalizeze spațiul cum doresc.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!