Schimbă radical pereții unei camere plictisitoare cu aceste idei
Aerul plictisitor al unei camere poate fi cauzat de multe: culori nepotrivite, prea mult alb sau pereții văruiți într-o singură culoare, casă cu mobilier și decorațiuni vechi, amestec neinspirat de stiluri etc. Mulți cred că zugrăvitul în alte culori, schimbarea geamurilor și ușilor cu tâmplărie PVC Salamander sau adăugarea unui mobilier modern, va rezolva problema, dar nu se întâmplă de fapt întotdeauna așa.
Încăperea respectivă poate arăta complet diferit, poate căpăta personalitate și un aer select cu aceste metode simple, pe care le poți pune în aplicare chiar tu:
1. Crează un perete accent
Asta înseamnă că păstrezi restul camerei cu pereți văruiți simplu, dar amenajezi un perete mai diferit. Ca să realizezi asta poți, desigur, să folosești un var din altă culoare, să pui tapet, dar și să aplici șipci sau stocatură. Șipcile se pot aplica pe tot peretele sau din loc în loc creând anumite modele. Poți păstra culoarea naturală a lemnului doar lăcuindu-l sau dat cu un baiț (în acest caz se adaugă căldură camerei), ori poți vărui/ vopsi tot peretele la fel.
Alege peretele cel mai important și mai ușor de observat al camerei pentru a-l transforma în perete accent: peretele pe care este pus patul în dormitor, peretele cu șemineul într-o cameră de zi, peretele cu scările ori peretele opus intrării în acea încăpere.
Dacă acoperirea unui perete cu șipci ca în exemplele de mai sus merge numai la anumite stiluri de amenajare interioară și pot da camerei un aer rustic, există și moduri de a folosi aplicațiile din șipcă pentru a adăuga modernitate și eleganță încăperii.
Câteva detalii tehnice: șipcile trebuie să fie de aceeași lățime (dacă modelul nu presupune altceva) și bine șlefuite înainte de a le fixa în perete. Pentru modelele mai complicate trebuie să fii bun la calcularea unghiurilor de îmbinare. Alege de la început un model, măsoară și desenează-l pe perete ori delimitează-l cu scoci colorat. Este bine să îmbini anumite modele jos și să le prinzi mai apoi în perete.
Dacă ai un suport din cărămidă ori beton, este mai greu să prinzi șipcile cu cuie simple, de aceea va fi mai simplu să le prinzi pe niște panouri din rigips, pe care să le prinzi mai apoi în perete cu dibluri. Pentru asta ai nevoie de o bormașină sau de un profesionist care să acopere mai întâi peretele ales cu rigips.
Șipcile dispuse pe verticală ajută camera să pară mai înaltă.
În loc de șipci din lemn, se pot folosi șipci pentru rame de tablouri, lambriuri, stocatură din ipsos sau alt material, baghete decorative, plintă, cornișe etc. Unele sunt auto-adezive sau sunt ușoare și se pot și lipi pe perete cu un lipici puternic, în loc să le prinzi în cuie.
Poți fi foarte creativ, desigur respecând stilul casei și culorile în care este amenajată.
O idee interesantă mi se pare folosirea de rame de fotografii de aceeași mărime, sau de mărimi diferite, plasate pe peretele accent. La fel, se pot lăsa în culoarea lor sau vopsi în aceeși nuanță cu peretele.
2. Crează modele pe toți pereții
Procesul este același ca la peretele accent, se poate folosi șipcă, stocatură, rame etc . O astfel de metodă va prinde grozav în camerele foarte mari, în camere de zi, dormitoare, case în stil clasic și shabby chic. Se poate face un perete intreg cu geamuri termopan mari, care vor lumina masiv incaperea.
Încă un sfat util: pentru a nu rămâne spații inestetice între șipcile aplicate și perete, poți folosi o metodă de a le umple înainte de vopsire, care poate fi chit de lemn ori silicon la tub.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!