Scari interioare: modele si stiluri
Scarile interioare, alease cu stil, pot deveni o piesă forte pentru locuința ta.
Am întrebat câțiva români… nu, glumesc, câțiva prieteni… cum și-ar alege ei scarile interioare. Și răspunsurile lor au fost diverse:
– În funcție de spațiu, eu am o casă mică, dacă aș alege o scară interioara prea mare, probabil că mi-ar ocupa jumătate din sufragerie.
– Cred că prețul scarilor poate prima ca și criteriu la mine. O scară este utilă, dar nu aș investi prea mult în așa ceva.
– Mie nu îmi plac scările interioare din lemn pentru că scârțâie, deci din alt material.
– Durabilitate ar fi alegerea mea. Poate din metal sau turnată s-ar potrivi cel mai bine.
– Mie îmi plac scarile tip spirală.
Răspunsurile lor nu sunt greșite și da, prețul, spațiul disponibil, durabilitatea, preferințele pot fi niște criterii standard, însă nici unul dintre prietenii mei nu a spus că ar vrea o scară în care să țină cont de stilul și designul casei sale. Așa că o să dau mai jos niște exemple de scări interioare care se potrivesc cu diverse stiluri de construcție sau de amenajări interioare.
Scari interioare lemn
Este popular în multe locații turistice din România, la țară și nu numai. În construcția acestor case predomină lemnul, piatra, cărămida. Deci scarile interioare din lemn nu trebuie să arate diferit pentru a se integra fără probleme în stilul locuinței. Lemnul poate fi folosit la scari interioare, balustradă ori casa poate fi construită în întregime din lemn. Scândurile, bârnele folosite pot fi din lemn mai mult sau mai puțin șlefuit, natur sau dat cu baiț ori vopseluri în culori neutre sau calde. Se poate combina cu metal negru, ciment nefinisat, cărămidă, iar în tendințele moderne de rustic chiar cu sticla.
Predomină balustradele arcuite cu stâlpi rotunzi din lemn, dar pot fi și în alte forme. Simplitatea și simetria sunt caracteristici de bază.
Scări asemănătoare ca materiale și stil pot fi folosite și dacă ești adeptul Shabby Chic, poți folosi scari din lemn cu aspect antichizat sau metal alb.
Scari interioare clasice
Există mai multe alegeri ca și material de construcție: lemn, metal, marmură, ciment și alte materiale. În spațiile mai mici este preferat lemnul sau chiar treptele acoperite cu mochetă. Caracteristic este designul mai stilat al balustradei și panourilor laterale: lemn sculptat, fier forjat și metal sudat în motive florale sau alte modele complicate.
Scari in stil contemporan
Scările interioare potrivite acestui stil pot fi construite din metal, lemn finisat, ciment, sau sticlă securizată pe un cadru din metal resistent. Le poți lumina cu ajutorul unor leduri speciale.
Designul lor este simplu, fără prea multe decorațiuni, cu unghiuri proeminente, în culori neutre sau negru. Au un aspect ultra-modern și vin să întregească impresia de spațiu deschis caracteristică acestui stil.
Scari interioare moderne
Designerii includ în stilul modern mai multe tendințe de construcții și amenajări interioare recente: minimalist, scandinav, industrial, eclectic etc.
Desigur că poți alege scara interioară în funcție de tendința modernă aleasă. De exemplu dacă dominanta este cea minimalistă, sunt recomandate scările moderne suspendate care nu au infrastructurile vizibile. Acestea nu doar că pot să capteze privirile tuturor dar au și un aspect practic, lăsând loc dedesubt pentru rafturi sau alte piese de mobilier. Tot pentru acest stil, se folosesc mult scările din inox sau din oțel.
Culorile îndrăznețe aplicate balustradei sau treptelor pot pune în evidență un stil eclectic.
Stilul scandinav va prefera albul și culoarea de lemn natur.
Renunțarea la contratrepte îi dă scării un aer modern și aerisit. Același efect îl are și folosirea unui singur vang central (cel mai adesea grinzi de oțel) în loc de două laterale.
Pentru casele în stil utra-modern, designul scărilor lasă loc de multă creativitate și inovație.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!