Proiecte de case mici și ieftine
Pot fi multe motivele pentru care cineva ar opta o casă mică:
- deține un buget mic
- terenul pe care construiește este de dimensiuni reduse
- familia este mică (1-2 persoane), incluzând persoane necăsătorite, văduve, pensionari etc, care nu au nevoie de foarte mult spațiu de locuit
- vor o casă de vacanță cu strictul necesar dar fără toate atributele unei case în care se locuiește permanent
- vor poate o locuință temporară până construiesc altceva
- vor să facă economie la cheltuielile de întreținere
- vor să se mute de la o casă mai mare la ceva mai mic, mai ușor de întreținut
- vor să dețină pe lângă casa lor de un spațiu pentru oaspeți, părinți bătrâni, să-l închirieze pentru turiști, studenți sau alte persoane pentru a-și suplimenta venitul.
Când faci planul unei case mici, trebuie să îți faci o listă cu ce spații consideri că e absolut necesar să ai acolo: baie, cameră de zi, dormitor, sau numai o cameră multifuncțională, bucătărie separată sau open plan, inclusă în spațiul de zi, balcon/ terasă, spații de depozitare etc. Un arhitect cu experiență va ști să le integreze pe toate, indiferent de câți metri pătrați va avea la final clădirea. Practica arată că poți să ai o casă cu tot ce e nevoie și într-un spațiu extrem de redus, ca de exemplu cel al unui vagon sau al unei rulote.
Mai trebuie să te gândești la stilul în care vrei casa, dacă este mică nu înseamnă că nu poate fi și frumoasă ori modernă. Pentru o casă de vacanță de exemplu va fi poate mai potrivit un stil rustic sau mediteranean pentru cele de la mare. În funcție de asta se alege și designul, materialelele, culorile, finisajele etc. Contează și dacă vrei să o folosești sezonier, doar în vacanțele de vară sau pe toată perioada anului, pentru că trebuie gândit sistem de încălzire, coșuri pentru sobe sau șemineu, izolație, lucruri mai greu de realizat după ce construcția este finalizată.
Desigur că în locul unei clădiri noi, poți amenaja o locuință de dimensiuni mici în spații deja existente: un garaj sau alt spațiu de depozitare, un pod/ mansardă, un subsol, un spațiu comercial, o rulotă, un container etc.
Special pentru cei care își doresc ceva mic și ieftin ne-am documentat și am creat o colecție de planuri de case mici pe care o prezentăm mai jos.
1. Case cu o cameră multifuncțională
Sunt create pe principiul garsonierelor de la bloc, când există o cameră principală și alte câteva mici spații utile- baie, bucătărie, spații de depozitare. Aceste modele se potrivesc caselor de vacanță, unde nu ai neaparată nevoie de sufragerie separată.
Stilurile sunt diferite, dar toate au o terasă sau verandă, accentul fiind pus pe viața în natură, relaxare și odihnă. Primul model are bucătărie într-o încăpere separată în spate, celelalte au bucătării open plan în camera principală. Pentru acest model folosiți piese multifuncționale de mobilier, de dimensiuni reduse sau pliante, astfel încât camera principală să poată fi folosită la mai multe tipuri de activități.
2. Case mici cu dormitor și sufragerie
Dacă doriți o casă mică dar cu dormitor separat de spațiile de zi, atunci puteți alege unul dintre modelele de mai jos.
Casă format lung cu verandă
Dormitorul este plasat în spatele clădirii, sufrageria este la intrare iar pe una dintre laturile sale este bucătăria open plan. Între ele este baia și un mic spațiu de depozitare. Poți alege ce dimensiuni dorești pentru verandă, în acest caz nu este acoperită, tocmai pentru a permite soarelui să lumineze camera toată perioada zilei.
Casă cu coș pentru șemineu
Pare o căsuță desprinsă din povești. Șemineul placat cu piatră naturală face acest model să fie perfect pentru o casă de vacanță sau o căsuță pentru bunici. Planul are format de L, cu dormitorul și baia în spate și camera de zi la intrare. Bucătăria este modernă, așezată pe unul dintre pereții calerei de zi. Un astfel de model poate fi folosit în mai multe anotimpuri ale anului sau ca și locuință permanentă. Acoperișul este înalt, la nevoie se poate proiecta deasupra o cameră la mansardă.

Casă cu format pătrat
Dormitorul și baia sunt tot pe latura din spate iar în față este o sufragelie lungă în care este inclusă și bucătăria. Se poate adăuga o verandă pe o latură și un coș pentru sobele de încălzire.

Căsuța cu obloane
Designul ei este puțin mai diferit, încăperile sunt delimitate mai bine după funcționalitatea lor. Se intră într-un hol mic și de acolo în restul încăperilor. Bucătăria este tot deschisă dar despărțită de sufragerie printr-o masă tip bar care servește și pentru luat masa. Casa are o ieșire și în spate spre o mică terasă.

Casa de la mare
Încăperile sunt dispuse pe lung iar două dintre laturi au la exterior verande mari, acoperite. Decorate cu plante și arbuști decorativi, acest plan este ideal pentru o casă de vacanță sau una așezată într-o zonă cu peisaj încântător.

Casă albă și cochetă
Holul mic de la intrare te poartă direct în camera de zi. Bucătăria modernă are un spațiu lateral de luat masa. Baia și dormitorul sunt în spate. Ferestrele Salamander bluEvolutuion 92 în față sunt de efect și aduc încăperilor multă lumină și o atmosferă de coastă, de vacanță.

Pentru case mici cu alt design sau cu mai multe camere, puteți citi și articolul 10 Proiecte economice de case doar cu parter .
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!