Plase insecte, anti-tantari, pentru ferestre si usi
Plasele de insecte va protejeaza de tânțarii, muștele și alte insecte care sunt, din păcate, o problemă veșnică, atât pentru locuitorii orașelor cât și pentru cei de la sat. Aceste insecte pot transforma orice perioadă de odihnă într-una de coșmar. Iar unele insecte pot să transmită și boli. Desigur, se pot folosi spray-uri speciale, aparate costisitoare anti-insecte, capcane, insecticide, dar toate acestea sunt soluții temporare și pot fi și periculoase dacă ai copii mici sau animale de casă prin preajmă. O soluție pe termen lung este să pui la geamurile termopan, eventual și la uși, plase insecte potrivite și acestea vor face cu adevărat o diferență.
Cum să alegi plasele de insecte potrivite
Plasele pentru tantari se aleg ținând cont de mai multe criterii:
- utilitate – cu siguranță toate plasele au rolul de a ține insectele nedorite afară din casă, dar anumite soluții sunt mai potrivite pentru uși, altele pentru ferestre, unele pentru terase inchise sau suprafețe mari. De exemplu, plasele de insecte pentru uși trebuie să fie mai rezistente și să aibă un sistem de deschidere bun, deoarece vor fi supuse unui trafic constant. Plasa este confecționată de obicei din fibră de sticlă dar există și variante mai avansate care pot să blocheze și razele UV sau anti-alergice. Când zona este infestată cu mulți țânțari, uneori plasele obișnuite nu vor face față și trebuie să alegeți o variantă de plasă ceva mai deasă pentru a putea opri și țânțarii foarte mici (atenție aceste modele opresc și circuitul de aer). Există și plase mai solide special concepute să reziste la animalele de casă care le-ar putea deteriora, sau cele numite „ultra-view” și „better vue” care îmbunătățesc vizibilitatea prin ele.
- sisteme de prindere – plasele de insecte se pot prinde diferit de ramele geamurilor sau ușilor – unele vin ele cu un sistem și nu au nevoie de altceva, pentru altele sunt necesare șuruburi, balamale, clipsuri, un adeziv special etc. Dacă pe unele le poți instala chiar tu cu o șurubelniță, alte sisteme au nevoie de un profesionist și de unelte speciale pentru a fi fixate corespunzător.
- sisteme de închidere/deschidere – poate ai văzut la o reclamă o plasă de țânțari pliabilă și ți se pare că ar arăta bine la ușa ta, că e mai modernă, dar trebuie să iei mai multe aspecte în considerare decât cum arată sau ce spune cineva: tipul de cercevea pe care se vor instala, dacă un astfel de sistem de închidere și deschidere este compatibil, dacă e destul loc să fie manevrat în siguranță.
- suprafața de acoperit – pentru anumite tipuri de ferestre cu dimensiuni standard poți găsi plase gata făcute (unele chiar vin cu plase incluse), dar de multe ori trebuie un profesionist sau o firmă care să măsoare și să aleagă varianta corectă. La fel dacă vrei să acoperi geamuri foarte mari, uși cu mai multe canate, terase, balcoane ș.a. îți trebuie un specialist care să confecționeze rame speciale pentru o mai bună rigidizare a plasei.
- durabilitate – ramele ferestrelor sunt confecționate în principal din aluminiu, lemn sau PVC și de obicei se aleg rame pentru plase de insecte din același material. Ramele din lemn sunt atractive, relativ durabile și completează bine ferestrele cu tocuri din lemn, deși necesită întreținere periodică pentru a le menține în formă bună (vopsea, lac, tratament împotriva mucegaiului etc). De asemenea lemnul se poate deforma sub influența condițiilor de mediu. Ramele de aluminiu și PVC sunt mult mai populare decât ramele pentru plase din lemn, deoarece ambele sunt puternice și durabile și nu necesită întreținere deasă. Plasele sunt din fibră de sticlă de obicei dar există variante din aluminiu, bronz ori pentru a fi rezistente la animale de casă.
- preț – costul poate fi un criteriu mai ales dacă ai un buget redus sau multe suprafețe vitrate de acoperit. Cu siguranță cea mai ieftină soluție e să cumperi o rolă sau plasă la metru (din fibră de sticlă) și să o instalezi tu cumva, dar aceasta va fi o soluție temporară, se va deteriora repede și va afecta și cercevelele pe care le prinzi. Și cele cu lipici sau magneți sunt destul de ieftine dar îndepărtarea urmelor de adeziv va fi o altă durere de cap.
Cele mai populare modele de plase insecte
In funcție de modul de manevrare, există plase fixe (care doar se atașează pe rama geamului și nu se pot mișca) și mobile (se închid/deschid). Iata care sunt tipurile de plase insecte existente:
- Plase insecte cu balamale
- Plase insecte rulou
- Plase insecte plisse
- Plase glisante
- Plase insecte fixe
- Plase tantari cu magneti
- Plase cu arici
- Plase cu arc
1. Plase insecte pe balamale
Aproximativ 60% dintre proprietari optează pentru astfel de plase care se pot deschide cu ajutorul unor balamale (de obicei 2) și se închid pe baza unui sistem simplu tip clips sau magnetic. Ramele pot fi din aluminiu sau din alte materiale ușoare. Avantajele principale ale acestui tip de plasă sunt: au un cost redus, se montează și se demontează ușor (le poți îndepărta pe timpul iernii), înlocuirea oricărui element se face foarte simplu și au o durată de viață foarte mare. De asemenea se întrețin ușor, se pot șterge cu o lavetă umedă sau cu apă și detergent. Ca dezavantaj, soarele și intemperiile pot face ca unele accesorii să se degradeze în timp, dar pot fi înlocuite cu costuri foarte mici.
Poți alege plase de insecte cu același tip de ramă ca a ferestrelor și eventual aceeași culoare pentru a păstra aspectul casei și a nu fi scoase inutil în evidență. Asigură-te că există spațiu suficient pentru deschiderea lor (de obicei se deschid pe exterior). Atenție: a nu se lăsa deschise în zone sau perioade cu vânt puternic deoarece pot să se deterioreze.
2. Plase insecte rulou
Sunt o altă variantă populară de plase. Au un design plăcut, modern și se pot monta oriunde, pe orice tip de ramă din PVC, aluminiu ori lemn. Au avantajul că nu necesită spații de deschidere și pot fi folosite și la ferestre care au un grilaj, sunt direct sub acoperiș sau au altceva care nu permite deschiderea spre exterior. Practic plasa este acționată de un arc și se poate strânge într-o casetă, ca în cazul unui rulou obișnuit. Pentru ridicare și coborâre se folosește un mâner sau un șnur, plasa alunecând pe un sistem de profile laterale. Pentru inchidere la partea de jos, glaful ferestrei trebuie sa fie facut, deci, este recomandat sa se monteze dupa ce se termina izolatia casei. Avantajul este că se întrețin ușor, au o durată mare de viață și nu necesită îndepărtare pe perioada iernii, deoarece sunt bine protejate în caseta lor. Se instalează ușor și există o gamă variată de modele, mărimi și culori, astfel încât se pot potrivi oricărei locuințe și stil arhitectural.
3. Plase insecte plisse
Sunt o inovație pe piață și încep să fie din ce în ce mai căutate, fiind percepute ca un accesoriu de lux pentru locuințe. Sunt elegante, au un design modern, sunt disponibile în mai multe culori și nuanțe. Practic plasa formează niște mici pliuri atunci când este trasă. Avantajul mare este că pot fi instalate și la ferestre de dimensiuni mari, la uși cu mai multe canate, balcoane etc. Sunt cel mai des intalnite la usile osciloculisante. De asemenea, se pot face la comandă și pentru tipuri de geamuri mai puțin uzuale ca arcadă, trapez etc. Se pot deschide în mai multe direcții, pe verticală, orizontală, din una sau două direcții. Sunt prevăzute cu un sistem special de rulare ce face manevrarea lor să fie foarte ușoară și oferă posibilitatea de oprire în orice poziție se dorește. Și acest tip de plase se instalează și se întrețin ușor. Nu necesită demontarea pe timp de iarnă deoarece sunt protejate în profil. Sunt robuste și durabile. Dezavantajul poate fi prețul ridicat dar care se justifică mai ales în cazul suprafețelor mari de acoperit.
4. Plasele culisante sau glisante
În acest caz plasa nu suferă nici o transformare în caz de deschidere sau închidere, în schimb rama care o susține poate fi mișcată pe un sistem de role din teflon sau silicon. Se monteaza pe tamplarie de aluminiu, in general, profilele tamplariei fiind extrudate cu profil pentru culisarea plasei. Sunt cel mai des intalnite la usile glisante. Sunt foarte utile pentru balcoane, terase, uși și suprafețe mari. La fel ca în cazul plaselor tip plisse, se pot deschide în mai multe direcții: sus-jos, stânga-dreapta. Sunt rezistente și se poate opta și pentru plasă din oțel inoxidabil sau profile mai solide, mărindu-se mult durata de viață a acestora. Se montează și se întrețin ușor. Costul este mediu.
5. Plase insecte fixe
Așa cum arată și denumirea, ele nu se pot închide / deschide ci doar rămân atașate pe ramele ferestrelor. Nu este o regulă, dar sunt folosite în special în zonele mai puțin accesibile: holuri, mansarde, casa scărilor, beciuri și alte deschizături care rămân deschise perioade mari pentru aerisire. Anumite familii cu copii le preferă ca măsură de siguranță pentru cei mici. Sunt relativ simplu de instalat și de îndepărtat dacă se dorește scoaterea lor pe perioada iernii.
6. Plase tantari cu magneti
Plasele nu au în acest caz un suport solid ci unul flexibil care se prinde de ramele geamurilor sau ușilor cu un sistem simplu de benzi adezive și de magneți. De obicei este confecționată din poliester. Se folosesc mai mult la uși, unele modele putând să se deschidă pe mijloc. Este foarte utilă pentru proprietarii care au copii sau animale de companie, plasa închizându-se automat după ce ei intră sau ies. Ca dezavantaj, închiderea nu este 100% etanșă, uneori magneții nu se lipesc sau plasa se deformează sub influența intemperiilor și nu mai funcționează corespunzător.
7. Plase cu arici (Velcro)
Mai pe românește, au un sistem de tip arici cu două suprafețe care se pot lipi ina de alta, una prinzându-se de rama ferestrei sau ușii. Au cam aceleași caracteristici ca plasele cu magneți, sunt ușor de instalat și dezinstalat, ușor de întreținut. Au și dezavantaje ca rezistență scazută la curenții de aer (sistemele de prindere nu sunt foarte puternice); durata redusă de viață a benzilor adezive, pot fi desfacute ușor de către animale de casă.
8. Plasă cu arc pentru uși
Seamănă cu plasele cu balamale (de fapt chiar au balamale) dar sunt prevăzute și cu un sistem de închidere de tip arc, ceea ce ajută plasa să se poată închide ușor, chiar și singură, fără acționare. Are o durată mare de viață, este robustă, prezintă rezistență sporită la lovituri și la intemperii. De obicei se poate deschide simplu la dreapta sau stânga dar și dublu. Aceste plase sunt ideale pentru uși de exterior intens circulate, însă, la noi în țară, sunt extrem de puțin folosite și din acest motiv există foarte puțini furnizori pentru acest tip de plase.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!