Pavaje curti: modele si stiluri
Pavajele curtii, respectiv modelele dorite, sunt alese in functie de mai multe criterii pe care le vom datalia in acest articol. Primul lucru pe care trebuie să îl iei în considerare este partea practică, și anume cum va fi folosit acel spațiu pavat, pentru că una e să pavezi o alee simplă de la poartă la ușa casei, de exemplu, sau o mică terasă și vorbim cu totul despre altceva atunci când vrei să pavezi o zonă în care vrei să parchezi mașina.
În funcție de tipul de trafic trebuie să ne orientăm către o anumită grosime a materialului cu care se face pavajul și iată ce recomandări fac specialiștii:
– pentru suprafețe destinate traficului ușor, pietonal (alei, cărări în grădină, terase, zone din curte pe care circulă persoane sau pe care se pun obiecte de modilier și de decor ușoare) – pavajul trebuie să aibă grosimea între 20-50 mm;
– pentru suprafețele cu trafic auto ușor ( alei de acces auto sau de parcare automobil) – pavajul trebuie să aibă grosimea de minim 50 mm;
– suprafețe cu trafic auto greu (un drum pe care trec frecvent mai multe mașini, utilaje agricole sau industriale, autoturisme cu remorci, rulote etc) – pavajul trebuie să aibă o grosime de minim 80 mm.
Și formatul contează de exemplu pentru trafic intens sunt recomandate cele din categoria autoblocante, modelul lor de puzzle sporindu-le rezistența.
Un alt aspect tot practic este prețul și calitatea pavajelor. Am pus acestea împreună pentru că deseori se leagă, nu putem aștepta o rezistență ridicată și o durată mare de viață de la ceva cumpărat ieftin și cu producători îndoielnici. Un mod simplu de a verifica dacă producătorul le-a fabricat corespunzător și nu sunt turnate de cineva cu o formă într-un garaj, eticheta sau certificatul lor de calitate trebuie să prevadă că sunt fabricate și verificate în conformitate cu normele europene SR EN 1338 (pentru pavele), SR EN 1339 (pentru dale) și SR EN 1340 (pentru borduri). De asemenea o calitate superioară va garanta rezistența la uzură și intemperii (îngheț-dejgheț, umezeală, trafic, raze UV, sare de degivrare). La unele materiale de pavaj bune se dă și un certificat de garanție și poți alege ceva ce este garantat 15-20 de ani.
De asemenea interesează-te care sunt prețurile de instalare și dacă necesită întreținere periodică, pentru că și acestea sunt aspecte practice.
Criterii estetice de selectare a pavajelor curtii
Un aspect estetic este stilul general al casei și al curții și arhitectura casei.
- la stilul clasic merg pavaje cu linii simple, dreptunghiulare sau pătrate. Modelul în care sunt așezate poate fi divers respectându-se culorile și liniile arhitecturale ale casei.
- pentru stilul rustic se pot folosi pavaje de formele neregulate, antichizate, cu aspect de piatră naturală sau de cărămidă. Desigur că se pot utiliza și bucăți de lemn masiv și piatră naturală. Pe lângă modul normal, uniform de aranjare, la stilul rustic pavajele pot fi intercalate cu zonele de verdeață sau pietriș. Și pavajele tip grill sunt potrivite stilului rustic.
- la stilurile de amenajare moderne predomină pavajele de format mai mare, dreptunghiulare, pătrate și alte forme interesante. Sunt de obicei modele mai finisate și materialele pot fi diverse, incluzând marmura și granitul.
Cum alegi culorile pavajelor
Nuanțele pavajelor se aleg astfel încât să se îmbine armonios, să se potrivească cu restul culorilor casei și curții. Dar ca și secret al designerilor de exterioare, uneori se preferă o nuanță care contrastează cu clădirea tocmai pentru a-i pune mai mult în evidență arhitectura.
Tot cu ajutorul culorilor poți demarca zonele din curte, de exemplu spațiul unei terase de restul aleii.
Dacă preferi să alegi pavaje colorate, îmbină nuanțele armonios. Este bine să știi că se pot decolora de la soare și majoritatea producătorilor oferă garanție în caz de abraziune dar nu și pentru estomparea culorilor. Este bine să te interesezi cu ce se curăță corect pentru că modalitatea diferă în funcție de material. La magazinele de profil există și anumite substanțe de împrospătare a culorilor iar anumite materiale se pot chiar vopsi.
La pavajele de culori închise de formează mai ușor și se observă mai bine eflorescențele produse de apa dură de ploaie sau din pânza freatică.
Albul și griurile sunt mai potrivite stilului modern decât alte culori, dar se pot folosi și nuanțe naturale: ocru
Ce mai trebuie să știi despre pavaje?
Unele persoane folosesc termenul de dale pentru materialele de pavare, sau le numesc dale pe cele pătrate, dreptunghiulare ori din materiale naturale și pavele pe celelalte.
Există mai multe tipuri de pavaje, în funcție de materialul din care sunt făcute: din piatră naturală, din beton vibropresat aditivat sau din beton vibrat, din cauciuc sau din plastic etc. Fiecare tip de pavaj are utilizarea lui, avantajele și dezavantajele lui, de aceea este bine să citiți cu atenție specifiicațiile tehnice înainte de a alege ceea ce vă doriți.
Se pot monta pe suport de nisip sau beton. La pavelele montate pe șapă de beton, sunt mai mare șansele să apară eflorescențe, niște pete albe de la duritatea apei. Vestea bună este că, dacă locuiești într-o zonă cu multă umiditate, poți opta pentru pavele tratate cu un aditiv special care nu permit formarea eflorescențelor. Poți să le previi și proiectând un sistem bun de scurgere a apei pluviale, astfel încât să nu băltească în zonele pavate.
Există și elemente specifice cu funcții diferite în pavare:
- bordurile- delimitează și constolidează zonele pavate
- rigolele – sunt niște pavaje concave, de fapt niște jgheaburi de scurgere și trebuie să cumperi ceva ce se potrivește pavelelor alese ca și stil, material, culoare
- treptele – sunt create pentru a placa scările în aceleași materiale și nuanțe ca și pavelele
- anumite modele mai au accesibile și alte elemente pentru decorarea curții confecționate din aceleași materiale: jardiniere, suporturi, plăci de placat gardul etc
Pavajele din categoria eco (grilă) au avantajul că permit solului să respire mai bine, lasă apa să se infiltreze natural în sol și sunt la fel de rezistente la trafic ca și alte tipuri de de pavele. Spațiile goale pot fi umplute cu gazon sau pietriș. Sunt foarte potrivite și în zonele cu multă umezeală și precipitații.
Pavajele vibropresate rezistă mai bine la ciclurile îngheț-dezgheț și sunt recomandate zonelor de munte unde anotimpul rece este mai lung și temperaturile mai joase.
Dacă nu sunt montate profesionist sau pe o suprafață instabilă, pavelele pot crăpa, în special muchiile se fisurează. Asigurați-vă că sunt respectate specificațiile producătorului atunci când se pun. Oricum, la cumpărare cumpără și câteva pavele în plus, pentru a putea să le înlocuiești pe cele care, eventual, se vor strica.
Și folosirea unor unelte nepotrivite pentru curățarea zăpezii sau dezghețare, poate să le deterioreze.
Dacă vrei la un moment dat să schimbi designul curții, poți să demontezi cu atenție dalele și pot fi reinstalate, nu trebuie să cumperi neaparat altele noi.
Pavajele se întrețin ușor, se curăță de mizerie cu o mătură sau perie moale și se pot spăla cu apă și detergent simplu (care nu conține clor). Pentru o curățare profundă se poate folosi și jet de apă sub presiune, dar atenție la cele montate pe nisip, acesta poate ieși prin rosturi. Materialele mai pretențioase (marmură, cele tratate cu soluții speciale) pot avea nevoie de alte procedee de curățare așa că mai bine întrebați la cumpărare cum se întreține.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!