Modele de garduri pentru case [+40 de tipuri cu poze]
A avea o împrejmuire în jurul casei și curții poate să crească valoarea proprietății dar și să ofere intimitate și securitate pentru locuitorii imobilului. Dar cum poți să alegi til de gard, ce materiale, culori, mărime, design? La aceste întrebări vom încerca să răspundem mai jos.
Garduri în funcție de stil
Gardul pentru locuințe se alege în primul rând în funcție de stilul în care este construită casa și este amenajată curtea. Și asta poate să însemne materialele alese pentru construcția gardului, model, dar și culori și finisaje.
De exemplu la o clădire în stil rustic sunt potrivite gardurile din lemn, piatră, cărămidă sau fier forjat. Designul trebuie să fie simplu, eventual cu anumite motive ale zonei. Se poate folosi și lemn nefinisat, scânduri, crengi, bârne. Lemnul poate fi vopsit sau lăcuit. Însă dacă vrei un aspect rustic dar mai actual, mai modern, poți opta pentru variante finisate ale lemnului și îl poți combina cu brâuri și stâlpi din piatră sau din cărămidă. De asemenea se poate împrejmui cu gard natural, din arbuști sau plante decorative.
În stilurile moderne predomină betonul, metalul dar și alte materiale finisate și vopsite corespunzător. Designul este cel care poate în primul rând să facă un gard să fie modern sau nu. Astăzi se poartă mult gardurile din panouri decorative traforate, șipcile metalice, cimentul și câștigă teren și gardurile tip gabion.
Indiferent de stil, alege culori de gard care se potrivesc cu ale casei și curții. Poate nu ești un expert în stiluri, dar un gard de aceeași culoare ca și casa se va potrivi mai bine. Îmi amintesc că în satul în care am crescut bătrânii își vopseau gardurile verzi. Era o modă probabil. Nu avea nimic de-a face cu restul culorilor din curtea lor. Deci încearcă să ”asortezi” împrejmuirea cu ceea ce există deja. Gardurile moderne nu sunt foarte viu colorate, predomină griurile, albul, negrul și culorile naturale.
Clasificarea gardurilor în funcție de material
Vecina mamei mele, cu o pensie foarte mică, a făcut un împrumut să-și facă gard din fier forjat la stradă. Avea nevoie cu siguranță să înlocuiască gardul vechi și poarta care stătea într-o rână, dar în nici un caz cu ceva atât de scump. Când am întrebat-o, a spus că așa își pun toți pe stradă, deci iarăși o modă și nu alte criterii de alegere.
Iată ce materiale poți alege pentru gard și care sunt caracteristicile lor:
- Gard natural / viu – poate fi vorba de un gărduț decorativ creat din arbuști, plante sau copaci. Poate fi gardul unei grădini dar și gard pentru curtea casei. Se pot alege plante care sunt verzi pe toată perioada anului și în acest mod se va păstra aspectul indiferent de anotimp. Un astfel de gard necesită îngrijire permanentă și tăiere și nu va fi ieftin.
- Lemn – oferă curții un aer prietenos, o atmosferă naturală și este și un material ieftin, ușor de procurat. Pentru a rezista la intemperii lemnul trebuie vopsit sau lăcuit corespunzător atât la instalare cât și pe parcurs. Avantajul este că se poate folosi lemn la mai multe stiluri de garduri, așa cum am arătat mai sus.
- Beton și bolțari– gardurile din beton și cele din bolțari sunt rezistente la lovire și la intemperii. Pot fi folosite simple, gletuite și vopsite sau placate cu diverse materiale: piatră, cărămidă aparentă, marmură etc. Se pot folosi și în alte combinații cu lemn, piatră naturală ori metal, în special la construcția soclurilor și stâlpilor de susținere. Orice tip de gard este mai rezistent atunci când are un soclu din beton. Există și plăci turnate din beton pentru garduri, cu aspect de piatră spartă, de lemn și alte tipuri de design modern.
- Cărămidă – este tot un material rezistent. Se poate păstra ca atare (potrivită mult în stilurile rustice și tradiționale) sau tencui cu ciment și vopsi.
- Piatră – naturală sau aparentă. Este unul dintre cele mai vechi materiale de construcție și un gard din piatră poate rezista zeci, chiar sute de ani.
- Metal– poate fi vorba despre garduri din tablă ondulată, tablă decupată, plasă metalică, fier forjat, șipci metalice etc. Metalul este rezistent și poate fi și mai scump decât alte materiale și, de asemenea, mai scump de instalat. Dar există și panouri metalice de gard gata construite, care se instalează mai ușor. Pot da împrejmuirii un aspect modern. Necesită vopsire și protejare împotriva umezelii.
- Gabion – mai este numit și gard din plasă bordurată. Practic se construiește un suport din plasă metalică și se umple cu pietre, pământ și chiar plante.
- Plexiglas – plăcile de policarbonat celular sunt integrate în designul gardurilor și porților moderne. Nu este un material foarte rezistent de aceea este combinat cu alte materiale- ciment, lemn, metal. Ca avantaje: există plăci de diverse culori, așa că nu trebuie să le mai vopsești; sunt rezistente la umezeală; cele transparente și semitransparente sunt potrivite curților mici, creând astfel impresia de spațiu dar și curților la care nu vrei un gard masiv; pot fi o protecție pentru praf, mai ales dacă locuiești lângă o stradă aglomerată; plăcile de plexiglas mate pot contribui și la intimitatea proprietarilor.
- Combinații
Să optez pentru gard înalt sau de dimensiuni reduse?
Cred că este mult o alegere culturală, nouă românilor ne plac gardurile înalte, intimitatea, pe când alte națiuni au gărduțuri mici la case sau deloc.
Cred că trebuie să fim în primul rând practici: dacă avem o curte mică și gardul este foarte aproape de casă, un gard înalt și opac s-ar putea să umbrească inutil spațiul și ferestrele termopan. Unul de dimensiuni mai reduse ne-ar avantaja mai mult. Sau unul transparent, prin care se poate vedea.
Un gard mic va pune în valoare fațade unei case, poate grădina și curtea ta. Desigur că dacă vrei să desfășori activități pentru care ai nevoie de intimitate, este mai potrivit un gard înalt.
Ca și preț, depinde mult de materiale și design. Teoretic la un gard de dimensiuni mai mici va intra mai puțin material.
Ce alte elemente contează la aspectul unui gard?
Pe lângă designul, materialele și culorile alese, mai sunt și alte elemente care pot adăuga frumusețe și stil gardurilor.
Unul dintre acestea este designul porților, a intrării. Desigur că stilul folosit și culorile trebuie să fie cam aceleași dar nu e o regulă. Uneori designerii aleg intenționat o poartă din alt material sau alte culori pentru a ieși în evidență. O poartă stilată poate distrage atenția de la un gard mai vechi sau lipsit de personalitate.
De asemnea mai contează și modul în care gardul este pus în evidență cu ajutorul luminilor de exterior ori a plantelor.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!