Mansardă: amenajare și decorațiuni
Poți opta pentru mansardă încă de la proiectarea locuinței cât și pentru o casă deja construită pe care vrei să o renovezi sau să extinzi spațiul locuibil.
Dacă în primul caz aceasta va fi cuprinsă în documentația casei, află că mansardarea unei clădiri existente are și ea pașii absolut obligatorii:
- în primul rând un proiectant poate face o evaluare să îți spună dacă se poate face mansardă acolo, dacă toate cerințele tehnice pot fi îndeplinite: înălțime pod, materiale din care este construită clădirea și starea ei, fundație, izolație, greutate, formatul acoperișului etc. Acesta va face un proiect cu o propunere de lucrări care trebuiesc făcute și cu planul mansardei. Desigur că poți contribui la acest plan comunicându-i ce spații dorești să incluzi acolo, cu ce funcționalitate, cu opțiuni de design sau de materiale etc.
- trebuiesc obținute autorizațiile necesare de la autoritățile locale: Certificat de urbanism, Expertiza tehnică, Autorizația de construire. Pentru a fi eliberat Certificat de urbanism, Primaria va solicita obtinerea avizului de Mediu și a avizelor și acordurilor furnizorilor de utilități din zona respectivă (electricitate, apă și canalizare, gaze, salubritate etc.). Numărul și tipul avizelor și acordurilor solicitate depinde de condițiile de amplasament și de natura construcției. De asemenea se solicită la dosar planuri topografice/ cadastrale vizate de Oficiul de Cadastru. Planurile pot fi obținute din documentația cadastrală a terenului (dacă aveți) sau de la Oficiul de Cadastru teritorial.
- doar apoi se trece la achiziționarea materialelor și construcția propriu-zisă
Informații importante și sfaturi utile pentru mansarde:
În unele cazuri (case vechi, degradate, cu fundație are nu este deajuns de puternică) va fi necesară consolidarea fundației casei, în vederea rigidizării ei și a structurii de rezistență și o metodă este prin realizarea unor subzidiri sau injectari cu rășini epoxidice. Sau poate fi nevoie de consolidare a pereților, de adăugarea unor grinzi sau stâlpi suplimentari de susținere ori se toarnă un planșeu din beton.
De ce înălțime este nevoie pentru a amenaja legal o mansardă: înălțimea utilă a mansardei trebuie să fie de cel puțin 2.55 m pentru încăperile de locuit și bucătării și 2.3 m pentru băi și debarale; desigur că pot fi și zone mai joase dar înălțimea liberă de circulație trebuie să fie de cel puțin 1.90 m (zona activă a mansardei); limitele suprafeței utile în funcție de panta acoperișului sunt cuprinse între 1.5 m (la o pantă de acoperiș sub 20°) și 1 m ( dacă panta peste 45°). Aceste reguli sunt cuprinse în Actul Normativ pentru proiectarea mansardelor la clădiri de locuit indicativ NP 064-2002 și tot în acest act legal sunt prevăzute și detalii concrete despre izolarea termică, hidrofugă și economia de energie, protecția împotriva zgomotului, siguranță la foc, instalațiile sanitare, de gaze, electrice și de climă etc. Cu siguranță trebuie să studiați acest Act Normativ înainte de a proiecta mansarda dar nu vă faceți prea multe griji, proiectantul pe care îl veți angaja va cunoaște și aplica acele prevederi.
Dacă optați pentru ferestre pe acoperiș, acestea trebuie să fie de calitate și foarte bine izolate. Mucegaiul poate să apară din cauza lipsei de termoizolații la glafuri, deci o finisare inadecvată. De fapt niște ferestre bune trebuie să fie cel puțin 20-25% din bugetul total al mansardării. Desigur că pentru cine își permite, există și ferestre performante, super-inteligente, cu multe accesorii și chiar care pot fi controlate cu o telecomandă sau programate.
La mansarde poate fi mai multă umezeală, suprafața care ia contact cu aerul rece din exterior fiind mai mare. Dincolo de o izolație destul de groasă, o idee ar fi să adaugi în tencuiala de var praf de marmură sau ulei vegetal pentr a mări gradul de impermeabilitate a pereților. Cimentul reține și absoarbe umiditatea, de aceea este recomandat să alegi alte materiale pentru finisajele mansardei la interior. Mansarda trebie să aibă inclus și un sistem de izolație corespunzător, lipsa acestuia făcând să apară mucegaiul și igrasia atât în etajul mansardat cât și la cele de desubt.
Țigla ceramică, din betron și din fibrociment sunt mai potrivite pentru a acoperi o casă cu mansardă, fiind mai bune izolatoare termice. Pot fi situații când trebuie să schimbi învelitoarea la o casă existentă, pentru a o face mai eficientă pentru o astfel de clădire.
În medie prețul construirii unei mansarde paote să se situeze între 150-200 eur/ metru pătrat. Este cel mai ieftin mod de a extinde un spațiu de locuit.
Mansardarea poate să ofere spațiu locuibil suplimentar (dormitoare, camere bonus etc) dar poate și duce la o creștere a valorii proprietății respective cu 15-20%.
Ca și secret, mobilierul construit pe măsura camerelor mansardate va oferi o mai bună utilizare a spațiului și va arăta mult mai estetic, față de cel cumpărat de-a gata. De asemnea decorează cu piese joase de mobilier și decor minimalist, pentru a nu încărca inutil spațiul.
Poți crea impresia de spațiu și lumină și folosind culori deschise (vopsea pereți, mobilier) și prin aplasarea unor oglinzi.
Poți afla mai multe informații despre mansarde, avantaje, dezavantaje și exemple de planuri în articolul Proiecte de case cu mansardă.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!