Izolarea termică a locuinței – ce materiale să alegi?
Izolarea termică a locuinței se face pentru a obține eficiența energetică a acesteia, adică să se evite pierderile de căldură iarna și să se mențină o temperatură plăcută vara. Implicit o izolare corespunzătoare va duce la economii la prețurile pentru lumină și căldură. O izolare termică eficientă împiedică apariția punților termice și respectiv apariția condensului în punctele sensibile ale construcției.
În primul rând materialele izolante se aleg în funcție de materialele din care este confecționată casa, dar și de temperaturile din zona respectivă. Pentru aceasta sfaturile unui inginer sau arhitect sunt foarte indicate. De exemplu o casă din cărămidă are un randament al transferului termic mai bun decât una construită din BCA și deci nu va avea nevoie de o izolație foarte groasă.
Legat de acest aspect al materialelor de construcție, trebuie să înțelegi ce este coeficientul de conductivitate termică – λ . Acesta se află pe etichetele tuturor materialelor de construcție și de izolare. Pe înțelesul tuturor, măsoară cantitatea de energie care trece prin materialul respectiv și cu cât este mai mic, cu atât este mai bun, înseamnă că materialul pierde greu căldura. În general materialele izolatoare clasice precum vata bazaltică și polistirenul au un λ în jurul valorii de 0.04W/mK. Cel mai mic coeficient de conductivitate termică îl are spuma poliuretanică cu celulă închisă cu un λ=0.021W/mK.
Mai multe valori ale coeficientului de conductivitate termică la diferite materiale de construcție le puteți vedea în tabelul de mai jos:
Alegerea la construcție sau la renovarea locuinței a unor usi de intrare și termopane Salamander cu coeficient de transfer termic scazut, va duce, de asemenea la reducerea pierderior de energie. Specialiștii spun că 35% din căldura unei camere se pierde prin pereții exteriori, prin acoperiș undeva spre 25% din căldură în timp ce usile, pardoseala si ferestrele sunt responsabile pentru pierderi situate între 10% și 15%. De aceea o izolație bună face diferența. Pentru termopane Bucuresti se poate folosi un calculator termopane pentru a estima un pret.
Temperaturile zonei în care aveți locuința sunt de asemenea importante în alegerea izolației dar și dacă este o zonă cu umiditate crescută sau nu. Spuma poliuretanică de exemplu rezistă extrem de bine la umiditate, pe când o izolație termică cu vată bazaltică va fi total compromisă dacă aceasta intră în contact cu apa.
Materialele utilizate în izolarea termică pot fi diverse, dar cele mai populare în țară la noi sunt:
- polistirenul expandat sau extrudat
- vată minerală de sticlă
- vată minerală bazaltică
- celuloză
- plută
- paie sau stuf
- spumă specială
- aerogelul
- tencuiala termoizolantă
- plăci termoizolante cu vacuum
- folie reflectivă cu straturi multiple de aluminiu
- cărămizi și materiale de construcție moderne termoizolante
Casa se poate izola atât pe interior cât și pe exterior.
Pentru o clădire veche materialele cele mai eficiente de izolare sunt polistirenul și vata minerală. Acoperișul se izolează cel mai adesea cu vată minerală, eficientă și pentru faptul că nu reține apă. Vata minerală are avantajul și că izolează casa fonic pe lângă izolarea termică.
Pentru izolarea pardoselelor trebuie folosit un material mai solid, de exemplu polistirenul extrudat. Se mai poate folosi și folie de polietilenă spumoasă. Această spumă de polietilenă, amplasată direct sub parchet sau chiar în șapa de beton, devine un adevărat covor termoizolant.
Izolația de exterior este necesară mai ales în zone cu temperaturi foarte scăzute iarna.
Alte aspecte de care trebuie să ții cont când alegi tipul de izolație:
- prețul acestora, bugetul de care dispui – nu uita că pe lângă prețul materialelor de izolație sunt prețurile de instalare a acestora. Polistirenul și vata bazaltică sunt cele mai ieftine.
- unele materiale izolante nu sunt rezistente la lovire, pot ușor să apară fisuri inestetice dacă le văruiești direct.
- la interior este bine să alegi o izolație mai subțire dar cu coeficient de conductivitate termică mai mic, izolația prea groasă va ocupa din spațiul camerelor
- montajul incorect poate duce la apariția punților termice pe unde se pot pierde cantități semnificative de căldură. Acest lucru este cel mai des întâlnit la izolațiile termice cu vată bazaltică sau polistiren. De asemenea dacă vrei să faci izolarea termică singur, poți alege materiale ușor de montat precum vată sau polistirenul. Pentru altele precum spumă poliuretanică sau celuloză ai nevoie de o echipa specializată.
- atenție la materialele de izolare care ard ușor. Polistirenul este simplu de instalat și ieftin dar dacă este folosit la izolarea unei mansarde este recomandată aplicarea unoi soluții ignifuge pe lemnul clădirii pentru că polistirenul arde repede. Foarte puternic ard și vata minerală bazaltică și celuloza.
- celuloza are cel mai slab coeficient de conductivitate termică din toate materialele de izolație dar, atenție, are o greutate mare, se pune în strat gros, așa că nu este recomandată clădirilor din lemn sau care nu sunt foarte solide
- spuma poliuretanică pulverizată este pe departe cel mai eficient material pe care îl poți folosi la izolarea mansardei, având λ=0.021 W/mK, cu 50% decât vata bazaltică. Aceasta pătrunde în toate fisurile și izolează perfect creând o barieră termică de calitate.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!