Idei de zugrăveli cu care vei crea impresie
Să presupunem că ești într-unul din scenariile:
A. Ai cumpărat de curând un apartament/ casă și vrei să o renovezi
B. Ai o casă nou construită și ai ajuns la selectarea culorilor pentru zugrăvitul camerelor
C. Ai o casă mai veche și te gândești să faci o schimbare, să o modernizezi
D. Casa ta este plictisitoare și vrei să îi dai un nou look
Oricare ar fi situația, poate ți s-a spus că trebuie să investești mulți bani și să ai zugravi profesioniști, talentați ca să iasă ceva de calitate. Sau ca trebuie sa pui tapet scump ori vopsea decorativa pretențioasă, dar un design de efect nu înseamnă întotdeauna asta.
Mai întâi câteva sfaturi de început:
Cel mai mult contează să combini corect culorile. Pereții sunt parte din designul casei și nu trebuiesc priviți separat. Trebuie să fie o culoare complementară cu cele din cameră (mobilier, accesorii) și în același stil.
Designerii recomandă să nu văruiești mai întâi și apoi să alegi mobilierul ci invers, pentru că vopseaua și varul se pot schimba mai simplu decât mobilierul.
Idei pentru zugrăveli de efect:
Scoate în evidență pereții prin reliefare – aici nu mă refer la var sau vopsea în relief ci la adaugarea de elemente care să creeze textură și interes pereților, în principal celor care vreți să fie pereți accent ai camerei. Pot fi panouri decorative, baghete, șipci tip riflaj, rame sau elemente de decor interesante, etc. Se poate alege un design modern și aerisit, nu neaparat clasica acoperire cu lambriuri ori cu panourile sau placile care imită piatra, caramida cu care se acoperă tot peretele. Acestea pot fi eficiente la case de vacanță, stil rustic, shic, dar dacă vreți ceva care să arate modern, trebuie o altă abordare.






Nu acoperi peretele accent cu o singură culoare/ tapet / material – o altă idee utilă ar fi să combini materialele cu care sunt acoperiți pereții reprezentativi. De exemplu poți folosi tapet doar pe mijloc, o anumită zonă a peretelui sau în anumite nișe ale acestuia. Poți adăuga o zonă verde, o fâșie cu riflaj de lemn, o secțiune tip panou dintr-un material mai deosebit sau din var cu aspect de tablă de scris etc.












Folosește materiale și stiluri ieșite din comun – nu te teme să fii tu însuți, să folosești culori sau materiale mai deosebite, chiar și din cele care nu sunt în mod obișnuit folosite la pereți. Am niște prieteni iubitori ai muntelui care nu au pus tapet pe perete ci o fotografie făcută de ei, printată mai mare și pusă sub o sticlă. Am mai văzut și alte idei interesante: un perete acoperit cu oglinzi micuțe, dispuse ca niște solzi, niște panouri acoperite cu batice din mătase colorate prinse pe peretele accent, un perete roz în camera unui copil pe care părinții desenau cu cretă din când în când diverse desene, un brâu creat din panouri pe care erau lipite dopuri de plută, altul un design de rame vopsite în aceeași culoare cu peretele, niște cioburi colorate formând un mozaic la brâul din baie și multe altele. Singurul neajuns când facem un perete prea texturat ar fi că se poate aduna ușor praful și poate fi greu de întreținut.












Combină culorile puternice cu alb – dacă îți plac culorile puternice, află că trebuiesc folosite inteligent. O nuanță prea închisă poate să facă încăperea să pară întunecoasă și mai mică decât este. Poți mai bine folosi culorile puternice doar pentru pereții accent sau numai pe anumite zone, combinate cu alb, ceea ce va da eleganță casei.



Folosește culoarea pentru a delimita spații și a da adâncime încăperilor– designerii folosesc acest truc fie pentru a delimita camerele mari pe zone diferite, fie pentru a adăuga interes unei încăperi mai mici. Poți folosi nuanțe diferite ale aceleiași culori pentru a da senzația de adâncime camerei, pentru a o scoate din anonimat.






Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!