Idei de modernizare a podelelor din bucătărie cu bani puțini
Aspectul unei bucătării poate fi schimbat radical dând o față nouă podelei. Pardoselele vechi cu gresie demodată, scânduri deteriorate și alte materiale ”obosite” cer măsuri rapide dar care sperie majoritatea românilor, din cauza prețurilor mari al unor astfel de lucrări.
Ideile de mai jos îți vor arăta cum poți moderniza podeaua bucătăriei tale chiar tu, cu bani puțini și mult mai simplu.
Vopsirea podelei vechi
Vestea bună este că se poate vopsi aproape orice tip de pardoseală:
- dușumea de lemn- scândură, pal, parchet, parchet laminat
- gresie/ plăci ceramice
- ciment / cărămidă / piatră / dale
- linoleum
Pași vopsire:
Curăță bine suprafața – de preferat cu o perie și folosind un detergent pentru pardoseală profesional sau cumpără un pliculeț de Fosfat trisodic și amestecă-l cu apa și detergentul obișnuit de spălat. În acest mod se îndepărtează ușor toate petele de grăsimi care pot fi din abundență într-o bucătărie. Poți clăti cu apă călduță și câteva linguri de oțet la final.
Înlocuiește bucățile lipsă, repară fisurile, re-umple rosturile – acoperă zgârieturile, bucățile lipsă sau ciobite pentru a vopsi uniform. Dacă podeaua este din lemn atunci poți folosi chit de lemn sau de cuțit. Se pot umple și crăpăturile dintre scânduri. Scândurile mâncate de carii, instabile sau deteriorate mult trebuiesc schimbate.
Pentru faianță există chit acrilic cu care se poate repara sau batoane pentru reparații, întrebați la magazin pentru un produs potrivit cu materialul din care este pardoseala.
Reparațiile cu tăiței din pachetele instant și cu un lipici lichid puternic au făcut furori pe internet, putându-se aplica atât suprafețelor din lemn cât și celor din ceramică. Puteți vedea câteva exemple aici.
Șlefuiește cu un glaspapir, șterge suprafața cu o cârpă umedă și lasă să se usuce bine înainte de a începe să vopsești.
Nu uita să protejezi mobilele sau pereții din jur lipind bandă adezivă din hârtie.
Dacă suprafețele sunt foarte lucioase, se poate aplica întâi o amorsă (grund) dar trebuie să fie specială pentru vopseaua pe care o s-o folosești.
Poți începe să vopsești cu rosturile și cu suprafețele reparate, care se acoperă mai greu. Depinde pe ce tip de material se aplică vopseaua, dar de obicei nu trebuiesc date mai mult de două straturi. Se poate folosi pensulă pentru rosturi și denivelări și rolă pentru părțile plane. Ca tip, folosește vopsea pe bază de ulei pentru lemn, faianță, ciment sau acriclică pentru vopsire peste linoleum. Există și vopseluri cu finisaj special pentru băi și bucătării, care sunt rezistente la apă și trafic.
Unele persoane preferă culori simple, fără decorațiuni suplimentare și prinde bine la anumite stiluri de decorațiuni.
Decorarea pardoselii
După vopsire și uscare, poți adăuga ceva special pardoselii tale: linii, cercuri, romburi, un design care să o asorteze cu stilul bucătăriei și s-o facă mai interesantă.
Decorare folosind șabloane decorative – se pot găsi la magazinele de construcții sau la cele de artă. Sunt făcute din plastic flexibil. Poți să îți confecționezi și propriul șablon.
Iată aici un exemplu de pictare pardoseală din ciment cu ajutorul unui șablon.
Acoperirea pardoselei vechi
De obicei schimbarea pardoselei în bucătărie necesită profesioniști, proceduri complicate ca spargere (mai ales la gresie veche), finisare, uneori turnarea unei șape și abia apoi punerea unei pardosele noi. Și toate acestea nu sunt deloc ieftine.
Dar poți să o acoperi și tu, mult mai simplu și cu cheltuieli mai puține. Asigură-te doar că suprafața este plană, stabilă, deci toate rosturile sau crăpăturile sunt foarte bine acoperite și componentele nu se mișcă atunci când calci (în special scândura).
Poți lipi deasupra parchet autoadeziv, plăci/ dale de linoleum, covor PVC etc dar pentru bucătărie recomandăm din cele rezistente la umezeală sau pentru trafic intens.
Cu câteva unelte simple de tăiat, poți instala și parchet laminat peste o pardoseală veche. La fel, folosesc produsele foliate și rezistente la apă. Majoritatea au instrucțiunile de montare pe ambalaj.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!