Glafuri exterior/interior pentru ferestre, aluminiu si pvc [poze]
Chiar dacă glafurile adaugă un plus de finisaj și frumusețe ferestrelor, ele au mai multe funcționalități, fie că sunt folosite la interior sau pe partea exterioară a casei:
- contribuie la protecția pereților, în special a părții de sub rama ferestrei care poate fi afectată de intemperii, umezeală, murdărie etc
- ajută la o mai bună fixare a tocului ferestrelor, prevenind deplasarea lor de-a lungul timpului
- alături de rame și tocuri, au și rolul de a izola locuința de curenții de aer rece care pot pătrunde prin spațiile de îmbinare a pereților cu ferestrele, deci contribuie la eficientizarea energetică a locuinței
- dimensiunea lor se poate proiecta exact cât peretele sau puțin mai mare pentru a crea spațiu pentru glastre, ghivece de flori și alte obiecte decorative
- glafurile pot schimba complet aspectul unei ferestre, și, alese corect, pot contribui la definirea unui stil arhitectural ori de amenajare interioară pentru locuința ta
Glafuri exterior
Glafurile exterioare trebuie să se monteze puțin inclinate pentru a ajuta la scurgerea apei de ploaie sau a zăpezii. Există modele speciale în formă de ”S” care sunt produse de fabrica cu panta de scurgere. Materialul ales trebuie să fie rezistent la intemperii iar culoarea să se potrivească cu cea a ferestrelor ori cu stilul arhitectural. De exemplu dacă ramele ferestrelor sunt din lemn natur, se pot alege glafuri in aceeasi nuanta, dar rețineți că trebuie sa fie rezistente UV si impermeabile. La stilul rustic sau locuințe de vacanță, pensiuni, mai potrivite vor fi glafurile din materiale naturale sau care imită materiale naturale ca lemn, piatră, marmură etc.
Criterii de alegere a glafurilor exterioare
- Hidroizolatia – este un criteriu primordial de care trebuie să țineți cont pentru glafurile de exterior. Este recomandat ca glafurile exterioare sa fie prinse de sohlbank. Acesta este un profil care se monteaza sub fereastra si care ajuta ca glaful sa intre sub fereastra 15mm, in acest fel apa fiind dirijata catre exterior. Sohlbankul difera de la o serie de profile la alta. Spre exemplu, pentru seria Salamander bluEvolution 92 se folosesc 2 sohlbankuri asezate ca in imaginea de mai jos. Pentru o hidroizolatie superioara, sub glaful de exterior se poate monta o banda hidroizolanta. De fapt, banda se poate monta pe toate laturile ferestrei, insa o atentie deosebita trebuie acordata partii de jos a ferestrei.
- Termoizolatia – nu trebuie neglijata deoarece se poate crea punte termica. Este neaparat necesar ca intre solhbak si toc sa existe izolatie cu spuma sau banda precomprimata, altfel se creaza punte termica. Practic, vor si 2 profile, tocul ferestrei si sohlbankul, lipite unul de celalalt fara nici un fel de izolatie intre ele.
- Fonoizolatia – Unele glafuri de exterior pot să facă zgomot atunci când cad picăruri de ploaie/ ninsoare pe ele iar in aceasta situatie sub glaf se lipeste o folie care izoleaza fonic (antifoneaza).
- Pretul – poate influența alegerile insa, ca pentru orice alt material, ieftin nu înseamnă neapărat și de calitate și se poate deteriora mai curând decât altele.
Glafurile din aluminiu campioanele alegerilor pentru exterior
Principalul avantaj al glafurilor din aluminiu este că oferă cea mai bună protecție împotriva umezelii și intemperiilor și sunt și cele mai robuste variante de glafuri. Au o rezistență excelentă la condițiile atmosferice, la razele UV, la fluctuațiile de temperatură, deci sunt foarte potrivite pentru clima din țara noastră. Fiind metalice, sunt foarte durabile, suprafața lor este dură și rezistentă la loviri accidentale, zgârâieturi sau dacă sunt așezate pe ele obiecte grele. Au un rol esențial în asigurarea eficienței ferestrei, protejând eficient împotriva înghețului.
Glafurile de aluminiu au avantajul că sunt ușoare și se pot manevra și instala simplu, pot fi chiar sudate la îmbinări, ceea ce le face foarte trainice. Spre deosebire de alte materiale, designul lor este conceput special pentru a ajuta la scurgerea apei în siguranță și a proteja bine pereții de umezeală și murdărie (format de ”S”, întoarceri laterale, picurător). Pe extremități se monteaza capace de glaf care le îmbunătățesc atât designul cât și durabilitatea.
Glafurile din aluminiu sunt vopsite în câmp electrostatic pentru o bună rezistență la coroziune și pot fi găsite într-o varietate mare de culori precum alb, maro, gri antracit s.a. Există și variante extrudate sau care imită materialele naturale – lemn, piatră. Culoarea lor este intensă și stabilă.
Sunt prevăzute cu folie de protecție împotriva zgârieturilor, de aceea poate fi manipulat în timpul transportului și montajului fără riscul de a-i compromite calitățile tehnice și estetice. Folia de protecție se poate înlătura după montare.
Se întrețin ușor si, datorită proceselor de fabricație avansate, pervazul este rezistent la substanțe chimice și la abraziune, deci se pot curăța cu detergent și soluții de curățenie obișnuite. De cele mai multe ori o lavetă udată cu apă va fi deajuns să le redea strălucirea inițială.
Glafuri interior
Recomandarea este sa alegeti materiale și culori care să se potrivească cu stilul ferestrelor sau cu modul cum sunt amenajate încăperile. Designerii recomandă să alegi tonuri care se asortează cu culorile dușumelei, ușilor sau pereților, dar totodată, într-o cameră mică, amenajată în culori monotone, un glaf poate deveni un punct focal interesant dacă are o culoare frumoasă, puternică și diferită de restul culorilor.
Trebuie să te interesezi și cum se întreține materialul respectiv, cu ce îl poți curăța, dacă poți folosi anumite substanțe sau nu, pentru a nu-l deteriora cu ceva nepotrivit. Dacă planifici să pui pe pervaz ghivece, ori este un mediu umed (ferestre de baie, bucătărie, chiuvetă în apropiere) asigură-te că glaful este rezistent la umezeală. De asemenea, anumite materiale se pot deforma dacă aveți dedesubt un calorifer sau alte surse de căldură în apropierea ferestrei respective, de aceea trebuie să citiți cu atenție instrucțiunile de folosire și întreținere.
Glafurile PVC sunt o alegere inspirată pentru interior
Glafurile din PVC sunt cea mai comună alegere pentru partea de interior, sunt produse de mulți producători și oferă o mare varietate de lățimi, culori, finisaje și alte caracteristici. Poți alege modele prefabricate sau să le faci la comandă sub orice formă, culoare și dimensiune, având în vedere designul general al camerei și formatul ferestrelor. Fără îndoială, PVC-ul, ca material, nu are proprietățile materialelor naturale precum lemnul și piatra, dar are avantajele sale.
Avantajul major al glafurilor din PVC este rezistența la umezeală și temperaturi extreme, caracteristici foarte importante pentru tipul de climă al țării noastre cu ierni geroase, pe alocuri cu multe precipitații, și veri toride. Glafurile PVC sunt, de asemenea, caracterizate prin durabilitate și rezistență mecanică. Gama diversă de culori și finisaje de pe piață și opțiunile de personalizare îți garantează că vei putea găsi glaful potrivit pentru orice interior existent. Sunt rezistente la razele UV și bune izolante. Întreținerea glafurilor din PVC este foarte ușoară și pot fi curățate cu o cârpă umedă sau produse obișnuite de curățare la domiciliu (asigură-te doar că nu sunt abrazive, deoarece produsele de curățare abrazive pot deteriora suprafața). Prețul atractiv este un alt factor serios pentru popularitatea ferestrelor și glafurilor din PVC.
Mulți proprietari de locuințe se tem că glafurile din PVC înseamnă doar niște sisteme de protecție albe, inestetice, dar astăzi există o gamă foarte mare de culori și modele, unele imitând foarte reușit materialele naturale (lemn, piatră, marmură), de aceea sunt potrivite oricărui stil arhitectural și oricăror preferințe. De asemenea se fabrică și glafuri PVC cu tratamente și folii speciale care le fac și mai rezistente, putând fi folosite chiar și în medii foarte umede (băi, bucătării) ori la exterior.
Glafuri din alte materiale
Pentru anumite stiluri arhitecturale este nevoie de folosirea altor materiale pentru glafuri sau atunci cand proprietarii doresc ceva inedit.
Glafuri din lemn – lemnul este un material popular ca alegere în țara noastră și, ales și instalat corect, poate fi un bun izolant termic. Glafurile din lemn sunt ecologice, foarte durabile, dar trebuiesc bine impermeabilizate, mai ales dacă sunt alese pentru exterior. Alegeri pot fi multe dar specialiștii recomandă lemn din specii dure și nu foarte poroase precum stejar, cireș, frasin, castan, arțar și fag. Unul dintre principalele dezavantaje ale glafurilor din lemn este rezistența slabă la umiditate. Lemnul are nevoie de întreținere constantă și tratament special pentru a-l proteja împotriva putrezirii, mucegaiului și ciupercilor. Glafurile din lemn ar trebui protejate și împotriva deteriorării mecanice, deoarece se pot deforma și deteriora dacă se pun pe ele obiecte grele. Și prețul mare al lemnului de calitate poate fi un dezavantaj pentru mulți. Atenție unele imitații de lemn (MDF de exemplu) pot arăta foarte sofisticat dar se umflă la umezeală și trebuiesc evitate în mediile umede, mai ales la glafurile de exetrior.
Glafuri din piatră naturală sau imitație – Glafurile din piatră sunt cea mai durabilă opțiune și oferă multe beneficii, fie că este piatra naturală sau artificială. Se poate folosi granit, calcar, marmură, ardezie. Sunt naturale, arată bine, sunt rezistente la umezeală și foc. Glafurile din piatră rezistă la daunele cauzate de lumina soarelui, intemperii, lovire accidentală și își păstrează aspectul frumos timp de ani de zile, necesitând relativ puțină întreținere. Cu toate acestea, acestea nu au proprietăți de izolare termică și pot fi destul de scumpe. Instalarea poate fi destul de dificilă și datorită greutății mari, majoritatea oamenilor preferă să aleagă glafuri din PVC care imită aspectul pietrei.
Glafuri din plăci ceramice – se obișnuia izolarea pervazurilor cu plăci de gresie ori faianță dar în prezent este o soluție mai mult pentru interior în băi ori bucătării. Deși ca material sunt bune izolante împotriva umezelii, apa poate pătrunde prin rosturile dintre ele și afecta în timp pereții.
Glafuri din sticlă – sticla nu are proprietăți de izolare termică dar poate proteja pervazul de umezeală, mai ales când materialul din care este făcut nu are aceste calități.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!