Daca lemnele sunt scumpe, ardem porumb
Prețul lemnului și al altor tipuri de combustibil a crescut în ultimii ani. Este greu mai ales în mediul rural unde nu sunt așa de multe opțiuni de încălzire, unde nu există conexiune de gaz și nu sunt nici așa de mulți distribuitori de energie electrică. Mulți proprietari reduc numărul de camere folosite iarna. Alții mai adaugă câte o pătură sau o haină. E greu. În satele pline de bătrâni este din ce în ce mai greu și să facă rost de lemne, să găsească persoane să le taie, să le care înăuntru. La acestea se mai adaugă și normele Uniunii Europene care impun protecția mediului și folosirea de resurse regenerabile de energie.
Câțiva fermieri au găsit o soluție genială- folosesc un alt tip de combustibil, local, mai ușor de găsit și… se pare că și mai ieftin: porumbul. Veți spune că asta nu este o noutate, pentru că de sute de ani bătrânii noștri foloseau cocenii la foc, în principal pentru a-l aprinde sau a găti. Diferența este că acești oameni nu folsesc cocenii ci chiar grăunțele.
Specialiștii spun că dacă, la nivel naţional, pe o suprafașă arabilă de aproximativ 3 milioane de hectare s-ar cultiva porumb, jumătate ar fi hrană pentru animale, iar jumătate ar asigura resursa energetică pentru foc, o cantitate mai mare decât se produce astăzi la centalele Turceni, Rovinari şi Cernavodă.
Centrale termice pe bază de porumb
Da, există deja acest tip de centrale și au început să fie populare și în țara noastră.
Bogdan Costache, un tânărul întreprinzător din Găeși este doar unul dintre primii care folosesc acest mod de încălzire:
„Ideea porumbului pe foc a venit de la un prieten, și el fermier care face asta de ani buni. Se știe că porumbul are putere calorică mai mare decât lemnul sau carbunele, undeva la 4.000-6.000 kilocalorii pe kg de boabe, iar din ce m-am documentat, porumbul este neutru în producerea de dioxid de carbon pentru că nu conține sulf, deci e mai bun decât lemnul sau carbunele”, explică fermierul.
Dacă lemnele sunt scumpe, ardem porumb. A fost și e încă ieftin! Încălzesc în jur de 130 de metri pătrați. E 600 lei tona de peleți și 500 lei tona de porumb, o cantitate pe care o ard o lună și jumate lejer! Porumbul îl produc eu și ies și mai bine. În 42 de ore consum trei saci de peleți de 15 kilograme și trei găleți de porumb de 15 litri – amestecate. E mai bine. Mai protejăm pădurile!”
Tânărul recunoaște că are terenul propriu pe care îl cultivă, că a obținut o producție mai mare în ultimii ani și că oricum era greu să valorifice porumbul din cauza prețului mic de pe piață.
“Producția o vând aproape în întregime pentru a-mi achita leasing-urile la utilaje, opresc doar câteva tone, maximum 10, pentru consumul în curte, păsări și animale și mai nou pentru centrală. Am ales să ard porumb pentru că îl produc eu și automat ies mai ieftin decât dacă aș cumpără lemne sau cărbune.”
Este într-adevăr mai avantajos să arzi porumb?
Puterea calorică a porumbului uscat este conform studiilor între 3.885 și 6000 kilocalorii pe kilogram, în funcție de umiditatea acestuia. Cărbunele utilizat de centralele termice are în medie o putere calorică de 1600-2000 kilocalorii pe kilogram. Lemnul are o putere calorică de 3400-3600 kilocalorii pe kilogram dar și o umiditate de aproximativ 12% care mai scade această valoare. La o simplă analiză, se observă că porumbul poate fi declarat învingător ca și combustibil, asta fără a lua în considerare prețul combustibililor.
Există cazane de 28, 30, 32, 50, 60 și 90 kilowați cu care se pot încălzi fără probleme locuințe cu suprafețe de 250-700 de metri pătrați.
Consumul de porumb este în funcție de mărimea acestora. De exemplu un cazan de 30 de kilowați consumă 6 kilograme de porumb pe oră. Cazanul încălzește apă până la 90 de grade Celsius. O casă bine izolată de 120 metri pătrați necesită 15 kwh pe metru pătrat pe an și deci e nevoie să se ardă în jur de 400-500 de kilograme de porumb pe an.
Cu siguranță rezultatele depind și de modul in care este izolată locuința (indiferent ce tip de combustibil se folosește) și de calitatea geamurilor termopan.
Avantajele ecologice ale porumbului:
- neutru din punctul de vedere al producerii de CO2
- nu este toxic, se poate cultiva pe suprafețe foarte mari fără să contamineze solul sau apele
- producția de porumb nu necesită obținerea unor autorizații de mediu
- transportul se face cu camioane cu remorci, fără a există vreun pericol de explozie pe șosele
- depozitarea se face în silozuri
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!