Cum să alegi ușa de la intrare- sfaturi și modele
Trebuie să o alegi cu atenție pentru a forma o primă bună impresie despre casa ta oricărui vizitator sau trecător. Acesta este unul dintre motivele pentru care ușa de la intrare este mai importantă decât alte uși ale casei. De fapt, ușa din față trebuie să fie mai mult decât frumoasă. Trebuie, de asemenea, să fie suficient de puternică pentru a ține la distanță potențialii intruși și suficient de durabilă pentru a rezista la soare puternic, la ploaie, ninsori și la toate celelalte provocări pe care le poate aduce climatul local. Deci, dacă vrei să oferi o schimbare rapidă și dramatică fațadei casei tale, asigură-te că alegi o ușă deosebită.
Cum să alegi materialul potrivit al ușii?
La orice investiție pe care o faci în casă, există costuri inițiale, precum și costuri continue. Selecția ușii de intrare nu diferă. Studiază numeroasele opțiuni și acordă-ți timp pentru a înțelege atât avantajele imediate, cât și cerințele pe termen lung ale oricărei uși care crezi că te interesează. Există o mulțime de factori care afectează aspectul, durabilitatea, securitatea și prețul unei uși, dar ceea ce contează cel mai mult este materialul din care se face o ușa. Alege o ușă din materialul potrivit și probabil vei fi răsplătit cu o funcționare zilnică mai bună, cu o întreținere anuală minimă și – cel mai adesea – economii la energie.
Lemnul este bun și frecvent folosit – Imaginează-ți o ușă de intrare. Ceea ce îți imaginezi este cel mai probabil o ușă din lemn. Timp de decenii, lemnul a fost singura opțiune și a servit bine proprietarilor de case. Plăcute din punct de vedere estetic și cu o greutate satisfăcătoare, ușile din lemn sunt extrem de versatile, oferind posibilități de vopsire practic nelimitate. De asemnea, este posibil să redimensionezi o ușă din lemn dacă nu are măsura perfectă și o poți refolosi în altă parte ca ușă sau să o transformi creativ în obiecte utile pentru casă dacă nu îți mai trebuie (bancă, raft etc). De aceea ușile din lemn au o durată de viață foarte lungă, fiind utilizate de nenumărate ori în diferite aplicații.
Dar, cu toate meritele lor, ușile din lemn pot fi problematice, în principal pentru că materialul este prin natura lui poros. Lemnul se extinde în mod inevitabil și se contractă odată cu modificările de temperatură și umiditate și, în unele cazuri, se poate deforma. Mai mult, atunci când sunt expuse la umezeală, ușile din lemn pot cădea victime ale mucegaiului dar și a cariilor de lemn. Proprietarii pot rezolva aceste amenințări la adresa frumuseții și funcționării corecte a unei uși din lemn, dar este nevoie de muncă. Chiar dacă fabricarea lor a devenit mai sofisticată și rezistența lor s-a îmbunătățit, ușile din lemn rămân sensibile la mediu. Dacă achiziționați una, așteptați-vă să trebuiască să o șlefuiți și să o revopsiți la fiecare câțiva ani – și poate mai des de atât, dacă locuiți într-o zonă a țării cu un climat umed.
Oțelul este adesea mai bun – Ușile din oțel compensează deficiențele lemnului și prezintă multe avantajele. În primul rând, ușile din oțel sunt mult mai durabile. Aceasta le face o alegere ideală pentru regiuni problematice, unde combinația dintre soare strălucitor și precipitații abundente acționează împotriva longevității unei uși din lemn. De asemenea, ușile din oțel nu se extind și nici nu se contractă, ceea ce înseamnă că se deschid și se închid întotdeauna fără probleme, indiferent de perioada anului. Sunt probabil o alegere ideală, mulți experți la construcțiile civile sunt de acord că ușile din oțel oferă și cea mai mare siguranță locuitorilor casei.
În timp ce criticii spun că oțelul nu arată la fel de bine ca lemnul, noile modele ale liderilor din industrie schimbă treptat această percepție. Ușile din oțel masonit, de exemplu, sunt făcute din panouri decorative care imită îndeaproape aspectul ușilor din lemn de înaltă calitate – fără să necesite întreținerea cerută de lemn. În plus, pentru ușile masonite, proprietarii de case pot alege o serie de inserții din sticlă care pot face o ușă din oțel și mai atrăgătoare. Pe lângă faptul că ușile din oțel izolează mai bine decât lemnul, sunt adesea și cea mai accesibilă opțiune ca și preț!
Fibra de sticlă câștigă teren – Cel mai nou material pentru ușile de exterior este fibra de sticlă și devine rapid cel mai popular. Spre deosebire de oțel, fibra de sticlă nu este predispusă la rugină. Și spre deosebire de lemn, fibra de sticlă nu mucegăiește. Beneficiind de cele mai noi tehnologii de fabricație, usile de exterior de din fibră de sticlă sunt impermeabile factorilor de mediu care amenință alte tipuri de uși. Ușile din fibră de sticlă, necesită întreținere redusă, rezistă la lovituri și sunt surprinzător de rezistente. În plus, acestea oferă cea mai bună izolare din categorie, ajutând proprietarii să își mențină costurile lunare ale utilităților cât mai mici posibil. Și, în plus, acum există mai multe opțiuni de stil a acestor uși decât oricând. Prețurile sunt și ele accesibile.
Uși din aluminiu- Ca și cele din oțel, au în interior un miez izolator acoperit de o peliculă metalică la exterior. Producătorii oferă toate tipurile de opțiuni, vin în zeci de stiluri și culori. Usile exterioare din aluminiu au un finisaj special, deci nu au nevoie niciodată de vopsire și nu vor rugini – ceea ce explică garanțiile de 15-20 de ani care se oferă la acestea. Cu toate acestea, astfel de beneficii nu sunt ieftine și sunt în general cea mai scumpă alegere, după lemnul masiv.
Cum să alegi stilul ușii de intrare
Ușa de intrare ar trebui să se potrivească arhitectural cu restul casei. Dar poți profita de ocazie pentru a lăsa și acest element să spună ceva despre tine. Există stiluri de uși pentru toată lumea, așa că nu ezita să te exprimi.
În general la un stil de construcție rustică se potrivește o ușă din lemn sau metal antichizat ori chiar și fibră de sticlă care imită lemnul.
Exemple de uși de intrare pentru locuințe în stil tradițional.
Uși pentru stilul clasic:
Uși de intrare moderne:
Pot fi din orice material dar multe impresionează printr-un altfel de sistem de închidere/deschidere și nu clanțele clasile, altele prin mărime (supradimensionale), nuanțe de culoare, combinații moderne cu sticlă și alte elemente arhitecturale.
Ce tip de deschidere trebuie să aibă ușile de intrare?
În mod tradițional, majoritatea ușilor exterioare au deschidere spre interior; cu toate acestea, popularitatea ușilor cu deschidere spre exterior este în creștere, în special în zonele predispuse la uragane. Ușile care se deschid pe exterior oferă o mai bună apărare împotriva vânturilor puternice.
Dar, deși ușile care se deschid spre exterior sunt benefice în climatul cu vânt, ele ar putea întâmpina problem e în zonele care se confruntă cu zăpadă abundentă. Prea multă zăpadă acumulată în fața ușii te poate împiedica să o poți deschide din interior.
O ezitare majoră pe care o au mulți oameni cu privire la ușile care se deschid la exterior este problema balamalelor expuse. Dacă o ușă de acest fel pare o opțiune bună pentru climatul tău, află că tehnologia avansată a balamalelor și tehnologia de fabricare a ușilor din ultimii ani au făcut aproape imposibil ca un intrus să scoată sau să deterioreze balamalele unei uși cu deschidere exterioară. În plus, ușile care se deschid înafară sunt incredibil de greu de forțat sau lovit, ceea ce adaugă un plus suplimentar de securitate.
Alte sfaturi utile pentru alegerea ușii de intrare
- asigură-te că toate componentele ușii sunt făcute de același producător. Uneori clanțele, încuietorile sau șuruburile sunt ambalate separat și nu se potrivesc perfect la asamblare
- specialiștii spun că lemnul face oamenii să se simtă bine-veniți în casă, aduce căldură intrării
- evită ușile înguste care sunt incomode când vrei să duci în casă piese de mobilier sau alte obiecte voluminoase
- dacă au geam sau inserții din sticlă, alege din cele din sticlă securizată pentru a rezista la spargeri. Ușile decorative tip vitraliu cu plumb real costă mai mult decât cele făcute cu alte materiale.
- poți alege uși cu sisteme antiefracție incluse (senzori de deschidere)
- un acoperiș sau verandă în dreptul ușii o pot proteja și durata ei de viață va fi mai mare
- niște scări deosebite sau ghivece mari cu flori sau copăcei decorativi pot să pună ușa în valoare, să atragă și mai mult privirile
- poți pune ușa în valoare și prin unul sau mai multe corpuri de iluminat așezate deasupra sau de o parte și de alta; lumina deasupra intrării este și funcțională atunci când vrei să vezi vizitatorii sau să descui ușa seara
- nu se recomandă să plantezi copaci decorativi, plante înalte sau să aglomerezi prea mult spațiul din fața și din preajma ușii pentru că atunci ușa de la intrare va fi greu de observat
- verifică termenul de garanție și condițiile de folosire cu atenție; află cum se curăță, cu ce se poate vopsi etc
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!