Cum să alegi draperiile perfecte pentru casa ta
În primul rând perdelele și draperiile trebuiesc văzute ca parte din designul general al casei și al camerelor, așa că totul trebuie gândit din perspectiva asta: culori, materiale, mărimi, modele etc.
Desigur că mai sunt și alte aspecte mai practice, aș spune, și aici vreau să enumăr dimensiunile ferestrei, ale camerei, căile de acces, modul de deschidere al ferestrelor, orientarea camerelor și cantitatea de lumină care de dorește filtrată, precum și bugetul de care dispui (este un detaliu important).
Haideți să vedem câteva sfaturi utile pentru alegerea draperiilor
Vom lua pe rând în discuție aceste caracteristici ale procesului de selecție a draperiilor.
Stilul casei este important- chiar dacă nu ești designer de interioare, cred că îți place când vezi într-o revistă sau pe internet o casă care arată bine, ale cărei culori și elemente formează o unitate, nu-ți sare nimic în ochi, nu vezi un dezechilibru major în stilurile folosite. Din păcate, nu mulți români gândesc amenajarea casei lor ca un întreg: intri în dormitor vezi niște culori și un stil, în bucătărie e altul, în sufragerie sunt poate puțin mai pretențioși pentru că vor să aibă ce arăta musafirilor și vezi un alt stil, iar dacă mai au și curte….. Este ca și cum în câteva minute treci prin mai multe apartamente diferite dintr-un imobil.
Nu sunt neaparat pentru punerea aceluiași tip de perdele și draperii în toată casa, deși asta poate să ajute la realizarea unei unități și curgeri a spațiului, mai ales dacă nu ai multe cunoștințe de design. Dacă vrei să faci asta, alege un material de grosime medie, care se potrivește cu stilul casei:
- la stilul clasic poți alege culori mai închise la draperii
- un aer romantic este dat locuințelor de draperii cu modele florale sau culori pastel.
- pentru stilul etno se potrivesc bine draperiile din materiale și culori naturale- in, bumbac, pânză
- draperiile potrivite stilurilor tradiționale sunt mai bogate, din materiale mai groase și mai texturate
- catifeaua poate da spațiului amenajat un aer sofisticat sau vintage și sunt recomandate și de designeri pentru stilul baroc
- pentru stilurile minimaliste adesea nici nu se folosesc draperii la ferestre sau sunt alese culori care nu ies foarte mult in evidență (griuri colorate, crem, alb). De asemenea se folosesc draperii drepte, fără prea multe falduri sau accesorii
Aspecte practice pentru alegerea draperiilor
- Măsoară spațiul cu atenție înainte de a comanda draperiile. Hotărăște mai întâi dacă vrei ceva care să acopere doar fereastra sau și o parte din perete. Atenție dacă zona conține și o ușă ori alt spațiu de trecere, gândește ceva care să nu încurce circulația între camere sau spre exterior. Și în cazul rulourilor și roletelor care se prind direct pe ferestre trebuie să fii atent pentru ca sistemul de prindere să nu blocheze deschiderea acestora.
- Nu opta pentru draperii voluminoase și închise la culoare pentru locuințe sau camere mici pentru că pot face spațiul să pară și mai mic și aglomerat
- Există mai multe soluții de acoperire a ferestrelor, nu uitați că rolul principal al draperiilor este să protejeze camerele și locuitorii acestora de soarele și lumina puternică. Când ai dormitorul spre este, nimic nu poate fi mai supărător dimineața decât niște raze supărătoare pe nas la 5.00-6.00, mai ales în weekend sau vacanță. Alege pentru dormitor o soluție de acoperire a ferestrei utilă pentru un somn odihnitor. Există și rulouri, rolete textile, jaluzele interioare sau exterioare care se pot folosi și chiar au specificat în descrieri grosimea materialului și transparența sau dacă sunt pentru zi ori pentru noapte
- Perdelele din poliester se întrețin mai bine și sunt rezistente chiar dacă ai copii sau animale de companie care pot trage de ele. Atenție doar dacă vrei să le pui la o fereastră în bucătărie, nu se recomandă mai ales în preajma aragazului deoarece sunt foarte ușor inflamabile.
- Draperiile din bumbac se potrivesc aproape la orice stil și se întrețin ușor. De asemenea se găsesc într-o varietate mare de culori, printuri și modele.
- Pentru camerele mici sau cu tavanul jos, folosește draperii lungi din tavan până la dușumea pentru a vrea impresia de înălțime a spațiului
- Poți înlocui draperiile cu jaluzele sau rulouri/rolete mai ales în spațiile în care nu ai așa mult loc de ceva foarte mare (ferestrele bucătăriei) sau în dormitor unde un rulou blind poate să blocheze de tot lumina
- Dacă locuiești într-o zonă mai rece, sau camerele sunt foarte mari și înalte, draperiile din pânze mai groase sau catifea pot proteja ferestrele de pătrunderea frigului și pot da casei un aer de căldură, de ”îmbrăcat”
- Asortează culoarea draperiei cu ceva din cameră: pernuțe, covor, o decorațiune. Nu trebuie să fie total diferită de tot ce este în cameră. Poți folosi draperiile și ca să creezi un contrast cromatic, cu condiția să alegi o paletă de culori și să te încadrezi în ea.
- Fii creativ/ă și alege ceva ce îți place, mai ales în camerele copiilor, mai bine ții cont de preferințele lor și faci o derogare de la stilul casei.
- Jaluzelele din aluminiu sau pvc pot fi mai potrivite decât draperiile în spații umede (baie, bucătărie)
- Dacă scopul tău este să ferești activitatea din casa ta de ochii vecinilor sau trecătorilor, poți opta pentru folii care se lipesc pe geam în loc să îți reduci lumina în casă cu perdele bogate și draperii groase.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!