Cismea gradina [+33 modele]
O cismea gradina sau fântână decorativa așezată în curte, avea în trecut mai mult un rol practic decât decorativ. Era sursa de apă din gospădărie. Astăzi însă găsim și în curțile românești decorațiuni cu apă diverse (cișmele, fântâni arteziene, mici bazine cu pește sau decorative) și acestea pot avea mai multe avantaje:
- susurul lor aduce natura mai aproape de oameni, este relaxant și odihnitor pentru proprietari sau vizitatori
- aduce un plus de frumusețe grădinii, un aer rafinat
- pot fi alese modele și materiale diverse contribuind la stilul general al curții/grădinii
- atrag păsările și alte animăluțe din gradina care vin să se adape sau să se răcorească
Pot fi cumpărate de-a gata sau confecționate din metal, beton, cărămidă, lemn, piatră, zidite etc. Cismelele de gradina fiind decorațiune de exterior, materialele folosite trebuie în primul rând să reziste la intemperii. Unele pot necesita tratamente speciale pentru a fi impermeabile și a putea să țină apa fără să se degradeze. Dar, așa cum am mai spus mai sus, aceste decorațiuni trebuie să fie și în ton cu stilul casei ori al grădinii tale.
Idei pentru cismea gradina în stil rustic
Poți alege cismea gradina confecționata din lemn, piatră, cărămidă dar și din metal sau ciment dacă decorarea lor este în stil rustic sau au aspect învechit. De multe ori decorațiunile cu apă rustice nu sunt decât o îmbinare creativă de obiecte tradiționale de tip vase de lut, găleți/obiecte vechi metalice, butoaie din lemn etc. Sau aranjează inspirat niște bușteni, îmbracă o țeavă în bucăți de piatră lipite cu ciment etc si, garantat, ai obtinut o cismea rustica de efect.
Iată mai jos câteva idei.
Idei pentru cișmea gradina și decorațiuni în stil modern
Predomină cimentul, marmura, metalul, modelele finisate, piesele unice și stilate. Există o gamă foarte mare de modele de cismea gradina dintre care poți alege dar asta nu face selecția mai ușoară. În mod ideal un designer trebuie să facă planul întregii grădini și să propună un model care se potrivește cu stilul, aranjamentul plantelor, a straturilor, cu alte materiale folosite la decorațiuni sau la construcția casei, a gardului împrejmuitor, la alte decorațiuni de exterior etc. Nu alegi pur și simplu un model dintr-o revistă doar pentru că ți se pare modern, trebuie să ții cont și de alte elemente ale grădinii. O decorațiune de apă aleasă inspirat poate deveni o piesă de atracție încântătoare (punct focal) într-o grădină.
Alegerile mai depind și de cât de mare este spațiul în care poți plasa decorațiunea, de modul de racordare la apă, la curent electric (pentru pompă), de bugetul pe care îl deții.
Tipuri de fântâni decorative în funcție de modul în care curge apa
Clasificările principale sunt:
- fântână cu jet vertical
- fântânâ cu jet cascadă
- jet compact
- fântâni cu curgere tip ploaie numită și ”cortină de apă”
- fântână cu jet spumant
- jet ciupercă- apa se prelinge pe o suprafață sferică sau rotundă
- jet sferă sau semisferă
- fântâni cu jet gheizer
Unde să amplasezi o fântână decorativă
Depinde și de amenajarea gradinii, ce conține și cum sunt organizate spațiile de acolo. Ideea este să se creeze un echilibru al spațiului și un aspect unitar armonios prin amplasarea fântânii. Cele mai frecvente amplasări sunt:
- central – pot fi amenajate starturi de flori/plante în jur, mai multe alei care duc la fântână
- lateral pe o suprafață elevată – se crează o zonă mai ridicată și acolo se plasează fântâna; se pot planta plante acolo dar de înălțime joasă pentru a lăsa fântâna să iasă în evidență; tot lateral se pot amplasa și fântânile tip perete sau cascadă
- ca destinație – se poate plasa oriunde dar se amenajează o alee ori cărare care duce la fântână
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!