Ce tip de șemineu să alegi pentru iarna aceasta?
A avea un șemineu în casa ta este fantastic! Nu doar că vei avea căldură ci și o atmosferă caldă, de poveste! De fapt, poți avea șeminee în mai multe camere din casă. Dacă nu ai un șemineu și te gândești să cumperi sau să amenajezi unul, iată care sunt tipurile de șeminee la modă și caracteristicile lor.
Tipuri de șeminee
O clasificare a șemineelor poate fi după tipul de combustibil folosit:
- șemineu pe lemne ori cărbuni, paleți (combustibil solid)
- șemineu care funcționează cu gaz
- șemineu electric
- șeminee mai recente care funcționează cu gel, gaz bioetanol etc
Șemineele cu lemne pot fi folosite în orice locație și dau un aer rustic, cald, ne amintesc de focurile la sobă din copilărie. Sunt ideale în locuințe dar și în pensiuni, clădiri turistice. Necesită coș de evacuare a fumului de aceea e mai greu și costisitor de instalat dacă vrei să amplasezi un șemineu într-o casă deja construită, care nu are prevăzut așa ceva.
Șemineele pe gaz sunt accesibile și extrem de eficiente. Acestea sunt o alegere bună pentru a economisi bani la facturile generale de încălzire. Pentru că au nevoie de coș de evacuare, le poți plasa în locurile existente pentru sobe sau șemineu. Alternativ, poți opta pentru un șemineu pe gaz de sine stătător care utilizează un burlan. Acest lucru îți va permite să instalezi șeminee în orice cameră, nu doar în cele deja configurate cu coș. Există și modele mai noi de șeminee cu gaz care nu necesită ventilație așa că sunt mai ușor de instalat. Opțiunea finală când vine vorba de șeminee pe gaz este tipul de gaz utilizat. Cele două opțiuni sunt gazul natural sau propanul lichid.
Șemineele electrice nu au o flacără reală dar unele folosesc diverse metode de a crea impresia unui foc și a unor lemne. Sunt ușor și ieftin de instalat, nu au nevoie de coș pentru fum. Pot încălzi camera rapid și sunt mai eficiente cele care au în construcție și un ventilator care să distribuie căldura în jurul lor. Șemineele electrice nu necesită întreținere complicată cum ar fi tăierea lemnelor, curățarea coșului de fum sau inspectarea conductei de gaz. Sunt considerate sigure dacă ai copii sau animale de casă și efective ca și cost, dar depinde de mărime, de cât consumă și fluctuațiile costurilor la electricitate.
Șemineele cu gel, gaz bioetanol nu sunt așa de populare dar au avantajele lor. În partea de sus a listei se află ușurința de instalare a acestora. Tot ce necesită un șemineu cu gel/ etanol pentru utilizare este o cutie umplută cu acest tip de combustibil și toate au inclus acest tip de rezervor. Aceasta înseamnă că nu sunt necesare ventilații, conducte, țevi sau fire electrice. Un alt punct culminant al acestora este că flacăra este reală. Și nu în ultimul rând, se găsesc într-o varietate de culori, modele, așa că sunt potrivite cu orice stil de casă. Costul combustibilului poate fi ridicat față de alte variante.
2. O altă clasificare a șemineelor este în funcție de modul în care sunt construite ori instalate
- încorporate în perete
- murale (doar atașat unui perete)
- șeminee atârnate din tavan
- șeminee independente (nu sunt atașate unui perete, pot fi plasate oriunde în încăpere
- șeminee mobile etc
3. După tipul de focar
- cu focar închis – închiderea se face cu metal, sticlă termorezistentă
- cu focar deschis
4. După materialele din care sunt construite
- ciment
- lut
- lemn
- marmură
- cărămizi
- piatră
- plăci prefabricate
- metal
- sticlă termorezistentă etc
Desigur, există șeminee în construcția cărora sunt incluse mai multe tipuri de materiale, metal și căptușit cu cărămidă șamotă, de exemplu.
5. După stilul șemineului
- Șeminee în stil tradițional – foarte potrivite dacă ai o casă amenajată în stil rustic și nu numai. Cărămida, lutul, piatra, lemnul sunt specifice acestui stil. Aceste șeminee aduc natura în casă, creând o atmosferă familială și confortabilă. Cele mai multe șeminee tradiționale funcționează cu lemne. Cu toate acestea, un șemineu pe lemne poate fi echipat cu ușurință cu o inserție electrică sau cu gaz, dacă se dorește.
- Șeminee în stil contemporan- un șemineu contemporan este definit de linii drepte, bine definite și este o atracție universală, mereu la modă. Deși arată excelent în aproape orice casă, acestea sunt cele mai potrivite pentru casele cu decor în stil chic și eleganță clasică contemporană. Majoritatea utilizează materiale tradiționale, cum ar fi cărămida, piatra, marmura, dar o fac într-un mod elegant. Pentru stilul chic nu lipsesc decorațiunile, sculpturile, liniile curbe.
- Șeminee cu design modern- Stilul modern al șemineelor duce stilul contemporan la un alt nivel. Aceste șeminee abandonează, în general, materiale tradiționale din piatră și cărămidă în favoarea unor materiale mai moderne, cum ar fi marmura, metalul și sticla. Se remarcă prin liniile lor moderne și atracția futuristă. Multe arată mai mult ca piese de artă decât ca o soluție de încălzire a locuințelor.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!