Cum să te asiguri că o fereastră PVC este de calitate?
Alegerea unor ferestre de calitate nu este o treabă ușoară, mai ales că reclame sunt din abungență promovând un brand sau altul, ori o calitate sau alta a geamurilor termopan. Iar dacă mergi la un depozit sau la o firmă din domeniu, treaba stă cam la fel, au propriile lor recomandări și argumente. Ce să alegi dar? Pe cine să crezi? Cum să înțelegi multitudinea de specificații tehnice? Este clasa ”A” cea mai performantă? Are vreo importanță dacă sunt 2 sau 3 rânduri de geam pe ramă sau dacă rama are mai multe camere? La aceste întrebări încercăm să îți răspundem astăzi cu exemple și un limbaj mai pe înțelesul tuturor.
Ce caracteristici fac o fereastră PVC să fie de calitate?
Coeficientul de transfer termic Uw
În primul rând trebuie să te uiți în specificațiile tehnice ale produsului la Coeficientul de transfer termic Uw măsurat în W/m²K care îți va arăta câtă căldură se pierde prin acele ferestre (și cu toții ne dorim ca să reținem cât mai multă căldură în casă în anotimpurile reci, nu să se irosească). Formula de calculare arată foarte complicat dar ce trebuie să știm e că, cu cât este mai mică aceasta valoare, cu atât pierderea de energie prin fereastra PVC este mai redusă.
Uw este o valoare care se referă la calitatea ferestrei în ansambru, incluzând toate elementele ei. Și ca să aveți o idee, un coeficient cu adevărat bun este sub 1. Chiar dacă diferența dintre valori este una doar de o zecime, aceasta se va simți la preț și iată ce diferență arată specialiștii între o fereastră PVC cu Uw de 0,8 și Uw de 0,9. Desigur depinde și cu ce este încălzită casa (gaz, electricitate, combustibil solid), însă se poate observa o diferență lunară importantă.
Calitatea profilelor ferestrei
Când alegem din ce material să fie ramele ferestrelor dorite, trebuie să fim atenți nu doar la cum arată (culoare, design) ci și la materialul din care sunt confecționate. Un material cu o conductivitate termică ridicată, de exemplui metalele, va permite căldurii din interior să treacă rapid spre exterior în timpul iernii, iar vara căldurii din exterior să treacă ușor spre interior. Deci nu vor fi eficiente. Un material cu o conductivitate termică mai mică cum ar fi plasticul sau lemnul este mai performant din acest punct de vedere.
Rezistența profilelor – un vecin mi-a explicat de curând că își va pune la casa nouă rame la ferestre numai din lemn, pentru că sunt cele mai rezistente și așa se folosesc din vechime. Țin să îl contrazic pentru că specialiștii în construcții civile recomandă profile ferestre PVC care sunt mult mai rezistente decat oricare profil din lemn sau chiar din aluminiu. PVC-ul este un material rezistent la abraziune, are rezistență mecanică bună și este foarte ușor, pe lângă faptul că este un material eficient energetic. În plus multe modele de profile PVC sunt rigidizate cu oțel zincat.
Ai nevoie de o rezistență sporită a profilelor și dacă vrei să optezi pentru ferestre sau suprafețe vitrate mari, acestea trebuind să asigure un transfer eficient al sarcinii, să fii sigur că nu se deformează. Acest lucru este asigurat printr-un design special al camerelor de armare (în cazul profilelor PVC).
De asemnea, depinde ce se află în interiorul unui profil: un număr mai mare de camere de aer dintr-un profil (compartimentarea profilului) înseamnă o eficiență mai ridicată. Sunt ca niște perne de aer care măresc eficența energetică a ferestrei cu cât sunt mai multe. Dacă profilul este plin, atunci o grosime totală mai mare înseamnă o performanță mai mare. De exemplu:
- profile cu 3/4 camere + adâncime de 60mm au în general un Uf de 1,5-1,7 W/m²K
- profile cu 5/6/7 camere + adâncime de 70mm au un coeficient de transfer termic de 1,2-1,3 W/m²K.
- profile cu 6 camere + adâncime de peste 80mm reduc coeficientul Uf la valori sub 1 W/m²
Tot legat de profilele ferestrelor te poți uita la Valoarea Uf – se referă la cantitatea de căldură (energie) care se pierde printr-o suprafață de 1 m2 la fiecare secundă, în anumite condiții de temperatură (interioară și exterioară). La fel, cu cât Uf este mai mic, asigură o pierdere de energie mai mică, prin urmare și o izolare mai eficientă. Uf se calculeaza ținând cont de U geam și U profil, la care se adaugă distanțierele dintre foile de sticlă ale termopanului. Uzual, acest coeficient are valori cuprinse intre 1,6W/mpK – 1,00W/mpK pentru rama profilului.
Potrivit specialistilor, cele mai inspirate alegeri, din acest punct de vedere, sunt geamurile termopan respectiv tripan. Mai exact, un geam cu adancimea profilului de 40 mm, de tip Float 4mm – Argon 14 mm – LowE 6 mm – Argon 12 mm – LowE 4 Anotimpuri de 4 mm are un coeficient de transfer termic de 0.6 W/m2K.
Și grosimea profilelor contează, acestea fiind încadrate în clase energetice. De exemplu cele mai groase și solide sunt profilele clasa A, cu grosimea peretelui exterior de 3 mm și sunt recomandate pentru un climat cu ierni geroase, specific la noi în țară. Profilele clasa B au grosimea peretelui exterior de minim 2,8mm și sunt recomandate în zone cu clima mai caldă, cele clasa C sunt mai subțiri și prin urmare mai puțin eficiente energetic.
Adâncimea de montaj este o altă caracteristică legată de grosimea profilului- reprezintă cât este de lat profilul. Într-un zid cu grosimea de 30cm, ferestrele ocupă în general între 60mm – 92mm adâncime de montaj. Adâncimile de montaj cel mai frecvent întâlnite sunt 60, 70, 73, 76, 80, 82, 85, 92. Adâncimile mai mari sunt mai eficiente energetic dar sunt în directă relație și cu grosimea peretelui exterior al profilului, doar adâncimea mare nu ajută prea mult. Spre exemplu, un profil clasa B cu adâncimea de 80 sau 82mm va avea performanțe mai slabe decât un profil de 76mm clasa A!
Iată cum pot să arate specificațiile tehnice ale profilelor.
Calitatea sticlei folosite
Sticla are foarte multe caracteristici care pot influența confortul locuitorilor unei case. Putem evidenția diferențe la nivel de sticlă date de aspect, izolare termică și fonică, coeficient de umbrire, gradul de reflecție sau absorție a luminii, etc.
Valorile Uf sticlă sunt cuprinse între 1,1W/mpK – 0,5W/mpK deci alegeți unul cât mai mic posibil. Pentru îmbunătățirea acestui coeficient, trebuie să alegem un geam termopan sau tripan cu proprietăți termice superioare. Alegerea unei astfel de ferestre cu 3 foi de geam sau cu o grosime mai mare a foilor de geam, va adăuga substanțial la eficiența ei. Cănd stratul de sticlă exterioară este Four Season (patru anotimpuri) ori reflectorizantă, atunci ferestrele pot fi eficiente și vara, împiedicând energia și căldura solară care pătrunde în casă și reducând astfel folosirea aparatelor de răcit și consumul energetic aferent.
Ψg (Psi glazing) – este coeficientul de transfer de energie prin puntea termică a baghetei pachetului de sticlă
Sticla acestor ferestre PVC poate avea și alt rol decât eficientizarea energetică, ajutând la protecția împotriva hoților (sticla laminată) la evitarea accidentelor (sticla securizată), la reflectarea căldurii și luminii puternice a soarelui (sticlă reflectorizantă), la protecția clădirii în caz de incendii (sticla rezistentă la foc), la îmbunătățirea intimității locuitorilor casei (sticla mată, colorată), la înfrumusețarea locuinței (sticla tip vitraliu, sablată) etc.
Alte aspecte importante cu privire la ferestrele PVC
Număr de garnituri – există ferestre cu 1, 2 și chiar 3 garnituri de etanșare, unele izolând cerceveaua și altele chiar și tocul pe care este așezată fereastra. Solicitați garnituri cu transfer scăzut de energie, pentru reducerea pierderilor de energie, dar și pentru evitarea producerii condensului la ferestre.
Performanță acustică – cu siguranță o fereastră cu 3 foi de geam și un sistem bun de etanșeizare este mai performantă împotriva zgomotului decât alte tipuri de ferestre. Această performanță se poate mări prin alegerea de foi de sticlă mai groase, asimetria foilor de sticlă și alegerea unei sticle speciale (sticlă stratificată acustică). Dacă locuiești aproape de o stradă aglomerată, de un aeroport, spațiu industrial sau alte obiective zgomotoase, trebuie cu siguranță să iei în considerare acest factor.
Performanță anti-efracție- este dată de tipul de feronerie de siguranță utilizat. Alege ferestre care au cât mai multe puncte de închidere anti-efracție și blocatori iar pentru o performanță ridicată poți solicita ferestre cu sticla laminată anti-efracție sau aplicarea de folii anti-efracție pe ferestrele PVC existente.
Calitate fitinguri- toate produsele din clasamentul ferestrelor eficiente din PVC utilizează fitinguri de cea mai înaltă calitate. Tipul de fitinguri utilizate va determina metoda de deschidere a ferestrei și confortul utilizării acesteia În topul alegerilor eficiente de fitinguri se află Siegenia Titan AF și Maco Multi-Matic.
Raport preț/ calitate – nu am luat ca proprietate doar prețul singur deoarele nu este relevant dacă nu îl privim în ansamblu. Profilele de ferestre din PVC au costuri destul de mici atât în ceea ce privește achiziționarea și instalarea lor, cât și întreținerea pe tot parcursul duratei lor de viață. Alte tipuri de ferestre pot părea soluții mai ieftine dar necesită întreținere și repararea deasă, nu au o eficiență energetică atât de ridicată și nici o durată de viață mare. Pentru cele mai multe geamuri termopan rezistența este de peste 50 de ani, menținând astfel pe toată durata și valoarea clădirii în care sunt montate.
Protecția mediului – nu este un aspect chiar de trecut cu vederea, așa că orientați-vă spre ferestre ale căror elemente pot fi reciclate când se înlocuiesc, astfel nefiind poluante. Rețineți că în procesul fabricării de ferestre PVC emisiile sunt minime, nu sunt considerate poluante pentru mediul înconjurator. Iar PVC-ul nu este un material toxic, ba chiar respectă toate standardele internaționale de siguranță și sănătate.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!