Cauze și soluții pentru condens pe geamuri
Ai geamuri care se aburesc constant în anotimpul rece, apa se scurge de pe ele lăsând urme inestetice pe pereți sau chiar formând mucegai? Iată care ar putea fi câteva cauze posibile și ce ai putea să faci pentru a ameliora acest lucru.
Cauzele condensului pe geamuri
Aburirea ferestrelor este un fenomen absolut normal iarna, când temperatura este mai ridicată în case, iar la exterior este scăzută. Aceasta indică chiar că ferestrele sunt de calitate și că izolează bine locuința. Ceea ce nu este însă normal e ca să se formeze condens și apa să se scurgă pe pervaz, poate chiar și pe perete.
Cauzele pot fi diverse:
- casa are prea multă umezeală – poate proveni de la gătit, baie dar și din alte cauze precum rufele uscate pe calorifer ori în casă, multe plante ținute în casă etc.
- există infiltrații în pereți sau pardoseală – se întâmplă la casele vechi, neizolate dar și la casele noi la care tencuiala nu s-a uscat complet înainte de anotimpul rece.
- ferestre deteriorate, care nu se închid corespunzător
- încălzire neuniformă a casei- anumite camere sunt mai puțin încălzite și dacă aerul cald din celelalte încăperi pătrunde acolo, se poate forma condens, ferestrele sunt mai reci. Contează și modalitatea de încălzire și locul în care sunt plasate radiatoarele.
- mulți locuitori în casă – se estimează că o familie medie cu patru persoane generează aproximativ 10-15 litri de vapori de apă în fiecare zi prin gătit, duș, uscarea hainelor și prin transpirație.
Soluții pentru condens pe geamuri
- instalează ferestre etanș de calitate – dacă simți curenți de aer pe lângă ferestre sau sunt foarte vechi și nu se închid perfect, nu există altă soluție mai bună pe termen lung decât schimbarea lor. Folosește rame de ferestre etanș, termopan, cu sisteme de închidere bună și cel puțin cu 3 straturi de geam. Ferestrele moderne, termoizolante, nu lasă să iasă căldura interioară afară. Acest lucru înseamnă că se poate forma condens pe sticla exterioară, mai rece. Cu toate acestea, dacă, de exemplu, soarele încălzește sticla exterioară, vaporii de apă dispar de la sine.
- aerisește des – mai ales camerele în care se face multă umezeală ca baia, bucătăria
- folosește un dezumidificator – pentru a scădea umiditatea
- montează un ventilator în perete- este o modalitate rapidă și eficace de neutralizare a particulelor de lichid din încăperi, care să tragă aerul cald și umed direct afară. Este foarte util mai ales în băile care nu au ferestre sau în locurile în care nu vrei să ții geamurile deschise iarna.
- instalează hotă în bucătărie – la fel ca ventilatorul de perete, poate fi foarte utilă în reducerea umezelii produse la gătit dar și a mirosurilor de mâncare.
- redu aburul din bucătărie- alături de soluțiile propuse mai sus, mai adăugăm ținerea ușii de la bucătărie închisă cât gătești și ține vasele cu lichide calde acoperite.
- atenție la plantele de apartament – este bine de știut că iedera și feriga pot să reducă umezeala din încăperi. Dar cele mai multe flori și plante nu au această calitate, așa că pot intensifica umezeala. La fel se întâmplă și dacă sunt plasate prea aproape de sticla ferestrelor, produc condens.
- pot să ajute și jaluzelele exterioare – acestea protejează fereastra de frigul direct direct de afară și pot reduce formarea de condens.
- atenție la alte surse de umiditate – unele persoane folosesc iarna un umidificator în camere deoarece aerul poate fi foarte uscat din cauza caloriferelor sau sobelor. De aceea trebuie reglat la o treaptă mai joasă. O sursă de umiditate poate fi și un acvariu mare cu pești, o fântână decorativă de interior, orice recipiente cu apă.
- folosește o aerotermă – când temperaturile sunt foarte scăzute, o soluție împotriva condensului poate fi să usuci ferestrele cu o aerotermă care suflă aer cald. Le mai poți șterge imediat ce se umezesc.
- condens ferestre mansardă- deschideți complet ferestrele! Pereții se răcesc atunci când ferestrele sunt permanent întredeschise. Acest lucru crește riscul de condensare și formarea de mucegai, ceea ce duce la un climat interior nesănătos. Folosiți ventilația încrucișată, deschide ferestre aflate pe pereți opuși sau ferestre și ușă exterioară opuse.
- perdelele și draperiile trebuie să fie la distanță de o palmă de peretele cu fereastra. Nu țineți rulourile de interior trase iarna deoarece favorizează formarea de condens între ele și sticlă.
- toate camerele din casă trebuie încălzite continuu și uniform. În acest fel, evitați migrarea aerului cald, umed în camerele mai reci și formarea condensului.
- folosește încălzire în pardoseală- condensul ferestrelor apare rar în casele cu încălzire prin pardoseală. Cu toate acestea, este important ca nici o piesă de mobilier să nu fie plasată direct sub fereastră pentru că poate bloca căldura de la podea să ajungă la fereastră.
- plasare corectă calorifere- radiatoarele ar trebui să fie plasate în mod ideal sub ferestre, dacă este posibil.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!