Căsuțele modulare de tip hobit- tehnologia viitorului?
Construcțiile din materiale prefabricate s-au născut din nevoia de a face ridicarea caselor mai rapidă și mai simplă, chiar și o persoană care nu este constructor să poată asambla modulele. Iar prețurile la care ajung sunt mult mai mici decât la clădirile din materiale tradiționale.
Căsuțele de tip hobit îmbină ideile ecologice de case semi-îngropate cu noutatea elementelor structurale din fibre compozite armate. Practic modulele se așează unul lângă altul și se acoperă cu mușchi, pământ, plante. Sunt foarte dure, rezistente la apă și create special ca să se îmbine fără probleme cu elementele naturii prin formatul lor boltit. Mărimea camerelor poate fi modificată după dorințe, practic posibilitățile de design sunt nelimitate pentru că piesele modulelor se îmbină ca un puzzle.
Producătorii ne asigură că pot fi adăugate foarte ușor instalații electrice, de apă, gaz, dar și de încălzire. Pereții sunt de obicei albi dar se pot vărui cu var lavabil, vopsi, placa cu diverse materiale ori se poate lipi tapet. Se pot adăuga usi osciloculisante pe mărimea deschizăturilor modulelor. De obicei vânzătorii acestor module au și oferte de ferestre și uși.
Fațadele se proiectează de obicei pe partea de sud.
Merg folosite pe orice tip de teren, dar sunt grozave în zonele de deal- munte unde se pot integra minunat în peisaj. Mai sunt numite case verzi sau case magice. Stratul de pământ și vegetație care le acoperă asigură o izolare ieftină și eficientă, protejând locuitorii lor și de frig dar și de căldurile verii. Studiile arată că proprietarii unor astfel de clădiri plătesc cu 70-80% mai puțin costurile de electricitate (încălzire și răcire) decât pentru alte tipuri de case cu aceleași dimensiuni. Nu este nevoie nici de umidificatoare de aer sau aparate de aer condiționat, fiindcă verdeața de pe modelele de acoperis filtrează excelent aerul.
Astfel de căsuțe desprinse parcă din Stăpânul Inelelor pot fi soluții ieftine pentru turism, în special pentru agro-turismul. Se pot amenaja rustic cu mobilier din lemn și accesorii specifice. Mărește efectul de rustic cu ajutorul unor bârne, crengi, scânduri, piatră și cărămidă aparentă. Și la exterior se pot adăuga diverse decorațiuni rustice. Iată câteva exemple de case tip hobit concepute pentru turism.
Există chiar și restaurante și alte clădiri comerciale construite cu aceste module de exemplu Restaurantul Green Dragon Inn din cadrul complexului Hobbiton din Noua Zeelandă.
Desigur, se poate opta pentru o construcție de acest tip și ca locuință personală. Probabil vă gândiți că ar arăta ca o căsuță din povești și nu modern, dar imaginile de mai jos vă pot demonstra contrariul. Dacă nu dorești o locuință rustică, aceste module se pot amenaja modern.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!