Case vechi săsești trasformate în pensiuni turistice de succes
La începutul verii am fost prin împrejurimile Sibiului să caut un loc de cazare pentru niște prieteni din Germania. Datorită pandemiei cu Covid19, nu au vrut un hotel sau un loc prea populat așa că m-am uitat după pensiuni care au curte, peisaje frumoase și obiective turistice în jur. Așa am ajuns în Porumbacu de Sus și în alte mici localități din zonă. Spre mirarea mea am descoperit case săsești vechi renovate și transformate în pensiuni turistice moderne și de succes, iar la multe nu mai aveau locuri, erau închiriate cu luni înainte.
Antreprenorii, majoritatea români, au combinat cu gust stilul rustic cu cel modern. În general casele nu arată la exterior diferit de cea a bunicii mele, sibiancă și ea.
Dar dacă te duci mai aproape și intri, vezi schimbări radicale: geamuri și uși lărgite, niște pereți interiori dărâmați, spații deschise, mansarde amenajate și integrate în spațiul locuibil și multe abordări moderne.
Mi-au plăcut bârnele originale, lemnul aparent, ușile și ferestrele cu aspect vechi, cărămida, dușumelele recondiționate. Totuși proprietarii ne asigură că geamurile au fost înlocuite cu unele mai eficiente energetic și pereții au fost izolați ca să poată fi folosite și iarna. Multe au pentru încălzit sobe pe lemne dar am văzut și sobe cu gaz sau încălzire centrală.
Mobilierul este ales cu gust, în majoritatea căsuțelor în stil rustic, foarte potrivit cu cel al caselor. Dar este conceput să aducă vizitatorilor confort și odihnă, nu are aerul unor piese vechi de muzeu. Niște fotolii mițoase, un hamac, niște perne moi, un spațiu în care poți citi sau privi un film, toate te îndemnă la relaxare. Ca și decor găsești vase de lut, obiecte vechi din lemn ori metal, covorașe și cusături, sfeșnice și candelabre de efect îmbinate cu bucătării echipate în care se poate găti, wifi, Tv și alte echipamente moderne.
Băile sunt impecabile, au tot ceea ce o locuință civilizată poate avea, deși s-a încercat păstrarea stilului rustic și în aceste încăperi.
Căsuțele de vacanță au curții, grădini și oferă multe activități și în exterior: loc de făcut grătar sau foc de tabără, locuri de joacă pentru copii, terase acoperite sau umbrare, teren de sport etc. De asemnea există multe atracții culturale și turistice accesibile în jur: restaurante cu produse bio, plimbare cu calul sau căruța, observare a vieții și tradițiilor satului, la doar câțiva km de Castelul de lut Valea Zânelor , Cascada Bâlea, de Palatul Brukental Avrig, de Transfăgărășanul și de traseele montane. Orașul Sibiu cu multitudinea sa de obiective și aroportul Sibiu la aproximativ 30km sunt bonusuri atractive.
Am gasit ceea ce căutam și am plecta din zonă cu multă satisfacție și încredere în creativitatea și turismul românesc. Aceste șure au fost atât de bine recondiționate și amenajate încât le-aș recomanda oricărui turist, străin sau român.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!