Case cu fațade din piatră – ce trebuie să știi
Casele cu fațade din piatră sunt iarăși la modă și nu numai pentru construcțiile din mediul rural sau din zone turistice. Află care sunt particularitățile acestui material, avantajele și ce tipuri se folosesc în prezent.
Avantaje fațade din piatră:
Textura dată de acest material de construcție face pereții să arate foarte diferit de cei care sunt doar tencuiți și zugrăviți. Poate accentua liniile casei, făcând-o deosebită, rafinată, va ieși cu siguranță în evidență dintre celelalte case.
Piatra se potrivește foarte bine cu lemnul și sticla, așa că poate fi folosită în construcții aparținând mai multor stiluri: rustic, modern etc.
În plus contribuie la durabilitate, pereții vor fi mult mai greu afectați de lovituri, zgârâieturi accidentale
Piatra oferă protecție bună în caz de umezeală, zăpadă, căldură, ger și alte intemperii.
Se întreține ușor, este rezistentă la pătare. Atenție soluțiile acide, oțetul, cola, scrumul de țigară, vinul și vasele fierbinți o pot afecta. De asemenea obiectele din metal expuse la umiditate care intră în contact cu piatra pot lăsa urme de rugină.
Nu necesită vopsire/ văruire periodică, se poate eventual curăța din când în când cu detergenți, soluții speciale, sablare, aparat de curățare cu presiune. Cel mai bine întreabă la depozitul de unde o achiziționezi sau constructorul care este metoda cea mai bună de curățare pentru materialul respectiv.
Piatra este ideală pentru iubitorii naturii, menținând un cadru natural benefic și sănătos.
Tipuri de fațade din piatră
1. Piatra naturală
În trecut piatra naturală era nelipsită din construirea caselor, castelelor, zidurilor de apărare și a altor clădiri solide, multe rezistând sute de ani.
Tradițional, la construcția caselor se folosește piatră naturală de râu, mai mult sau mai puțin șlefuită sau se taie piatra în cărămizi mari, ideală pentru fundații. Desigur că astfel de material este mai des folosit la munte sau în zonele unde piatra este mai accesibilă și nu trebuie transportată pe distanțe mari. Și meșteri pentru a lucra cu piatră se găsesc mai mulți în acele zone. În trecut pietrele se prindeau între ele cu lut, astăzi cu mortar, amestec de ciment cu nisip fin.
Se folosește și în zilele noastre piatra naturală dar mai mult ca decorațiune exterioară sau interioară decât pentru a construi pereți întregi. Se optează des pentru piatră de pavaj, plăcile fiind mai subțiri și în culori atrăgătoare. Există și plăci mai mari din piatră pentru placarea pereților iar unele sunt tratate, pentru a le spori rezistența la umezeală, fiind ideale pentru exterioare.
În România există totuși un sat întreg în județul Alba unde casele sunt în întregime din piatră de râu.
Ca dezavantaj, prețul și instalarea pietrei naturale pot fi costisitoare. Totuși pe termen lung este un material durabil și se dovedește a fi o investiție bună. Este important să apelezi la un antreprenor specializat în placarea cu piatră naturală pentru a nu compromite materialele bune cu o lucrare neprofesionistă.
2. Panouri decorative- imitație de piatră
Pentru placarea pereților atât exterioară cât și interioară se folosește astăzi mai des imitația de piatră care poate fi găsită sub formă de plăci, panouri decorative etc. Materialele din care este confecționată sunt diverse începând de la cele ieftine din polistiren ori plastic, până la cele din amestec de ciment, ceramică, evident mai scumpe. Cele din materiale ușoare nu sunt la fel de durabile ca piatra naturală, deși poate o imită bine.
Avantajul este că există foarte multe modele, culori și dimensiuni din care se poate alege și se montează mai ușor decât piatra naturală. Multe dintre aceste plăci sunt create de tip puzzle, îmbinându-se perfect între ele. Și prețurile de placare sunt mai mici decât în cazul folosirii pietrei naturale. Pe suprafețe mici le puteți monta și personal într-un proiect gospodăresc de weekend.
Înainte de a cumpăra, citiți atent descrierea produselor, dacă sunt de interior sau exterior și ce sistem este necesar pentru a le prinde de pereți (majoritatea se prind cu adeziv). De asemenea verificați cu ce suprafețe sunt compatibile, temperaturile la care rezistă dar și cum se comportă în condiții de umiditate, îngheț, lovire, foc etc.
Varietatea lor le face potrivite pentru multe stiluri de construcții și pentru design-uri moderne de case, ca în imaginile de mai jos.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!