Case amenajate în culorile toamnei
Adevărul este că suntem diferiți și asta se reflectă și în modul în care ne amenajăm locuințele. Unora ne place ca anotimpul și ceea ce se întâmplă în exterior, să fie prezente și în interior ca și culori, accesorii, ca o continuitate și o mai bună conectare cu natura. Alții, dimpotrivă, preferă anumite stiluri de amenajare care nu au legătură deloc cu exteriorul. Nu pot spune că o opțiune sau alta este greșită.
În anumite culturi, toamna înseamnă sărbători locale de timp Halloween, Thanksgiving și atunci își decorează casele cu ceva corespunzător acestor sărbători: bostani, felinare, coronițe de frunze și plante uscate, legume, fructe, o decorațiune pe ușă sau sub ferestre etc. Deși la noi în țară acestea nu sunt sărbători autohtone, globalizarea își spune efectul și unele persoane aleg și ele astfel de decoruri.
Pe lângă decorațiunile ocazionale, putem vorbi și despre stiluri de amenajare interioară care încurajează folosirea ”culorilor toamnei” sau, mai sunt numite culorile sau tonurile pământului. Acestea sunt culori care își au rădăcinile în natură – nuanțe liniștitoare și discrete, care tind să fie destul de versatile. Pot include maro ciocolatiu, verde, ocru, crem și muștar. Aceste culori se inspiră din aer liber și reușesc de fiecare dată să facă un interior să se simtă mai primitor.
Cel mai adesea sunt decorate în culori ale pământului camerele de zi, dar în casele românești se întâlnesc des astfel de combinații și pentru alte încăperi ale casei.
Având nuanțe asemănătoare cu multe materiale scumpe, cum ar fi pielea, mahonul și băutura whisky, culorile pământului sunt adesea asociate cu cele mai bune lucruri din viață. Atunci când sunt folosite în schemele de amenajare a locuințelor, ele dau privitorului impresia unui lux reconfortant.
Combinațiile sunt foarte potrivite stilurilor rustice, chic, dar și pentru altele: minimalist, scandinav, boho, clasic, mediteranean, industrial etc. Depinde doar de ce paletă de culoare se alege. Se pot combina perfect cu culorile neutre alb, griuri colorate și negru. Sunt șic și elegante în orice condiții. Folosite împreună cu culorile primare deschise, acestea au capacitatea de a pune în valoare schemele de culori în care amenajăm casa.
Nuanțele pământului au un efect liniștitor, reconfortant, dar se recomandă atenție în amestecarea de diverse materiale, modele, elemente pestrițe și cu imprimeuri în aceeași cameră, pentru că atunci efectul va fi opus, creând impresia de aglomerare a spațiului, de vechi și camere întunecate.
Dar, deși aceste nuanțe pot funcționa într-o varietate de spații, menținerea interesului vizual poate fi dificilă. De aceea designerii recomandă combinarea lor cu alte culori mai puternice în interior, cum ar fi portocaliu, nuanțe de albastru, turcoaz, roșu, galben etc. Pot fi mici obiecte decorative care nu ies prea mult în evidență (o pernuță, un bibelou, un accesoriu), dar și mai mari ca un fotoliu, o cuvertură, o canapea, un covor ori chiar un perete accent. În acest mod se va evita monotonia des întâlnită la combinațiile de culori ale pământului.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!