Bucătării rustice de senzație [+30 modele cu poze si decoratiuni]
Personal îmi pla bucatariile rustice chiar dacă acum, la bloc, nu am posibilitatea să includ foarte multe elemente ale acestui stil. Dar poate ai crescut și tu la țară, ori ești fascinat de designul unor cabane sau hoteluri în care îți petreci vacanța și ai vrea să îți amenajezi bucatăria rustica ca la tara. Poate arăta grozav la casele de la munte, de coastă, în pensiuni, case pe care le folosiți pentru turism rural dar și în locuințele obișnuite. Iată câteva sfaturi și idei:
Folosește materiale naturale
Elementele stilului rustic pot varia de la o zonă la alta, de la o perioadă la alta, dar o caracteristică comună este că pun în evidență naturalul, de aceea poți începe prin a include în designul bucătăriei cât mai multe materiale naturale, ca la tara. Asta înseamnă o mulțime de lemn și piatră (atât la mobilier, cât și pe tavan / pereți) și țesături precum in, bumbac sau iută.
„Designul rustic, în esența sa, este utilizarea elementelor organice în starea lor cea mai naturală”, spune designerul Katie Hodges.
Designul trebuie să fie simplu, folosește ca materie primă bușteni, lemn nefinisat, pietre neșlefuite.
Poți folosi și șlefuite dacă folosești un stil puțin mai modern și poți adăuga la lista materialelor și marmura, cărămida sau Salamander bluEvolution 92 pentru ferestre, care inglobeaza peste 10 nuante de culori in imitatie de lemn.
Aceste materiale pot acoperi pereții, dar și tavanul și pardoseala. Dacă nu vrei pereții în întregime din aceste materiale, poți să faci doar unul placat și restul tencuiți și văruiți normal. Folosește bârne din lemn, stâlpi.
Ca alternativă mai rezistentă la dușumeaua din lemn, poți folosi cărămidă sau gresie cu aspect nefinisat.
Nu se folosește foarte mult faianța la bucatariile rustice, dar dacă vrei să acoperi peretele cu aragazul, poți folosi nunțe cu maro, gri, ceva care să nu iasă în evidență, de preferat plăci pătrate mici. La stilurile costale merg și modele cu albastru sau verde. Unele persoane folosesc pentru asta plăci decorative care seamănă cu cărămida, piatra.
Îmbracă hota în lemn sau piatră, pentru a întregi aspectul rustic. Un cuptor de pâine din cărămidă ori piatră ori o sobă tip șemineu cu lemne, va face deliciul acestei bucătării la tara, mai ales dacă se și mănâncă acolo. Daca ai o terasa mare poti folosi un usi culisante termopan pentru nu a obtura privelistea si a conserva spatiul interior.
Idei de mobilier
În conformitate cu tema naturală, mobilierul rustic este realizat de multe ori manual sau la comandă. În general, este simplu în ceea ce privește designul și forma, lăsând în schimb materialele să iasă în evidență. Este de obicei supradimensionat și este conceput pentru a te simți confortabil și relaxat. Mobilierul din lemn greu, realizat din bușteni, scânduri și piatră brută este obișnuit. Merge bine și metalul, în special la aparatele de uz casnic dar și la chiuvetă, rafturi, masă, scaune etc. Poți folosi piese mai vechi de mobilier recondiționate sau făcute acasă. O insulă construită din piatră, un blat pentru suprafețele de lucru din lemn masiv, un coș pe post de lustră… atmosfera rustică nu este greu de creat.
O idee ar fi să comanzi mobilierul la un atelier de prelucrarea a lemnului de la munte ori să procuri piese vechi, rustice la târgurile de artizanat ori de vechituri.
Blaturile pot fi din lemn dar și din piatră ori marmură. Evită materialele foarte sclipitoare și finisate sau cele prea colorate, folosește cele cu aspect de lemn, cu nervuri și pete de culoare care să aducă cu cele naturale. Dacă nu îți place un mobilier maro, albul și griurile sunt și ele potrivite cu stilul bucatariilor rustice , la fel nuanțele de verde și bleo.
Poți confecționa rafturi și cuiere din paleți din lemn, din scânduri vechi, din sertare și alte piese de mobilier mai vechi.
Ca și spații de depozitare poți folosi și coșuri din nuiele, lădițe din lemn, recipiente din tablă sau cutii acoperite cu pânză.
Decorațiuni în bucătăriile rustice
Le poți cumpăra sau confecționa. Sunt multe tutoriale în acest sens pe internet. De fapt orice obiect vechi din lemn, tablă, metal, pânză se poate integra fără probleme într-o bucătărie de acest tip:
- vase de gătit din cupru
- oale de lut sau porțelan alb
- candelabre și sfeșnice metalice ori din lemn
- suport din lemn de prins oale și alte ustensile de gătit
- elemente vintage – tablouri, cutii metalice, borcane, găleți, linguri, ceainic, cântar și alte obiecte vechi
Dacă ai o bucătărie mică, nu o aglomera cu foarte multe, redu numărul decorațiunilor și pieselor de mobilier, folosește scândura sau piatra doar pe un perete, alege culori deschise și dulapuri înalte.
Important:
Rustic nu înseamnă că bucătăria ta va arăta învechită sau ca de la țară. Poți folosi piese din lemn masiv, metal sau pânză cu design modern, poți combina stilurile înclinând balanța spre clasic, chic, mediteranean etc.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!