Apartament vechi și demodat, moștenit de la părinți, renovat ca în reviste
Tânărul Cosmin T. nu a avut inițial intenția să se mute în Târgu Mureș pentru că avea un serviciu bun în IT și apartament cumpărat în rate, în București. Dar după ce părinții lui nu au mai fost, i-a rămas apartamentul lor cu 2 camere. Nu mai fusese acolo de la înmormântarea tatălui. Camerele erau mari, dar totul arăta vechi, întunecat, demodat. S-a gândit să-l renoveze și să-l vândă și faptul că odată cu epidemia de Covid19 multe dintre sarcinile lui de la serviciu s-au mutat online, l-a făcut să meargă acolo pentru acest proiect în septembrie.
Lui îi plac lucrurile moderne și de calitate și de aceea a schițat chiar el un plan cum vedea el apartamentul renovat. Un prieten din copilărie care are o firmă de amenajări interioare într-un oraș din apropiere a făcut ca totul să devină realitate.
În primul rând a înlocuit geamurile și ușile vechi cu ferestre moderne Veka Softline 76 și a montat o centrală de încălzire nouă.
”Pentru mine aceste lucruri sunt elementare, spune Cosmin. Nu contează ce super-design alegi dacă instalațiile de căldură, apă, lumină nu funcționează corect. Am verificat totul. Cu centrala știam că sunt probleme, a reparat-o tata de câteva ori dar se defecta des și nu dădea randament. Am pus una nouă. Cu lumina nu a fost mult de lucru, doar am instalat mai multe prize și am schimbat corpurile de iluminat ca să se potrivească noului concept. Eu nu sunt designer de interioare dar compania la care lucrez face grafică pentru câțiva designeri și arhitecți așa că sunt la curent cu trendurile în acest domeniu.”
Un lucru revoluționar a fost să dărâme un perete de la bucătăria mică și să o facă open-concept cu deschidere în camera de zi. Mai ales că sufrageria avea deja o nișă frumoasă cu ferestre, un fost balcon închis, în care se potrivea grozav un loc de luat masa.
Pentru că a fost nevoit să acopere fereastra ca să facă loc la mai multe dulapuri, a prevăzut o fereastră mare, fixă pe partea unde fusese înainte ușa bucătăriei. S-a dovedit a fi un accesoriu foarte util, lumina din sufragerie pătrunde nestingherită până în holul de la intrare și dă apartamentului și un aer modern, mult mai sofisticat decât dacă acolo ar fi fost doar un perete alb.
Și pentru că vorbim de alb, Cosmin a ales această culoare să fie dominantă pentru mobilier dar și culoare a pereților, a parchetului nou instalat.
”Cu siguranță nu știu totul despre amenajările interioare, explică el, dar știu că albul face un spațiu să pară mai mare și mai luminos. Înainte pereții erau crem, unele piese de mobilier maro închis, părea aglomerat și întunecat chiar dacă mai schimbaseră ai mei niște fotolii… covorul. Acum totul este alb, fluid, aerisit. Nu am păstrat mult din vechiul mobilier, nu sunt sentimental. Unele erau de pe vremea când eram eu mic. Am renunțat și la draperiile înflorate din sufragerie și a pus doar niște jaluzele albe. E mult mai multă lumină. Am combinat cu nuanțe de gri dar și cu pete de bej, negru, verde pentru a încălzi atmosfera. ”
Și bucătăria are dulapuri albe, înalte, create la comandă ca să se potrivească perfect spațiului strâmt și să-l folosească la maxim. Aragazul, frigiderul și cuptorul cu microunde sunt de inox și încorporate în mobilier. Lipsa mânerelor la ușile dulapurilor este un alt secret al designului de interioare care adaugă modernism și impresie de spațiu. De efect este și chiuveta mare, modernă.
Tot la comandă sunt și polițele și biroul suspendat din sufragerie, înguste dar foarte practice. Un dulap lung tip comodă pe peretele opus a înlocuit rafturile inestetice de până atunci. Cosmin a optat pentru o canapea cu disign minimalist, cu 2 locuri și o măsuță mică metalică alături.
”M-am gândit că poate fi o locuință pentru un student sau un cuplu de tineri căsătoriți. Așa că 2 locuri sunt de ajuns. La nevoie, dacă vin musafiri, la masă mai sunt încă 4 scaune și e un loc grozav acolo de stat la o cafea. De aceea nu am adăugat fotolii sau alte piese de mobilier. Când eram copil aici a fost dormitorul meu dar și cameră de zi așa că erau multe îngrămădite: o canapea extensibilă, rafturi, masă de studiu, fotolii, scaune, comodă cu televizor… Au mai modernizat părinții după ce am mers la facultate dar tot erau multe și mobilă cu stiluri diferite… Am plătit ceva mai mult să fac ceva la comandă dar nu regret. Acum îmi place și mie, m-am gândit să mă mut aici, acum că lucrez mai mult online.”
Baia era funcțională dar nu se mai investise în ea de prin anii ’80. Schimbarea este radicală, arată ca la un hotel de 5 stele.
”Am optat pentru nișe în perete în loc de rafturi sau dulapuri, am micșorat fereastra și am schimbat locul câtorva instalații. Acolo a fost cel mai mult de muncă. Când spațiul e mic, nu ai cum să-l faci fizic mai mare. Dar poți alege piese care să nu ocupe așa de mult loc, ca de exemplu această chiuvetă cu format îngust și lung. Nu am vrut să renunț la cadă, deși mi-a trecut prin cap că un duș simplu ar ocupa mai puțin. Dar mie îmi plac băile cu spumă. Faianța imită marmura, cu nervuri gri, iar un perete este acoperit cu altfel de faianță, măruntă, de tip fagure. Îi dă un aspect deosebit”, ne explică proprietarul cu mândrie.
Dormitorul l-a văruit tot cu alb și a înlocuit ușile dulapului încorporat existent cu unele cu oglinzi, pentru a face camera să pară mai mare și mai luminoasă. I-a adăugat și niște sertare. În afară de patul dublu nu au mai încăput decât niște noptiere albe, joase.
”Am recondiționat patul părinților, mărturisește el. Dar am schimbat salteaua cu una nouă. Arată modern. Lenjeria albastră e favorita mea, o culoare liniștitoare. Nu mi-ar fi plăcut să am o cameră de dormit doar în alb și gri.”
Totul arată perfect. Aproape am uitat de scara întunecoasă cu aspect comunist, de liftul care scârțâie până la etajul 6, de vecina care spiona printre niște gratii la ușă când am sunat. Mă simt ca într-o altă țară iar Cosmin îmi spune entuziast că probabil nu va vinde ci se va muta acolo curând.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!