Amenajare gradina [+35 idei cu poze]
Amenajarea gradinii este o provocare importanta pentru ca reprezinta spatiul de relaxare in aer liber. Dacă locuiești la țară sau într-o locație cu curte mare, atunci bucură-te pentru că posibilitățile de amenajare sunt infinite. Poți proiecta o grădină de flori, poate și straturi de zarzavat, pomi fructiferi, arbuști decorativi, umbrar sau terasă, spațiu de joacă pentru copii și multe altele. Dimensiunile sunt într-adevăr un factor important atunci când alegi cum să îți amenajezi gradina exterioara. Dar nu trebuie să-ți limiteze visele, pentru că pot încăpea o mulțime de lucruri și într-o curte mică, dar amenajată inteligent.
Încă de la început țin să precizez că dacă vrei să crești păsări, să depozitezi unelte, să parchezi un mijloc de transport sau alte tipuri de activități mai puțin estetice în curte, este bine să le separi cumva, să pui un gard sau alt mod de divizare și să le plasezi pe cât posibil în spatele clădirii sau doar pe una dintre laturi și să lași restul liber pentru grădină și loc de relaxare.
Idei de amenajare a unei gradini mici
Aici mă refer la gradini de dimensiuni mici dar și la curți interioare, terase și balcoane mai largi de bloc etc. Chiar dacă ai numai câțiva metri pătrați, află că poți face un aranjament util și plăcut ținând cont de următoarele sfaturi:
Mergi pe verticală – asta poate însemna să alegi plante care cresc înalte și mai puțin voluminoase. De asemenea poți opta pentru cele agățătoare și să le prinzi pe perete, garduri, coloane, pe orice îngrădește dragina. Dacă nu ai astfel de ziduri sau sunt greu de prins acolo, poți agăța niște paleți ori grătare din lemn sau confecționa niște panouri sau suporturi verticale pe care să se ridice plantele. O altă idee e să cumperi plante în ghivece înalte sau din cele care se pot suspenda. Într-o curte în stil rustic merg și butoaiele din lemn, diverse recipiente din metal etc. Poți alege de diverse mărimi și culori pentru a da viață grădinii. Din cărămizi, piatră, lemn orice material e potrivit cu stilul grădinii tale, crează niște straturi mai înalte sau un sistem de trepte pe care să plantezi flori sau arbuști. Și glastrele lungi pe care le poți agăța la ferestre sau pe un gărduț, sunt o idee grozavă care salvează spațiul de la sol pentru alte activități.
Compartimentează – în loc de straturi lungi de plante de o parte și bănci sau spații cu altă funcționalitate de altă parte, poți intercala aceste zone. Poți face de exemplu un spațiu pentru plante rotund, alături pune o măsuță, mai încolo un alt strat delimitat cu pietre și un leagăn de grădină etc. O idee de amenajare a gradinii sunt și dalele așezate din loc în loc printre plante sau să folosești pavaje verzi, tip grilă, în loc de alei mari care ocupă mult spațiu. Poți compartimenta și cu ajutorul unor plante, arbuști decorativi. Dacă însă vrei să construiești o terasă, un umbrar, alege un design minilamist care se amestecă armonios cu plantele și elementele din jur și care să nu taie din spațiu. Poate fi ceva din materiale naturale ca piatra, lemnul, cărămida sau pentru cele mai moderne fierul forjat, sticla. Majoritatea gradinilor mici nu oferă spații pentru astfel de construcții mari așa că mai bine optezi pentru o umbrelă, un acoperiș tip grilaj sau unul temporar sub care să așezi mese, dacă nu le vrei direct în aer liber. O altă idee de a diviza spațiile într-o gradina mică e să creezi diferențe de nivel, de exemplu să amenajezi o zonă mai înaltă unde așezi masa cu scaune ori o bancă și restul grădinii să fie mai jos.
Alege mobilier de dimensiuni reduse – există astăzi o gamă variată de scaune, mese, fotolii, canapele, dulapuri, leagăne și alte tipuri de mobilier de grădină. Când însă curtea ta este mică, alege ceva de dimensiuni cât mai reduse, cu design simplu, fără multe piese care să încarce inutil spațiu. Renunță la cele cu perne voluminoase, mânere și spetează ample, design complicat etc. Mesele rotunde ocupă mai puțin loc decât cele de un alt format și poți pune foarte bine și 2 dar și 5-6 scaune la ele. De asemenea alege culori deschise și materiale naturale (lemn, in, bumbac etc). Este bine să măsori înainte, să faci o mică schiță și să te gândești la toate aspectele: căi de acces, care sunt zonele însorite unde se pot pune plante, flori, ce tipuri de activități vrei să desfășori acolo etc.
Pavează corespunzător – după cum am spus mai sus, aleile mari nu fac decât să ia din spațiu. Dar multe persoane preferă pavajele sau alt sistem de acoperire în zonele în care pun masa, grătarul, printre straturi, în fața casei sau chiar pentru toată suprafața curții. Atenție însă ce tip de pavare alegi. Dacă optezi pentru dale mari și pătrate puse paralel cu casa ori gardul, acestea vor face gradina să pară și mai mică. Poți să le instalezi sub formă de romb sau să optezi pentru un alt format de dale, mai mici sau chiar să acoperi cu pietriș mărunt. De asemenea recomandăm culorile deschise care dau impresia de spațiu dar și un aer modern curții. Mai poți alterna dalele pătrate cu cărămizi, piatră naturală ori cu alt tip de dale și să le așezi cât mai original și interesant.
Plantează câțiva copaci – chiar dacă dispui de un spațiu minuscul, nu te feri să plantezi și copaci. Pot fi din cei fructiferi sau arbuști înalți ornamentali. Pot să ofere umbră și să contribuie la intimitatea locuitorilor din acea casă. De asememenea alternează pe tot spațiul plantele și arbuștii înalți cu cele de înălțimi mai reduse, plantele agățătoare ori suspendate cu cele în straturi sau ghivece fixe. Impresia de înălțime, umbră și intimitate poate fi obținută și cu ajutorul unor pagode sau arcade cu plante agățătoare.
Alege culorile plantelor cu scop – plantele și florile în culori deschise, viu colorate pot face ca o grădină mică să pară mai mare. Culorile auriu sau galben-deschis, sunt perfecte pentru luminarea curților întunecate, sunt ca niște mini-felinare de efect. Plantele și arbuștii cu frunze lucioase vor contribui, de asemenea, la iluminarea spațiului. Ca regulă generală, culorile fierbinți, cum ar fi roșu și galben închis, fac ca un spațiu să se simtă mai intim. Culorile reci cum ar fi violet-deschis, alb și albastru adâncesc câmpul vizual, făcând un spațiu mic să se simtă mai mare.
Crează un punct de interes – poate fi o măsuță cu scaune, un leagăn de grădină interesant, o mică fântână arteziană sau un suport pentru apă la care să se adune păsări. În acest mod amenajarea gradinii va avea și culoare dar și sunet, se va simți mai interesantă și personalizată.
Obiectele de iluminat – sunt și ele importante într-o grădină mică. Desigur forma și culoarea lor trebuie să se potrivească cu stilul ales pentru amenajarea gradinii. Dar recomandăm fie de dimensiuni mici și să fie așezate în special pe lateral, agățate pe garduri, zidurile din jur, în loc să le palsezi în mijloc. Se pot agăța și în copaci sau sub formă de lanțuri luminoase deasupra sau pe jos pe margine, dar discrete. Scopul nu este să se atragă privirile spre ele ci să pună mai mult în valoare spațiul și să poată fi folosit până târziu seara. Poți să te inspiri și din articolul Soluții inedite pentru iluminatul grădinii.
Nu aglomera prea tare – impresia de spațiu îngrijit, ordine, amenajatul simplu, minimalist, doar cu ce e absolut necesar, poate face minuni într-o gradina mică. În afară de plante sau un loc de stat jos ori de luat masa, nu exagera cu multe accesorii, statuete, decorațiuni de grădină sau cu obiecte de iluminat de dimensiuni mari. Păstrează cât mai simplu și ordonat și atunci spațiul va părea mai mare, odihnitor și nu înghesuit, sufocant.
Idei de amenajare a unei gradini mari
Planifică bine spațiul – mulți cred că dacă ai loc destul nu trebuie să îți bați prea tare capul unde pui plante, masă sau alte elemente dorite în gradina și că nu trebuie să planifici înainte. În realitate un spațiu mai mare este mai dificil de amenajat, mai complex, mai scump și chiar poți fi mai predispus la erori. Ca și în cazul unui spațiu mic, este bine să faci mai întâi o schiță, luănd în considerare aspecte ca: Ce elemente vrei să fie mai expuse, să se vadă din stradă de exemplu și pentru ce vrei intimitate? Vrei copacii plantați să aducă umbră casei sau nu? Vrei ceva care să umbrească ferestrele casei sau nu? Sunt copii sau animale de companie în familie și atunci anumite zone trebuiesc protajate cu gard sau alte despărțituri? Există zone umbrite de casa ta, alte clădiri, copaci și acolo nu poți planta flori? Dacă faci un spațiu cu bănci, grătar, loc pentru plajă, la câte persoane te gândești (membri ai familiei dar și vizitatori uzuali, prieteni care pot veni)? Ce buget ai pentru amenajare, îngrijire? Cât timp ai ca s-o întreții sau dacă îți permiți să plătești pe cineva? Cum poate arăta în diverse anotimpuri? Ce stil arhitectural este casa pentru a alege o grădină în același stil?
Pentru ceva mai pretențios, poți plăti un designer sau o firmă care se ocupă cu amenajări gradini și rezultatul va fi garantat altul.
Ce să faci să nu pară goală și plictisitoare – o gradina mare nu trebuie umplută în întregime cu ceva dar nici nu trebuiesc lăsate zone neîngrijite și neamenajate pentru că atunci nu va arăta bine. Crează diverse spații (zonă de plante, arbuști, grătar, masă, piscină, leagăn, loc de joacă pentru copii etc) și între ele lasă bucăți doar cu gazon sau iarbă frumos retezată. Unește-le eventual cu un sistem de alei sau cărări. Amenajează totul în același stil, pentru a crea unitate și curgere în toată curtea. De asemenea, poți crea diferențe de nivel în anumite zone, pentru a o face mai interesantă. Un spațiu care pare prea gol, prea mare, poate fi și puțin împărțit cu ajutorul unui gărduț verde sau din alte materiale , aplicând din loc în loc arcade sau pereți cu plante agățătoare, creând niște pereți decorativi etc.
Mai multe zone de interes – fiind un spațiu mai mare poți avea mai multe zone spre care să atragi interesul și atenția: un umbrar, un leagăn, un spațiu de joacă, un copac mai deosebit, un mic iaz sau fântână, un spațiu în care se adună păsări, o piscină etc. Amenajează alei sau cărări care să ducă spre acestea și astfel vor fi și mai mult puse în evidență.
Plante – evident poți folosi și arbuști și plante mai voluminoase atunci când spațiul este mai generos, dar pentru un aspect rafinat, combină-le cu altele de dimensiuni mai mici. Amenajează mici insule de vegetație delimitându-le cu pietre, cărămizi, gărduț sau prin designul plantelor. Tipul de vegetație și modul de aranjare depinde de stilul ales. Într-o grădină rustică de exemplu se aleg plante și arbuști care se găsesc în mod obișnuit la noi (garoafe în ghivece, crini, trandafiri, bujori, crizanteme, lăcrămioare, liliac etc). Aspectul straturilor poate fi puțin mai sălbatic, cu pietre, cărămizi, oale de lut, recipiente din lemn sau metal cu aspect învechit. O grădină amenajată într-un stil mai modern poate avea și plante mai rafinate, exotice, decorative, evident și mai scumpe de achiziționat și de întreținut.
Mobilier și accesorii – într-o gradina spațioasă poți plasa și obiecte mari pentru relaxare în aer liber- canapele ample, cu perne, saltele, seșlonguri pentru stat la soare, grătare, poate chiar construi terase, cuptoare etc. Sfatul nostru este să alegi însă numai ce îți este util și să te gândești nu doar la cum arată acestea ci și dacă sunt rezistente la umezeală, la frig sau la temperaturi mari, dacă nu, unde le poți depozita, cu ce le poți acoperi etc.
imi place
am si eu idei pentru gradina cu flori