Aceste greșeli de amenajare pot da un aer vechi casei tale
Poate că îți amenajezi casa ori vrei să o faci să arate mai modernă și asta nu înseamnă neaparat buget uriaș ci și atenție la cum combini anumite elemente. Așa că poate ar trebui să ții cont și de următoarele sfaturi de design.
Ce poate să dea un aer vechi și demodat unei case:
–covoarele pestrițe – știu că a fost și este încă o modă la români să folosească covoare cu design stil oriental. Și mai sunt și alte tipuri de covoare cu tot felul de spirale și forme geometrice, ori florale care se folosesc mai nou. Acestea au în comun un lucru: au de obicei mai multe culori și un design încărcat. Arată pestriț și obositor într-o cameră. Când se asociază și cu o cuvertură sau draperie la fel de tărcată, atunci camera nu va arăta nicidecum modern ci ca o aglomerare inestetică de vechituri. La vel și dacă sunt folosite în camere care au un tapet ori canapea în mai multe culori. Dacă ții neaparat să folosești un asfel de covor, combină-le cu mobilier, cuverturi, draperii de o singură culoare, fără modele, dungi sau alte forme.
-dușumele prea acoperite – dacă în dormitor vrei să pui un covor mare sau să ai acoperit cu mochetă, nu este nici o problemă, dar nu uita că vor arăta modern dușumelele neacoperite sau numai cu covorașe mici în anumite zone. Mai ales în camera de zi, holuri, ia în considerare să folosești mai puține covoare. Se observă diferența și în exemplele de mai sus. Sfatul nostru e să pui parchet care arată bine și pe cât posibil la fel în toată casa, nu culori și modele diferite în camere. Dacă dorești gresie în bucătărie, baie, alege ceva în același stil cu parchetul, aceeași culoare, pentru a da un aer de curgere și de unitate de la un spațiu la altul. (există și gresie care imită lemnul, chiar are același format cu partchetul)
– huse și cuverturi de pat- așa cum am spus în exemplul anterior, cuverturile multicolore pot face spațiul să pară încărcat, vechi. Cumpără mobilier care se poate folosi neacoperit. Dacă totuși vrei să-l protejezi de copii, animale de casă folosește huse fixe, într-o singură culoare, asortată cu designul camerei sau cumpără canapea și fotolii dintr-un material care se poate șterge ușor ori este mai rezistent la purtare.
– bibeloruri ieftine- nu am nimic împotriva decorațiunilor de acest fel sau de alte tipuri, dar aglomerarea rafturilor, vitrinelor cu obiecte de diverse stiluri, culori, calități, vă va face un deserviciu în loc să vă înfrumusețeze casa. Alegeți mai bine mai puține astfel de accesorii de decor și alese într-un singur stil, asortate la culorile camerei. Același aspect aglomerat îl dau mileurile și șervetele puse pe rafturi sau pe mobile.
– aglomerare de mobilier, de mărimi și stiluri diferite – rețineți că mai puțin este mai bun în materie de amenajări interioare. Într-o casă de om se adună multe, așa că gândiți-vă de la început la spații destule de depozitare pentru o mulțime de lucruri mici. Este greu pentru un neprofesionist să combine tipuri diferite de mobilier și mai ales mai multe culori într-o cameră. Cereți sfatul unui specialist în amenajări dacă doriți ceva foarte colorat sau vreți să păstrați și o parte din mobilierul vechi atunci când amenajați casa. Există și multe grupuri pe rețelele sociale unde puteți cere o părere. S-ar putea să trebuiască să vopsiți anumite piese de mobilier sau să renunțați la ele. O casă cu multe mobile va arăta ca un depozit sau piață de vechituri dacă nu sunt corect combinate.
Atenție și la culorile alese și reține că dacă folososești doar nuanțe apropiate vei obține ceva monoton și plictisitor, chiar dacă moblilierul este nou ori modern. Interesează-te ce palete de culori merg, nu fă totul maro-gălbui sau negru-gri ori monocolor.
– culori închise, lumină puțină – atenție la culorile alese pentru mobilier, pereți, dușumea, accesorii. Culorile închise vor face întotdeauna camera să pară mai mică și mai întunecată. Le poți folosi dar numai în camere mai mari, bine luminate, sau combinate cu culori deschise. Nu încărca ferestrele cu perdele și draperii voluminoase care iau din lumina naturală a camerei. Poți să le lași neacoperite sau cu perdele subțiri, draperii doar de o parte și de alta în culori deschise.
– tapet învechit sau pereți acoperiți cu materiale inestetice- ambele vor da camerei un aer de vechi și nicidecum modern. Tapetul sau modelele mai deosebite de decorare a pereților (strop, dungi, stocaturi, panouri decorative, var sau vopsea decorativă, piatră sau cărămidă aparentă, aspect de gresie, etc) au frumusețea lor dar numai dacă sunt folosite cum trebuie. Ele pot să încarce camera, să o facă întunecată și inestetică. Este important să fie asortate cu culorile și stilurile camerei. Folosește mai curând doar un perete accent și nu toți pereții cu astfel de materiale și combină-le cu mobilier modern, fără multe culori și modele.
– gresie sau faianță în 2 culori dispusă în design șah sau romburi- romburile, stilul șah merge cu amenajarea retro dacă asta doriți, dar nu se recomandă folosirea la alte stiluri pentru că vor face casa să pară învechită.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!