5 sfaturi ale designerilor pentru amenajare garsonieră
O garsonieră înseamnă pentru mulți un început, o primă locuință sau un spațiu care se potrivește exact anilor de liceu sau de facultate (personal sau închiriat). Vorbim de obicei de o cameră de mărime medie, cu o bucătărioară și baie separate, eventual un mic hol la intrare.
Când ai numai o încăpere, atunci trebuie să aibă mai multe funcționalități: loc de dormit, de luat masa, de petrecut timp liber, poate de studiu sau cu birou de lucru etc. Apoi trebuie să depozitezi haine, încălțăminte, lucruri personale, îți trebuie loc pentru un televizor, poate un frigider care nu încape în bucătărie și multe altele. Dintr-o dată garsoniera ta poate deveni neîncăpătoare sau, amenajată necorespunzător, poate arăta ca un depozit cu de toate, de te miri unde mai încap și oameni.
Pentru cei care vor ca garsoniera să fie un spațiu frumos, modern, în care să se simtă bine, să-și încarce bateriile, aflați că acest lucru se poate și puteți să vă inspirați din exemplele pe care le-am adunat pentru dumneavoastră mai jos și din sfaturile unor designeri renumiți:
1. Cât mai puține despărțituri
Poate tendința este să împarți cumva camera pe zone cu diverse funcționalități, dar specialiștii spun ”nu” pereților și altor despărțituri, ba chiar recomandă să dărâmați pereți dacă este posibil și dacă puteți obține avizele necesare pentru asta.
Adepții ”open concept” pot dărâma peretele bucătăriei și s-o unească cu camera. Sau îl dărâmi pe jumătate și faci un fel de masă tip bar deasupra. Ori schimbă locația bucătăriei pe unul dintre pereții camerei și poți folosi vechea bucătărie ca șifonier, spațiu de depozitare ori un mic birou.
La fel poți să desființezi ușa spre hol, sau să prelungești spațiul închizând balconul și dărâmând peretele de acolo. Orice aduce un mic spațiu în plus sau contribuie la o curgere, o deplasare mai ușoară va avea avantaje enorme pentru o garsonieră.
Cum garsonierele au de obicei numai o fereastră, împărțirea camerei poate aduce probleme serioase încurcând iluminatul natural.
Dacă totuși camera este foarte mare ori ai mai multe ferestre, o poți împărți însă te sfătuim să alegi termopane Salamander cu multa sticla, un raft, un perete până la jumătate sau ceva pliabil ori care se poate îndepărta la nevoie.
2. Divizează camera eficient
Lipsa pereților nu înseamnă că nu poți împărți garsoniera ta pe zone, în funcție de funcționalitatea pe care vrei să le-o dai: loc de dormit, de zi, birou, loc de gătit etc. Am spus deja mai sus că poți folosi niște rafturi sau mici despărțituri dar asta este numai una dintre metode.
Poți de exemplu ridica puțin dușumeaua într-o zonă anume și crea o platformă pe care să pui patul, zona de gătit, ori cea de studiu/ lucru. Avantajul e că va părea o zonă total separată iar dedesubt poți include niște sertare foarte utile pentru a depozita diverse lucruri.
O altă idee ar fi să creezi impresia de spațiu diferit cu ajutorul culorilor pereților sau mobilierului: culori sau nuanțe diferite pentru fiecare spațiu. Ori un tapet special într-o anumită zonă. Dar trebuiesc folosite culori complementare și nu exagera cu prea multe culori pentru că va face spațiul să pară încărcat și dezordonat.
De asemenea modul de așezare al pieselor de mobilier poate să te ajute să divizezi spațiu. Nu alinia pur și simplu mobilierul pe lângă pereți ci grupează-l pe funcționalități.
3. Mergi pe verticală
Asta poate însemna în mod obișnuit la români să pui un pat suprapus (dacă sunt mai mulți care folosesc garsoniera) sau unul supraetajat și în acest mod ai un spațiu suplimentar jos pentru un birou, o canapea ori pentru dulapuri.
În designul de interioare pentru locuințe mici asta poate însemna și altceva. Unde înălțimea camerei o permite, se poate construi o platformă la înălțime pentru spațiul de odihnă sau alt spațiu util. Pentru a nu ocupa un loc prețios cu scara, fă-o cât mai redusă ca dimensiuni sau include sub ea rafturi pentru haine și alte lucruri personale.
De asemenea e bine să faci dulapuri și rafturi până sus la tavan pentru că în acest mod vei folosi mai eficient spațiul și va arăta și mai modern.
4. Atenție la alegerea culorilor
Este o regulă generală în designul interior că nuanțele prea închise folosite în spații mici, pot face ca acesta să pară și mai mic și mai înghesuit. La fel, așa cum am precizat și mai sus, prea multe culori pot avea același efect. Totuși cel care locuiește acolo poate decide ce vrea și ce-i face plăcere.
Pentru camerele întunecoase albul poate fi de ajutor și îl poți folosi pentru pereți dar și mobilier. Poate de asemenea sugera ordine, curățenie, calm.
Griurile sunt caracteristice stilurillor de amenajare moderne iar nuanțele de crem, ocru, maro, culoarea lemnului, galbenul, verdele crud dau locuinței o atmosferă mai caldă și mai primitoare.
Sfatul designerilor este să alegi 2-3, maxim 4 culori dominante și să le folosești pentru întreaga garsonieră.
Văruiește toți pereții aceeași culoare și este de recomandat să folosești și același tip de pardoseală peste tot, chiar dacă ai bucătăria inclusă în camera principală. Pardoseala diferită va face spațiul să pară fragmentat, mic.
Folosește covoare, cuverturi, tapet simple, fără să fie încărcate cu prea multe modele, dungi, buline și alte figuri pestrițe.
5. Folosește mobilier potrivit
O garsonieră nu este un spațiu în care poți aduna de-a valma divanul bunicii, șifonierul uriaș al mătușii și orice altceva găsești la îndemână. De fapt poți face asta dar va avea aspect de magazie de vechituri și nu vei mai avea loc de nimic. Este o artă să poți amenaja o locuință mică mai ales dacă vrei să arate bine și modern. Iată câteva sfaturi ale designerilor despre mobilierul potrivit:
- să fie același stil – dacă nu știi prea multe despre stiluri e bine să te documentezi sau să angajezi un designer. Este important ca piesele de mobilier să se potrivească între ele, să aparțină aceluiași stil de design interior, oricare ar fi cel dorit de proprietar. Acest lucru va aduce armonie spațiului și va contribui la estetica încăperii.
- potrivit spațiului – de recomandat e să nu cumperi mobilier la întâmplare (de genul ”Am nevoie de un șifonier, asta e ieftin, pare încăpător, îl iau”). Măsoară și planifică cu atenție pentru că spațiul unei garsoniere este prețios, nu îl poți risipi. Cel mai bine e să îl faci la comandă sau să fii sigur că încape perfect și nu lasă spații libere sau nu ia spațiul epntru pat sau alte lucruri.
- alege mobilier multifuncțional– asta poate însemna că o piesă de mobilier poate îndeplini mai multe roluri- de exemplu canapeaua are spațiu de depozitare dedesubt, ai o măsuță tip cufăr sau cutie în care poți pune ceva, ai mașină de spălat cu storcător în loc să cumperi două separat etc.
- gândește minimalist – trebuie să scoți tot ce nu este absolut necesar dar și să îți ofere tot ceea ce ai nevoie, fără să facă garsoniera să pară încărcată, aglomerată. Unde nu ai spațiu destul, nu trebuie să pui neapărat șifonier, ajunge un suport pentru umerașe și niște cutii sau coșuri frumoase care pot fi depozitate sub pat. Măsuțele rotunde ocupă mai puțin spațiu decât cele de alt format. Alege modele de mobilier înguste și înalte. E mai potrivit un televizor care se poate prinde în perete decât unul care va ocupa un spațiu pe o măsuță de TV. La fel modelele de paturi și canapele trebuie să fie cât de reduse posibil, să nu aibă laturi, speteze și brațe foarte voluminoase
- extensibile/ să se poată muta – nu este o regulă, dar de multe ori nu ai nevoie de toate piesele de mobilier dintr-o dată și o canapea extensibilă seara ca pat, o măsuță sau scaune pliante pot ajuta. La fel și piesele cu rotile sau cu elemente care se pot roti, muta.
- cât mai multe spații de depozitare- trebuie să planifici și să asiguri cât mai multe spații de depozitare- dulapuri, rafturi, cutii, coșuri etc. La o garsonieră orice mic spațiu e important. Alege piese de mobilier care au multe rafturi și sertare, chiar paturi și canapele cu spații de depozitare dedesubt. Așează pe pereți polițe pentru cărți și lucruri mici. Gandește-te unde poți pune cutii sau coșuri ușor accesibile pentru alte lucruri. Niște polițe sau dulapuri la înălțime sunt ideale pentru ce nu folosești așa des sau numai într-un anumit sezon.
- Cât mai multă lumină și oglinzi plasate în anumite locuri, vor crea, de asemenea, impresia de spațiu.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!