10 sfaturi importante pentru alegerea ferestrelor casei
Nimic nu este mai reconfortant decât să stai în casa ta, după o zi grea de muncă, și să te bucuri de o priveliște superbă în lumina caldă a soarelui. Poate că știi asta sau nu, dar, pe lângă faptul că sunt furnizoare de lumină naturală, ferestrele tale sunt una dintre cele mai bune modalități de a aduce exteriorul înăuntru. De asemenea te ajută să beneficiezi de siguranță și securitate.
Dacă vă gândiți să vă schimbați ferestrele actuale sau vă proiectați casa, uitați-vă la aceste 10 sfaturi utile pentru a alege stilul potrivit de ferestre exterioare.
- Alege ferestre care reflectă stilul arhitectural al casei tale
Toate locuințele au un stil de design arhitectural care le face unice, iar alegerea ferestrelor care se potrivesc cu designul este primul pas în alegerea ferestrelor potrivite. Fie că aveți o casă modernă cu ferestre și uși din sticlă din podea până în tavan, fie că aveți o casă tradițională românească, respectați stilul arhitectural al casei iar sfaturile proiectantului pot fi foarte importante pentru acest mare pas. Asta poate dicta formatul, mărimea, culoarea, locul unde sunt așezate, numărul de ferestre etc.
În funcție de culoarea și stilul arhitecturii casei tale, poți opta pentru rame și materiale potrivite exteriorului casei tale. Dacă decizi să-ți renovezi casa pe exterior, ia în considerare și înlocuirea ferestrelor cu unele potrivite noului stil sau, dacă cele vechi sunt încă eficiente, poate trebuie să vopsești ramele pentru a le adapta noului design. Dacă în cazul celor din lemn e mai simplu, pentru ferestre din alt material adresează-te unui profesionist în vopsitorie pentru a face o treabă de calitate.
- Alege ferestrele în funcție de scopul lor
În timp ce funcția de bază a ferestrelor este de a lăsa să pătrundă lumina naturală în locuință, ele pot servi și în alte scopuri: pot servi pentru căi de acces – ca de exemplu o ușă glisantă din sticlă pentru acces la o verandă. Sau dacă vrei anumite ferestre de la hol, camere să fie doar cu rol estetic ori pentru a lumina pasajul respectiv, poți opta pentru ferestre fixe. La fel dacă este vorba despre o baie ori fereastră care este pe partea cu strada ori vecinii, poți să o proiectezi să fie cu sticlă decorativă ori sablată pentru un plus de intimitate.

- Alege ferestre in funcție de particularitățile de temperatură și vreme
În țară la noi acesta este un aspect foarte important, pentru că suntem o zonă cu temperaturi extreme atât iarna, cât și vara. Chiar și în România, putem vorbi despre un anume tip de climă la munte și un altul la șes sau pe malul mării.
Cu siguranță ați auzit în reclame vorbindu-se despre clase energetice. Bunicii noștri știau mai puțină teorie, dar se pregăteau pentru iarnă adăugând dubluri la geamuri, chituinu-le sau acoperindu-le cu draperii groase. Ori proiectau casa din start cu geamuri de dimensiuni mici. Datorită tehnologiilor din ziua de astăzi, nu mai este vorba despre reducerea suprafețelor vitrate, fapt care ia și din lumina naturală a casei. Dar documentează-te atent despre caracteristicile tehnice ale ferestrelor pe care urmează să le achiziționezi:
- ce tip de profile au
- ce grosime au profilele
- câte camere de aer și garnituri au
- câte straturi de sticlă sunt
- ce grosime are sticla ori dacă are un anumit tratament pentru raze ultraviolete la exterior
- ce performanță acustică oferă
- calitate fitinguri
- dacă are incluse anumite sisteme anti-efracție etc
Cu siguranță este o sarcină dificilă să te descurci cu atâția termeni tehnici, dar ține cont că faci o alegere pentru mulți ani și de care depinde confortul familiei tale. Pentru a te ajuta să înțelegi mai bine toți termenii complicați, poți citi și articolul Cum să te asiguri că o fereastră PVC este de calitate.
- Selectează ferestre potrivite pentru cantitatea de ventilație necesară
Unul dintre scopurile unei ferestre este și acela de a permite aerisirea și mișcarea aerului proaspăt în camerele tale. Așa că trebuie să ții cont și de acest aspect la determinarea tipului de fereastră și locului unde se așează ferestrele. Cu siguranță fiecare încăpere ar trebui să aibă cel puțin o fereastră care se poate deschide, dar trebuie să existe și ferestre și uși care se deschid pe pereți opuși ai casei, pentru a permite aerului să se miște corespunzător.
5. Orientarea casei este importantă în alegerea ferestrelor
Dacă îți proiectezi casa cu asistența unui arhitect sau a unui designer, ia în considerare așezarea casei în raport cu răsăritul și apusul soarelui. În funcție de locul în care locuiești din punct de vedere geografic, poți vara capta prea mult soare care să înfierbânte inutil camera de zi sau să te deranjeze dimineața lumina răsăritului în dormitor. Această practică vă va ajuta să vă asigurați că casa dvs. nu se încălzește și nu se răcește nefiresc în timpul anotimpurilor care costă facturi mai mari la utilități.
- Alegerea ferestrele potrivite cu exteriorul
Am precizat deja mai sus la scopul ferestrelor, că putem alege un anume tip de fereastră pentru a obține intimitate. De asemenea, putem proiecta ferestre mari spre o grădină interioară sau spre un peisaj frumos la care avem acces. Ar fi păcat să ai vedere la mare, spre o pădure sau la Caraiman și să folosești ferestre mici care opturează vederea. Dacă însă camera este orientată spre un vecin, un spațiu întunecos, spre o stradă aglomerată sau gălăgioasă, atunci te poți gândi la dimensiuni mai mici ori la ferestre cu proprietăți diferite (izolare fonică de calitate, de exemplu).

Ceva care ține de locație este și cât de sigură este zona, dacă ai sau nu de sisteme anti-efracție suplimentare.
Iar dacă fațada este o mare parte a anului biciuită de razele toride ale soarelui, te poți gândi la ferestre cu folie de protecție UV sau dotate cu obloane. Ca să nu mai vorbim de de țânțari și alte insecte care nu pot fi trecute cu vederea și vor cere obligatoriu plase fixe sau detașabile.
- Selectează cu atenție sistemele de deschidere
Există multe design-uri de ferestre și numeroase sisteme de închidere/ deschidere. Unele păt să pară mai moderne, ori mai la modă. Dar este important să alegi ceva care se potrivește spațiului tău, stilului general al casei. Trebuie să fie în primul rând practice. Ferestrele clasice, cu balamale în stânga-dreapta au nevoie de spații suplimentare de deschidere. Pentru un spațiu mai mic, strâmt, ocupat cu mobilier, poți alege ferestre culisante sau oscilo-culisante care nu au nevoie de spații pe exterior pentru manevrare.
8. Alege forma optimă a ferestrelor
Cele mai multe ferestre sunt cele de format dreptunghiular sau pătrat, cu unul sau mai multe canate. Când vorbim însă despre pereți din sticlă sau suprafețe vitrate mai mari, atunci formatul lor va fi mai deosebit, elementele mobile vor fi îmbinate cu cele fixe.
Nu este ceva foarte des întâlnit, dar un farmec și un stil aparte pot da ferestrele rotunde. Ele strălucesc mai ales în stilurile tradițional și victorian, dar pot să fie integrate cu succes și în cel contemporan și minimalist. Ferestrele tip arcadă oferă camerelor un punct de interes. Ferestrele bovidou au și el rol decorativ.

9. Selectează ferestre care cresc valoarea locuinței
Nu este un secret faptul că starea în care se află ferestrele unei case pot să scadă sau să adauge la valoarea casei, implicit la prețul de vânzare/cumpărare. Schimbarea ferestrelor este o cheltuială mare pe care trebuie să o facă un proprietar, dar procesul poate să necesite și alte lucrări – văruit, tencuit, vopsit. Dacă te-ai hotărât să-ți optimizezi locuința în vederea vânzării, alege ferestre care arată bine și fac parte dintr-o clasă energetică superioară. Acestea vor avea cel mai mare impact asupta prețului, putând însemna și mii de euro în plus.
10. Desigur prețul poate fi un criteriu important
Cu siguranță nu se poate trece cu vederea acest aspect atunci când vrei să proiectezi ferestrele noi, sau să înlocuiești ferestrele vechi. Sfatul nostru este să nu alegi pe cele mai ieftine, care pot fi implicit și de o calitate scăzută. Mai bine mai aștepți și mai economisești sau le schimbi pe rând, decât să faci acest compromis care poate afecta multe: estetica locuinței, facturile la energie, valoare casei etc.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!