10 idei pentru a decora simplu masa de Crăciun
Unchiul meu ar fi spus că o sticlă de vin bun este cea mai frumoasă decorațiune pentru masa de Crăciun. Dar vremurile s-au schimbat, oamenii au călătorit în alte țări, au mai văzut și alte obiceiuri, au grusturi mai stilate acum. Așa că, fie că te pregătești să faci o masă de Crăciun numai cu familia ori rudele, fie că ai musafiri, pe lângă bucatele alese adaugă câteva decorațiuni de efect.
Iată câteva idei de decorațiuni pe care le poți confecționa chiar tu, fără bani mulți și mult timp petrecut pentru asta:
1.Ghirlande lungi ca și piese centrale ale mesei – cea mai simplă și rapidă metodă de a da un aer festiv mesei este să adaugi o decorațiune ca și piesă centrală. O ghirlandă lungă care are pe ea și câteva globulețe întinsă chiar pe mijlocul mesei, va face imediat diferența. Poate fi un artificială sau leagă niște crenguțe de brad una de alta să formeze o ghirlandă lungă. La cea naturală se pot adăuga niște conuri de brad sau nuci simple sau date cu un spray auriu ori argintiu, cu bețișoare de scorțișoară, cu niște crenguțe cu fructe uscate roșii, fundițe decorative etc. O poți combina cu câteva lumânări în sfeșnice sau cu o instalație cu beculețe (de preferat din cea cu baterie, să nu trebuiască să o pui în priză.
2.Sfeșnice creative pentru lumânări – nu trebuie să investești în ceva scump, și nici chiciurile din plastic, porțelan, metal se poate să nu meargă la o masă de Crăciun. Vor fi apreciate mai mult soluțiile originale de exemplu ia câteva pahare mari, umple-le cu globulețe mici și așează-le cu gura în jos pe o tavă rotundă sau pe o farfurie întinsă mai mare. Poți pune deasupra pe piciorul lor niște lumânări simple. Pe tavă mai poți adăuga niște crenguțe de brad, globuri etc. Îți garantez că nu mulți au așa ceva. Sau poți să le pui în borcane ori alege oricare dintre soluțiile de mai jos ca suport de lumânare.
3. Decorează lumânări simple- o lumânare cu model special de Crăciun poate costa mult, mai ales cele mai groase sau mai mari. Dar poți și tu să decorezi o lumânare, foarte simplu, ca în modelele de mai jos.
4.Fă niște suporturi pentru tacâmuri cu motive de Crăciun – masa poate arăta diferit dacă nu plasezi ca de obicei tacâmurile lângă farfurii ci le așezi în suporturi special create pentru această sărbătoare. Le poți crea chiar tu din hârtie ori carton colorat, din pâsl ori pânză cu diverse decorațiuni.
5. Împăturește șervetele sau șervețelele în mod creativ– Iată numai câteva exemple interesante prin care poți transforma niște șervețele din hârtie sau material textil în ceva ce va însenina masa de Crăciun. Desigur că poți găsi mai multe cu o simplă căutare pe Youtube sau Facebook.
6. Crează niște inele pentru șervete de efect – prinde niște decorațiuni de Crăciun pe niște elastice de păr, îmbracă un inel tăiat din suportul de la hârtia igienică în autocolant cu model de Crăciun, acoperă niște inele simple din lemn sau plastic cu panglici colorate, sfoară etc. Poți chiar lega o crenguță de brad sau un răvaș cu un mesaj de Crăciun de șervețel.
7. Folosește suporturi pentru farfurii în ton cu sărbătoarea – nu ai nevoie de ceva foarte scump dar poți folosi niște bucăți dreptunghiulare de pânză simplă, colorată în culorile Crăciunului ori imprimată cu ceva figurine de sărbători. Poți folosi și același tip de șervețel, din același material. Dacă nu ai o mașină de cusut poți să scoți câteva fire de pe marginea lor și să le folosești așa. Dacă ești mai creativă, poți coase sau broda ceva pe ele și atunci le folosești mai mulți ani la mesele tale festive de Crăciun.
Dacă nu preferi pânza, sau vrei ceva de alt format, poți tăia niște cercuri sau alt design pe un material ca pâsla care nu necesită coasere, nu se destramă. Pentru mesele în stil rustic niște bucăți finisate sau nu tăiate pe orizontală din trunchiul de copac sau cele tip împletituri de pănuși, alge, sfoară, bambus sunt ideale. Mai poți folosi pânză de sac, iută.
Pentru mesele în stil modern poți folosi șervete din satin ori niște tăvițe din metal rotunde aurite. Mai poți realiza impresia de modern folosind doar două culori principale: alb-roșu, alb-verde, alb-auriu, bleo-auriu, chiar alb-negru.
8.Față de masă specială – dacă ai o masă din lemn sau frumos finisată, nu trebuie neapărat să pui față de masă. Dacă folosești la masă multe culori și decorațiuni, fața de masă poate fi simplă, albă. Mai poți folosi roșu, verde, bleo, carouri, imprimeuri, dar ideea este să nu faci totul să pară prea încărcat.
9. Decorează niște pahare – nu ai nevoie de pahare de cristal sau cu decorațiuni scumpe pentru masa de sărbături. Poți decora chiar tu niște pahare obișnuite prin mai multe metode:
- acoperă o parte din exterior cu aracet și dă paharul prin niște sclipici
- folosește o matriță cu un fulg de nea sau alt model de Crăciun și aplică în acea formă spray auriu ori argintiu
- cu o pensulă și culori acrilice le poți picta cu motive de Crăciun sau scrie mesaje, scurte urări
- folosește tehnica decupajelor din șervețele cu motive de Crăciun (vezi tutorial video mai jos)
- poți adăuga fundițe, ștrasuri, abțibilduri de Crăciun sau decorațiuni autocolante
10.Menține stilul de decorațiuni sau de amenajare al casei – pentru ca masa ta de Crăciun să nu pară prea încărcată, prea colorată, ori total diferită de restul casei, poți crea decorațiuni care să se potrivească cu stilul casei (tradițional, modern, rustic etc) dar și cu decorațiunile de sărbători din restul casei: modul de decorare a bradului, decorațiuni de pe rafturi, de la ferestrele termopan etc.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!