10 idei originale de decorațiuni ferestre pentru Sărbători
De Sărbători multora dintre noi ne place să decorăm casele cu motive de sezon. Dacă planifici anul acesta să faci ceva deosebit, acest articol te va ajuta sa găsești idei noi și combinații inspirate. Iar ferestrele sunt importante pentru că pot să fie imaginea noastră în afara casei și trebuie să alegem decorațiunile cu grijă.
La început iată câteva sfaturi generale cu privire la decorarea ferestrelor:
- Nu le încărca prea tare cu decorațiuni – ferestrele cu foarte multe decorațiuni, cu numeroase culori, stiluri pot nu doar să pară niște sorcove încărcate cu de toate, ci riști și să rămâi fără lumină naturală în casă. Este bine și să te limitezi la 2-3 culori principale ale acestor decorațiuni pentru a arăta bine.
- Ferește-te de kitsch-uri– adică de obiecte decorative de prost gust, de lucruri care pot fi folosite de toți dar nu sunt și plăcute, de efect. Pot să vă dau un exemplu aici- mulți dintre vecinii mei de scară și-au pus anul trecut câte un Moș Crăciun agățat de geam, din cel tip balon umflat, nici măcar unul mai cu gust.
- Încearcă ceva diferit – decorează-ți ferestrele cumva altfel decât o faci de obicei, nu cu aceleași decorațiuni sau ghirlande prăfuite scoase din debara. Noutatea va aduce o altă energie familiei tale și un nou look casei.
- Nu te teme să fii original – nu mă refer doar la a nu pune tot ce au vecinii, ca în cazul cu Moși Crăciunii de mai sus, ci și la ceea ce alegi ca decorațiune. Alege o culoare sau un model modern anul acesta. Sau folosește ceva handmade ori chiar confecționat de tine, de copiii sau familia ta.
- Respectă stilul casei și de amenajare– există decorațiuni pentru orice stil: modern, tradițional, rustic etc. Înainte să te grăbești la magazin, caută în câteva reviste sau pe net ce tipuri de decorațiuni se potrivesc stilului și culorilor casei tale. Și folosește același tip și stil pentru toate ferestrele pe care vrei să le decorezi.
- Alege mărimea corectă- alege decorațiuni mai mari pentru ferestre mari decât să le umpli cu mai multe tipuri de decorațiuni mici. Este mai greu să combini decorațiuni, pot fi de stiluri, materiale și culori diferite și să nu se potrivească bine.
Idei de decorațiuni ferestre
1.Instalații electrice sau lumânări- este o decorațiune clasică, dar te provoc să nu te limitezi doar la niște beculețe prinse împrejurul ferestrei sau la niște lumânări pe pervaz ci să fii mai creativ cu aranjamentele, ca în exemplele de mai jos.
2.Steluțe – sunt tot de sezon, dar trebuie să spun ”nu” celor tip balon umflat sau unor stele din plastic ori hârtie inestetice. Alege ceva cu stil.
3. Coronițe decorative – suntem obișnuiți cu niște coronițe din crengi de brad, eventual cu ceva globuri sau decorațiuni pe ele, dar să știți că pot fi mai multe tipuri și culori. Nu-ți fie teamă să combini și alte materiale pentru a obține coronițe unice: crenguțe și plante uscate, ramuri verzi de alt tip în afară de brad, fundițe, dantele, figurine din material textil etc.
4. Flori crăciunițe- daca nu ești un fan al decorațiunilor, poți pune pe pervaz un ghiveci cu o crăciuniță înflorită. Este un mod rapid și de efect de a decora ferestrele. Adaugă niște lumânări simple în mijloc și decorațiunea e gata. Și are și culorile Crăciunului!
5.Statuete și miniaturi de iarnă – aici pot intra orice tip de statuete și decorațiuni în miniatură care au legătură cu sărbătorile: scena Nașterii Domnului, îngerași, căsuțe, Moși Crăciuni etc. Recomandăm lemn, sticlă, porțelan, materiale textile, metal și să fie în același stil dacă le combinăm, nu una din lemn, alta plastic, alta sticlă etc.
6.Brăduți și ramuri – te vei grăbi să spui că din astea are toată lumea, multe ferestre sunt înconjurate de ramuri de brad, pe dinafară sau înăuntru. Și ce e greu să pui un brad împodobit în cameră în dreptul ferestrei ca să se vadă și afară? Dar nu despre asta vorbesc aici. Poți decora ferestrele cu brăduți mici și folosi creativ ramuri de brad sau alte ramuri. Pot fi chiar altfel de brăduți, originali, desenați ori confecționați din alte materiale decât clasicul brad.
7.Ghirlande – nu pot lipsi ghirlandele de crenguțe sau decorațiuni, atâta timp cât nu exagerezi cu ele. Dacă vrei să tragi draperia, pot încurca. Poți în schimb să încerci să decorezi ferestrele pe dinafară dacă materialul ghirlandelor ți-o permite.
8.Draperii sau stikere cu motive de Crăciun– uneori e de ajuns să pui o draperie cu motive de Crăciun sau, în loc de decorațiuni care să încarce ferestrele, niște stikere de efect pe sticla geamului. Există și matrițe pentru diverse figuri făcute cu spray care imită zăpada.
9. Globuri și clopoței – iată cum poți transforma niște decorațiuni clasice, în ceva deosebit ce, sigur nu au vecinii. Uneori nu trebuie decât să le aranjezi puțin deosebit. De asemenea se găsesc și la noi variante de globuri pictate ori decorate manual și au alt efect decât ceva ce găsești la orice colț de stradă.
10.Mesaje de sezon – desigur, poți găsi ceva imprimat pe carton cu ”Crăciun Fericit” ori ”La mulți ani” însă astfel de mesaje pot fi și mai stilate, sub formă de decorațiuni sau tablouri din lemn care se pot integra în decorul ferestrelor creând ceva unic.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!